Οι υπουργοί Παιδείας των 27 χωρών μελών της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν, σήμερα βιντεοδιάσκεψη με αντικείμενο τον αντίκτυπο που έχει η πανδημία της νόσου COVID-19 στην εκπαίδευση.

Κλείσιμο σχολείων, απαγόρευση μετακινήσεων, στο εσωτερικό των χωρών μελών της ΕΕ, και διασυνοριακά, ενίσχυση της διαδικτυακής επικοινωνίας και της ψηφιοποίησης, είναι μερικά χαρακτηριστικά των επιπτώσεων του κορονοιού στην Εκπαίδευση, και γενικά στη νεολαία.

Ένα άλλο, επίσης πολύ βασικό θέμα, που απασχολεί τους αρμόδιους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σχετικά με τη νεολαία, και την Παιδεία, είναι «η κλιματική αλλαγή, νέοι και κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους».

Με την προτεινόμενη, νέα στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία για την περίοδο 2019-2027 η Επιτροπή επιθυμεί οι νέοι «να εφοδιαστούν με τις δεξιότητες ζωής που χρειάζονται για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις ενός μεταβαλλόμενου κόσμου» και να «δώσει ιδιαίτερη έμφαση» στους νέους ως παράγοντες σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, επισημαίνοντας ότι «οι νέοι είναι αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις, ιδίως όσον αφορά τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης».

Παρόλο που η στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία για την περίοδο 2019-2027 δεν περιέχει συγκεκριμένες συστάσεις όσον αφορά τον ρόλο της νεολαίας σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, εντούτοις έχει ως στόχο «να ενθαρρυνθούν οι νέοι και να λάβουν τα αναγκαία εφόδια για να γίνουν ενεργοί πολίτες».

Οι ευρωπαϊκοί στόχοι για τη νεολαία, οι οποίοι αποτελούν μέρος της στρατηγικής και πρέπει να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ, αναγνωρίζουν ότι «η κοινωνία πρέπει να αντιδράσει κατά της κλιματικής αλλαγής και των αυξανόμενων περιβαλλοντικών απειλών».

Σημειώνεται, ότι,όπως και σε πολλές άλλες κοινωνικές αλλαγές, οι νέοι ήταν αυτοί που ύψωσαν πρώτοι τη φωνή τους. Οι εκστρατείες των νέων διαδηλωτών για το κλίμα με τίτλο «Παρασκευές για το μέλλον» ξεκίνησαν το 2018, μήνες πριν από τη δημοσίευση της ειδικής έκθεσης της IPCC τον Οκτώβριο του 2018. Οι διαδηλώσεις των νέων για το κλίμα εξαπλώθηκαν γρήγορα σε όλο τον κόσμο και άρχισαν να προσελκύουν την προσοχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Παρά τις εκτιμήσεις ότι οι διαδηλώσεις σταδιακά θα έφθιναν, στην πραγματικότητα προσελκύουν όλο και περισσότερους νέους στους δρόμους. Οι διαδηλώσεις για το κλίμα τον Σεπτέμβριο του 2019 συγκέντρωσαν 6 έως 8 εκατομμύρια διαδηλωτές σε 4 500 μέρη 150 χωρών σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, η ευαισθητοποίηση του κοινού για την κλιματική αλλαγή και ο σχετικός πολιτικός διάλογος έχουν φτάσει στα υψηλότερα ιστορικά επίπεδα, ιδίως στην ΕΕ.

Πηγή: Blog: marina anastas.kourbela