74ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

 

Του Νίνου Φένεκ Μικελίδη

«Κανένας λευκός δεν προσέχει έναν άντρα πάνω σε ποδήλατο, να διασχίζει το δρόμο γεμάτος αίματα, έπειτα από ένα φόνο που έχει κάνει, όλοι τους όμως ενδιαφέρονται για την οικογένεια των νέγρων που έχει διεσιδύσει στον οικισμό τους», ανάφερε ο Τζορτζ Κλούνι, σχολιάζοντας την ταινία του, «Suburbicon», στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την προβολή της σήμερα το μεσημέρι.

Μαζί του, στη συνέντευξη, οι πρωταγωνιστές του, Ματ Ντέιμον (είναι η δεύτερη ταινία που εκπροσωπεί τον Αμερικανό σταρ) και η Τζουλιάν Μουρ καθώς και ο συνθέτης της μουσικής της ταινίας, ο ελληνικής καταγωγής Αλεξάντρ Ντεπλά. Σχολιάζοντας τη σημερινή κατάσταση στην Αμερική, ο Κλούνι τόνισε πως σήμερα «ένα μαύρο σύννεφο κρέμμεται πάνω από την Αμερική… η ταινία μου είναι οργισμένη. Ολοι μας είμαστε οργισμένοι με τη σημερινή κατάσταση. Κατάσταση που κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξει!»

Η ταινία του Κλούνι εκτυλίσσεται στα τέλη της δεκαετίας του ’50, σε ένα οικισμό, τον Suburbicon, όπου οι λευκοί κάτοικοί του ζουν μια παραδεισένια ζωή (χωρίς θορύβους, με κήπους και ωραία σπιτάκια, με δικά τους σχολεία, εκκλησίες και αστυνομία), ώσπου η άφιξη μιας οικογένειας μαύρων αρχίζει να προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις τους, που σταδιακά οδηγούν στο χτίσιμο τείχων και τελικά στη βία.

Παράλληλα με το ρατσιστικό πρόβλημα που ανατρέπει τη φαινομενικά ήρεμη ζωή των κατοίκων, στο Suburbicon, αρχίζουν να συμβαίνουν και πολλά άλλα: παράξενοι φόνοι και εκβιασμοί που αφορούν τους λευκούς κατοίκους και που ο Κλούνι, με βάση ένα πολύ έξυπνο, σφιχτοδεμένο, και με χιούμορ, σενάριο, γραμμένο από τους αδερφούς Κοέν, χρησιμοποιεί για να κάνει μια σάτιρα της σύγχρονης αμερικανικής κοινωνίας, της κοινωνίας των πρόσφατων επεισοδίων της Βαλτιμόρης αλλά και της πολιτικής του Τραμπ. Στη δημιουργία της σωστής ατμόσφαιρας συμβάλλει και η εξαίρετη μουσική του Αλεξάντρ Ντεπλά.

Τζορτζ Κλούνι, Τζουλιάν Μουρ, Ιθαν Χοκ, Τζούντι Ντεντς, Γούντι Χάρελσον, Έντι Ιζαρντ, Αριάν Ασκαρίντ, Μόλι Πάρκερ, προστέθηκαν σήμερα στα ονόματα των ηθοποιών που έφτασαν στο Λίντο για να παρευρεθούν στις εκδηλώσσεις της 74ης Μόστρας του κινηματογράφου.