Την μονόπρακτη όπερα «Η ανθρώπινη Φωνή» του Φρανσίς Πουλένκ βασισμένη στον ομώνυμο θεατρικό μονόλογο του Ζαν Κοκτώ θα παρουσιάσει η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις 30 Νοεμβρίου, 2 Δεκεμβρίου 2018, 29, 31 Ιανουαρίου 2019, 2, 5 Μαΐου 2019 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το ρόλο της Γυναίκας θα ερμηνεύσει η Έλενα Κελεσίδου σε σκηνοθεσία Παναγή Παγουλάτου.

Πρόκειται για ένα μονόλογο, μια «μουσική εξομολόγηση», σύμφωνα με τον συνθέτη, για τον προδομένο έρωτα και την απόλυτη μοναξιά πέρα από φύλο, ηλικία, εποχή.

Ο Φρανσίς Πουλένκ μετά από σαράντα χρόνια φιλίας με τον Ζαν Κοκτώ, συνέθεσε το 1958 τη μονόπρακτη αυτή «λυρική τραγωδία» πάνω στον ομώνυμο θεατρικό μονόλογο που έγραψε ο Κοκτώ το 1928. Κίνητρο και για τους δύο δημιουργούς υπήρξε το τέλος μιας επώδυνης ερωτικής σχέσης.

Αρχικά, ο εκδότης του είχε προτείνει στον Πουλένκ να συνθέσει τον μονόλογο για τη Μαρία Κάλλας, η οποία την εποχή εκείνη βρισκόταν στο απόγειο της δόξας της. Ωστόσο, ο συνθέτης επέλεξε να συνεργαστεί με τη Γαλλίδα υψίφωνο Ντενίζ Ντυβάλ, της οποίας τη θυελλώδη ερωτική ζωή γνώριζε και η οποία μόλις πρόσφατα είχε ερμηνεύσει την Μπλανς στην όπερά του Διάλογοι Καρμηλιτισσών, που είχε παρουσιαστεί με επιτυχία στη Σκάλα του Μιλάνου το 1957.

Η Ανθρώπινη φωνή έκανε πρεμιέρα στην Κωμική Όπερα του Παρισιού στις 6 Φεβρουαρίου 1959 με την Ντυβάλ να ερμηνεύει τον ρόλο της Γυναίκας, υπό τη διεύθυνση του Ζωρζ Πρετρ και με τον Ζαν Κοκτώ να υπογράφει τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης.

Στη νέα παραγωγή της ΕΛΣ ο Παναγής Παγουλάτος ξαναδιαβάζει την Ανθρώπινη φωνή και την προσεγγίζει σκηνοθετικά με τα μάτια του 21ου αιώνα.