Με μια γενικόλογη ανακοίνωση το Υπουργείο Πολιτισμού διαβεβαιώνει ότι έλεγξε και ταυτοποίησε τα μνημεία που βρίσκονται πίσω από κωδικούς οι οποίοι δόθηκαν προς αξιοποίηση-εκποίηση στο Υπερταμείο.

Αλλά δεν αναφέρει πουθενά πόσα ήταν τελικά αυτά τα ακίνητα (μνημεία,  αρχαιολογικοί χώροι, απαλλοτριωμένα οικόπεδα για ανασκαφές)  που πέρασαν στα κρυφά στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου- (ΕΤΑΔ), ούτε ποιοι ευθύνονται γι αυτό. Η ασάφεια αυτή θα πείσει μόνο τους πεπεισμένους ότι δεν «τρέχει τίποτα. Κανείς δεν θα τολμήσει να πουλήσει τον Παρθενώνα».  

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ  ελέγχθηκαν τα ακίνητα πολιτιστικού χαρακτήρα και ο κατάλογός τους έχει αποσταλεί ήδη στο Υπουργείο Οικονομικών για να εξαιρεθούν από το Υπερταμείο.

Σημειώνεται ότι “ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε επί των υποβληθέντων από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας περιγραφικών και γεωχωρικών στοιχείων των παραπάνω, κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΥΠΠΟΑ.

Η διενέργεια του ελέγχου υλοποιήθηκε υπεύθυνα και συστηματικά σε ελάχιστο χρόνο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου, εξάγοντας πλήρη στοιχεία για την ταυτοποίηση υπαγόμενων ακινήτων σε καθεστώς εξαίρεσης από τη μεταβίβαση της κυριότητας, της νομής και της διαχείρισης.”

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων είχε ζητήσει να γίνει νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να εξαιρεθούν τα μνημεία από την ΕΤΑΔ, γνωρίζοντας ότι μόνο έτσι διασφαλίζεται η προστασία τους από οποιαδήποτε εμπορική εκμετάλευση ιδίως εκείνα τα μνημεία που χρονολογούνται μετά το 1453 τα οποία δεν καλύπτονται από τον αρχαιολογικό νόμο.

Συνεπώς, αν δεν δοθεί στη δημοσιότητα ο κατάλογος των μνημείων τα οποία υποτίθεται ότι ταυτοποιήθηκαν με τους αναρίθμητους κωδικούς ακινήτων που περιήλθαν στο Υπερταμείο, ουδείς θα πεισθεί ότι ξέφυγαν τον κίνδυνο στον οποίο εισήλθαν από εσφαλμένους χειρισμούς κορυφαίων στελεχών των υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομικών.