Τεράστια εκκλησία του 4ου αιώνα αποκαλύπτεται στην περιοχή Νίγδης που ταυτίζεται με τα αρχαία Τύανα, στην Καππαδοκία.  Βεβαίως δεν λείπουν τα ερείπια εντυπωσιακών σε μέγεθος χριστιανικών ναών στη γη της Καππαδοκίας όπως διαπιστώνουν τα καραβάνια των Ελλήνων επισκεπτών της Μικράς Ασίας.

Το ενδιαφέρον σε αυτό το μνημείο είναι η πρώιμη χρονολόγησή του η οποία βασίστηκε στα νομίσματα αυτής της εποχής που βρέθηκαν εντός του ναού.

Την είδηση μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, ως νέα ανακάλυψη μιας ανασκαφικής ομάδας του Πανεπιστημίου Aksaray. Οι  ανασκαφές  στην Αρχαία Πόλη των Τυάνων, έχουν ξεκινήσει εδώ και 19 χρόνια και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Έχει αποκαλυφθεί μια οκταγωνική εκκλησία, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας και μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού του τμήματος αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Aksaray Assoc. Δρ. Ο Osman Doğanay..Σημαντική βοήθεια στη χρονολόγηση της εκκλησίας αποτέλεσαν τα νομίσματα που βρέθηκαν εκεί, είπε ο ανασκαφέας:

“Πιστεύουμε ότι τα νομίσματα ανήκουν στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. Έτσι, έχουμε λάβει αποδεικτικά στοιχεία για την ημερομηνία κατασκευής των τειχών και των υδραγωγείων της πόλης. Ειδικά το πιο σημαντικό εύρημα των ανασκαφών που ξεκίνησαν την περίοδο μας είναι η οκτάγωνη εκκλησία. Υπάρχουν πολύ λίγα τέτοια παραδείγματα στην Ανατολία. Αυτή η περιοχή είναι στην Καππαδοκία. Είχαμε κάποιες αμφιβολίες για τη χρονολόγηση της εκκλησίας, θα μπορούσαμε να μαντέψουμε, αλλά χάρη στα νομίσματα που βρήκαμε εδώ, επιβεβαιώσαμε ότι η εκκλησία χτίστηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. “

 

Τα αρχαία Τύανα της Καππαδοκίας

Τα Τύανα ήταν αρχαία πόλη στη μικρασιατική περιοχή της Καππαδοκίας, στην επαρχία Νίγδης της Κεντρικής Ανατολίας στην Τουρκία. Ο Ξενοφών την αναφέρει στο βιβλίο του Κύρου Ανάβασις με το όνομα Δάνα, ως μεγάλη και ευημερούσα πόλη.

Τα ερείπια των Τυάνων ευρίσκονται στο Κεμερχισάρ, τρία μίλια νοτίως της Νίγδης υπάρχουν ερείπια ενός αρχαίου Ρωμαϊκού υδραγωγείου και κοιμητήρια σε βράχους. Η περιβάλλουσα πεδιάδα ήταν γνωστή ως Τυανίτις. Βρισκόταν σε στρατηγική θέση στο δρόμο προς τη Συρία μέσω των Θυρών της Κιλικίας. Θεωρούνται ο τόπος γεννήσεως του Απολλωνίου του Τυανέως.