Το χειρότερο σενάριο τελικά επικράτησε για την τύχη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών  που κρατούνται στην Ανδριανούπολη.

Παρά την προτροπή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά για εφαρμογή του διεθνούς δικαίου από τη γείτονα, η αλλαγή του κατηγορητηρίου από απλή παραβίαση εθνικού χώρου σε κατασκοπεία, προκαλεί ιλίγγους.

«Δεν υπήρξε περίπτωση ανταλλαγής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Κατηγορούνται για κατασκοπεία και για είσοδο σε ξένη περιοχή», φέρεται να είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγ όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Α. Φερεντίνου αναφέρει πως η απόρριψη της κράτησης τους από τις φυλακές στο προξενείο, δηλώνει την αποφασιστικότητα των Τουρκων να στοιχειοθετήσουν στρατιωτική κατασκοπεία.

Μάλιστα η αποδοχή του αιτήματος να συναντηθούν με τους γονείς  τους οι κατηγορούμενοι, στοχεύει στην εικόνα μιας δίκαιης συμπεριφοράς και δημοκρατικής ευαισθησίας.

Τα αντανακλαστικά της ελληνικής πλευράς ήταν μειωμένα στην συγκεκριμένη υπόθεση και η αγωνία των δύο οικογενειών θα διαρκέσει αρκετό καιρό παρά τις διαβεβαιώσεις για ένα κλασσικό μεθοριακό επεισόδιο που θα λυνόταν σε κάποιες ώρες.