Την ώρα που στην Αθήνα μαθαίναμε ότι σήμερα Δευτέρα  κλείνει η Ακρόπολη και οι άλλοι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία λόγω της 24ωρης απεργίας των αρχαιοφυλάκων, η υπουργός Πολιτισμού μιλούσε στην Ιταλία για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Τόνιζε μάλιστα πως έχει «μεγάλη συμβολική αξία η επανένωση των Γλυπτών στη σημερινή επικαιρότητα».

Την ίδια εκείνη μέρα, όπως και σήμερα,  βλέπαμε την τηλεοπτική επικαιρότητα από τα ρεπορτάζ με τους απογοητευμένους τουρίστες στην Ακρόπολη. Παρακολουθούσαμε, τι τεράστια σημασία έχει για το τουριστικό προφίλ της χώρας το κλείσιμο της Ακρόπολης. Ιδίως, με τις οικονομικές δυσκολίες που περνάει η χώρα σήμερα, με τον Τουρισμό να στηρίζει σε μεγάλο βαθμό τις ελπίδες μας για ανάκαμψη.

Οι αρχαιοφύλακες ζητούν από καιρό το διορισμό 200 μονίμων αρχαιοφυλάκων για να παραμείνουν ανοικτά καίριοι αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία. Τον περασμένο Δεκέμβριο τους υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός σε δημόσια ομιλία του το διορισμό τους, αλλά από τότε δεν έχει γίνει καμία κίνηση.

Θεωρούν λοιπόν ότι η κ. Γεροβασίλη από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και η Λυδία Κονιόρδου από το Πολιτισμού τούς εμπαίζουν. Γι΄ αυτό έκλεισαν την Ακρόπολη, όπως μας είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων Γιάννης Μαυρικόπουλος, αναμένοντας σήμερα (πιθανώς το μεσημέρι) το τηλεφώνημα της Λυδίας Κονιόρδου για μια συνάντηση με τη διοίκηση της ΠΕΥΦΑ.

Η υπουργός, αντί να τρέχει, να γυρίσει άρον άρον από την Ιταλία (όπου βρίσκεται για το συνέδριο των Γλυπτών του Παρθενώνα και την  κηδεία του Γιάννη Κουνέλλη την οποία σκοπεύει να παραστεί), για να συναντήσει τους απεργούς,  όφειλε να είχε λύσει το θέμα ή να τους είχε ενημερώσει-καθησυχάσει για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Τώρα και να τους δει, το κακό έχει γίνει. Η αμφιβολία για το αν θα βρουν ανοικτή την Ακρόπολη οι τουρίστες  στο οποιοδήποτε ταξίδι τους στην Αθήνα έχει  εκ νέου αναζωπυρωθεί.

Ωραία τα μεγάλα λόγια της υπουργού, ότι «είναι πολύ σημαντικό να εμπνεύσουμε στους νέους το ενδιαφέρον για τη σημασία της πολιτισμικής κληρονομιάς» με τα οποία άνοιξε χθες (Κυριακή 19/2/2017) το ετήσιο Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο στο Palazzo dei Congressi της Φλωρεντίας και η αναφορά της στην ανάγκη επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά ο ρόλος της είναι πρωτίστως να μεριμνά έτσι ώστε να είναι επισκέψιμο το μνημείο.