ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ… 6 Ιουνίου

Επιμέλεια: Σταύρος Χρονόπουλος, υπεύθυνος Μarketing «Εκδοτικός Οίκος Historical Quest» (https://www.historical-quest.com).

6 Ιουνίου  1933

 Nέα δολοφονική απόπειρα κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου, αυτή τη φορά στην Αθήνα, την ώρα που βρίσκεται μαζί με τη σύζυγό του Έλενα στο αυτοκίνητο. Μετά  από καταιγισμό πυροβολισμών, ο οδηγός του Βενιζέλου κατάφερε να ξεφύγει. Ενας σωματοφύλακας σκοτώθηκε, ενώ η Ελενα τραυματίστηκε ελαφρά και μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό.

6 Ιουνίου 1944

 Οι σύμμαχοι αποβιβάζονται στη Νορμανδία και αρχίζει η μεγάλη επίθεση. Η Απόβαση στη Νορμανδία με κωδική ονομασία Operation Overlord (Επιχείρηση Κυρίαρχος) ήταν η Συμμαχική απόβαση στις ακτές της Γαλλίας. H μέρα της απόβασης έμεινε γνωστή ως D – Day. Ήταν η μεγαλύτερη δια θαλάσσης απόβαση στην ιστορία. Θεωρείται πως συνέβαλε αποφασιστικά στη συμμαχική νίκη στην Ευρώπη. Έντεκα μήνες μετά την απόβαση, στις 9 Μαΐου 1945, η ναζιστική Γερμανία συνθηκολόγησε άνευ όρων.

6 Ιουνίου 1982

 Ξεσπάει ο Πόλεμος του Λιβάνου του 1982. Η ένοπλη σύρραξη ξεκίνησε με την εισβολή του ισραηλινού στρατού στα εδάφη του νοτίου Λιβάνου Η ισραηλινή εισβολή είχε την κωδική ονομασία “Επιχείρηση Ειρήνη για τη Γαλιλαία”. Στόχος της ισραηλινής εισβολής ήταν η εκκαθάριση των βάσεων της Ο.Α.Π. (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης). Μετά από σκληρότατες μάχες και μεγάλης έντασης αντίσταση των αμυνόμενων, το Ισραήλ καταλαμβάνει το Νότιο Λίβανο.

6 Ιουνίου 1984

 Κυκλοφορεί στη Σοβιετική Ένωση το “Tetris”, ένα από τα πιο επιτυχημένα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ακόμη και σήμερα χαρακτηρίζεται ως το πιο «εθιστικό παιχνίδι στην ιστορία των υπολογιστών. οι Αλεξέι Παζίτνοφ, Νμτίρι Παβλόφσκι και Βαντίμ Γκεράσοφ είναι οι δημιουργοί του “Tetris”. Η ονομασία του παιχνιδιού Τέτρις προέρχεται από το ελληνικό πρόθεμα τέτρα (διότι όλα τα εμπλεκόμενα σχήματα αποτελούνται από τέσσερα ίδια τετράγωνα δομημένα με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους) και την αγγλική λέξη “τέννις”.