Της Ζωής Τόλη

Η εύρεση του πέμπτου στοιχείου, αναζητείται στην μουσικοθεατρική παράσταση «Τα 5 στοιχεία», σε κείμενα/ενορχήστρωση Τάκη Μπουρμά, παρουσίαση/ερμηνεία και σκηνοθεσία της κόρης του Άννας Μπουρμά, στο θέατρο Αλκμήνη, (δεύτερη χρονιά, για δύο παραστάσεις, στις 26/04 και 3/05).

Μια περφόρμανς βασισμένη στη θεωρία του Ησίοδου για τα πέντε θεμελιακά στοιχεία, φωτιά, αέρας, νερό, γη και πέμπτο στοιχείο ……., με έντονη την παρουσία ποιοτικής μουσικής.

Ένα κείμενο, που αναφέρει τα συστατικά της φύσης μέσα σε κλίμα με φιλοσοφικές πινελιές, ντυμένα κατόπιν με ήχους, και τραγούδια της παράδοσης συνδεδεμένα με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Αυτή η επαφή είναι ευχάριστη, αλλά και εκπαιδευτική για το κοινό, το οποίο επηρεαζόμενο θετικά στρέφεται σε εσωτερικές διερευνήσεις καθώς το πεδίο της αρχαίας φιλοσοφίας προσφέρεται για πνευματικές διαδρομές.

Τα video προβολών που χρησιμοποιούνται είναι βασισμένα πάνω στη σύγχρονη τεχνική του projection mapping και μαζί με τεχνικές, όπως computer programming και looping απογειώνουν αυτή την ανάγλυφη μουσική περιήγηση.

Σύγχρονα ελληνικά ακούσματα συνδέονται με ήχους της παράδοσης από έμπειρους μουσικούς πάνω στη σκηνή και όργανα παραδοσιακά διανθίζουν όλη αυτή τη θεατρική δουλειά, όπως τσαμπούνες, ελληνικές γκάιντες, νταούλι και καβάλι. Επίσης για πρώτη φορά σε μουσική παράσταση χρησιμοποιείται surround ήχος.

Ο συνδυασμός της παρουσίασης των στοιχείων πρώτα σε πρόζα και μετά σε ποιητικό λόγο (τραγούδια) καθώς επίσης η ερμηνεία της ταλαντούχας Άννας Μπουρμά, που στηρίζεται σε χορό και κίνηση, παράγει προϊόν πραγματικής ψυχαγωγίας, οδηγώντας το κοινό στη μύηση της μυστηριακής υφής της μουσικής, προσφέροντας ένα φανταστικό αποτέλεσμα.

Φωτιά, αέρας, νερό, γη, το καθένα με την ουσία και τον προορισμό του.

«Το ξέρω πως η φωτιά μόνο με φωτιά φουντώνει και όχι με αναβολές», δηλώνει η ερμηνεύτρια ενσπείροντας το πάθος και τη φλόγα σε ό,τι μας «καίει» και σφοδρά επιθυμούμε. Το κάλεσμα που θα προωθήσει τα πύρινα όνειρά μας δε χωράει καμμία αργοπορία, ούτε παίρνει αναστολή για το μέλλον.

Με τον αέρα αφηνόμαστε στον άνεμο της ζωής έχοντας εμπιστοσύνη στο ρέον, σ’ αυτό που συμβαίνει τώρα, μέσα σε σύμπαν ονειροπόλησης και αναμονής του απροσδόκητου, χωρίς ίχνος εκβιασμού των πραγμάτων.

Νερό, διαυγής πηγή αστείρευτης ζωντάνιας, διάνοιξης ενδόμυχων διαύλων, στοιχείο ανεκτίμητης αξίας που στηρίζει τα ουσιώδη, τα ωφέλιμα και καθαρίζει τα βλαβερά. Λειτουργεί σαν ο καθρέφτης της εικόνας μας με την ενάργειά του. «Στο νερό βρήκα ένα συμπολεμιστή στη μάχη να μετατρέψω τον βάλτο μου σε καθαρή τρεχούμενη διαφάνεια», ακούγεται στην παράσταση.

Και όλα τα παραπάνω συνδεόμενα μεταξύ τους ενεργοποιούνται πάνω σε μια στέρεη βάση, τη γη, αυτή που δημιουργεί και εξελίσσει τη φύση. Αυτή που γεννάει την ελευθερία του πνεύματος και φυσικά τον έρωτα, που όταν μας κυριεύσει νιώθουμε ότι νικήσαμε το θάνατο. Η γη συμβολίζει την αειφορία και το μόνο γνωστό παράδεισο, με την αρμονία και τη νομοτέλειά της.

Όσο για το πέμπτο στοιχείο αυτό ακόμα αναζητείται, εγείροντας ερωτήματα, τα οποία έτσι θα παραμείνουν στο άπειρο και στο Πάντα.

Ο θεατής γεύεται μια παράσταση υψηλής αισθητικής με εικαστικό περιεχόμενο, με πάθος, έμπνευση, ρυθμό, «γλυκειά» ένταση και ψυχική ανάταση. Με τραγούδια που «μιλάνε» κατευθείαν στην καρδιά σκορπώντας πλούσια συναισθήματα και ικανά να καλύψουν κάθε απαιτητικό αυτί.

Η καλλιτεχνική αυτή επαφή δημιουργεί στους δέκτες/θεατές μια σχέση οικεία με τον πολιτισμό και τα προϊόντα του και τους υπενθυμίζει ότι το αίσθημα του «ανήκειν» αξίζει μόνο όταν είναι μέλη μιας ευρύτερης παιδείας.

Η Άννα Μπουρμά ερμηνεύει με λυρισμό και σεβασμό στο κείμενο. Μία αέρινη φιγούρα με χάρη και κομψότητα, κινείται άνετα στο σανίδι, με υποκριτική δεινότητα, απογειώνοντας το κάθε στοιχείο με την αριστοτεχνική της κινησιολογία.

Η σκηνοθεσία ευφάνταστη, εμπνευσμένη, ταξιδεύει το κοινό στο άρμα του ονείρου και του επέκεινα. Αξιοποιώντας δημιουργικά τη δυναμική του υπέροχου κειμένου, η σκηνοθέτιδα έστησε την παράσταση με σπάνια ευρηματική σύλληψη, σε ένα κόσμο μαγικού ρεαλισμού, παρουσιάζοντας ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό δρώμενο.

Οι συντελεστές της όμορφης δουλειάς βοήθησαν στο άρτιο αποτέλεσμα.

Κιθάρες, φωνή, αφήγηση: Τάκης Μπουρμάς, πλήκτρα / computer programming Νίκος Καλαντζάκος, πνευστά Γιώργος Μακρής, ήχος Νίκος Γεωργίου, φώτα Βασίλης Ντόκος, projection mapping Στέφανος Ερινιτάκης και body painting Κατερίνα Βλάχου.

«Τα 5 στοιχεία» είναι μια ιδιαίτερη, αξιόλογη μουσικοθεατρική παράσταση, από αυτές που σπάνια ανεβαίνουν στη σκηνή και που την χαρακτηρίζει ο ιδεαλισμός και ο ζήλος των δημιουργών της.

Συστήνεται χωρίς αμφιβολία.