Η κυβέρνηση πέρασε  ένα χαλαρό βράδυ με την κρίσιμη ψηφοφορία για τα 13 προαπαιτούμενα χωρίς ούτε μια απώλεια από την ρευστή  πλειοψηφία των 153 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η πορεία πάντως είναι ανηφορική και δύσβατη για τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προβλέπει τα εξής: 

  

-Θα συνέλθει σε τηλεδιάσκεψη το EuroWorking Group απόψε ή αύριο Τετάρτη, προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ. Η δόση αναμένεται να εκταμιευτεί μέχρι την Παρασκευή.

-Έναρξη της διαδικασίας για την αγοραπωλησία επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων – πλην πρώτης κατοικίας και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ).  Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει ληφθεί η απόφαση για το εάν και με ποιους όρους θα αποτελέσουν αντικείμενο πώλησης στα distress funds.

 Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή άφησε »ανοικτό παράθυρο» ενός συμβιβασμού για τα στεγαστικά. «Μπορεί εμείς να μην προστατεύουμε όσους πρέπει. Θα διαπραγματευτούμε για στεγαστικά δάνεια, μικρομεσαίων και καταναλωτικά και πρέπει να μας πείτε ότι είστε πλάι μας για την προστασία των πιο ευάλωτων. Σε αυτή τη συζήτηση θα διαπραγματευτούμε και μπορεί να κάνουμε συμβιβασμούς, που δεν θα έχουν τον ταξικό διαχωρισμό που θα θέλαμε» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Έρχεται »καυτός» Ιανουάριος, αφού αναμένεται νέα άφιξη του κουαρτέτου στην Αθήνα και  επιζητούν πλήρη συμφωνία σε ένα σκασμό θέματα για να δώσουν το πράσινο φως για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος:

Ασφαλιστικό

Φορολογικό

Εργασιακά

«Κόκκινα» δάνεια νοικοκυριών

 

Υπάρχουν και  «δώρα» πέρα από τα αγκάθια

Η πλευρά των δανειστών, προσφέρουν  ως αντάλλαγμα:

-Συζήτηση για την διευθέτηση του ελληνικού χρέος. Βέβαια μιλάμε για χρονική επιμήκυνση με πολύ χαμηλά επιτόκια και όχι άμεσο κούρεμα.

 

-Η επαναφορά του waiver. Με άλλα λόγια να αποδέχεται η ΕΚΤ εκ νέου ως ενέχυρο ελληνικά ομόλογα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί το κόστος για τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που με τη σειρά του σημαίνει ανάσες για την οικονομία.

 

-Ποσοτική χαλάρωση (QE): Την απόφαση από την ΕΚΤ για συμμετοχή της Ελλάδας στο Quantitative Easing  για αγορές κρατικών ομολόγων. Τούτο σημαίνει ότι η ΕΚΤ εφόσον ενταχθεί στα μέτρα Ντράγκι, θα μπορεί η ΕΚΤ να αγοράζει και ελληνικά κρατικά ομόλογα.
-Εξοδος στις αγορές: Αν συμβεί αυτό, θα σημάνει ότι ανοίγει σταδιακά εντός του 2016, την επιστροφή στις αγορές, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης.