Το Ευρωκοινοβούλιο, με κατεπείγουσα ψηφοφορία της Ολομέλειας, ζητά τη δημιουργία ενός κεντρικού συστήματος συλλογής και κατανομής αιτήσεων ασύλου, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, καθώς και να εκπληρώσουν τα κράτη τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τα επείγοντα μέτρα μετεγκατάστασης των προσφύγων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πρόκειται για ένα μη νομοθετικό ψήφισμα, που εγκρίθηκε με σημαντική πλειοψηφία (459 ψήφοι υπέρ, 206 κατά και 52 αποχές), που εισηγήθηκαν οι ευρωβουλευτές, Ρομπέρτα Μέτσολα (ΕΛΚ) από τη Μάλτα και Σεσίλ Κιένγκε (Σοσιαλιστές) από την Ιταλία εκ μέρους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

 

Τόσο οι εισηγήτριες όσο και οι ευρωβουλευτές που πήραν μέρος στη συζήτηση αναγνωρίζουν την αποτυχία του ισχύοντος ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου στη διαχείριση των αυξανόμενων ροών μεταναστών και ζητούν άμεσα τη ριζική μεταρρύθμιση των κανόνων του Δουβλίνου.

 

«Εάν είμαστε μια Ένωση με κοινές αξίες, θα πρέπει να γίνουμε και μια Ένωση κοινών ευθυνών», δήλωσε η εισηγήτρια Ρομπέρτα Μέτσολα. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «1,8 εκατ. άνθρωποι ήλθαν πέρυσι στην Ευρώπη, 3.771 πνίγηκαν στη Μεσόγειο, ενώ φέτος έχουν ήδη πεθάνει πάνω από 77 παιδιά. Αυτό είναι το μέγεθος της κατάστασης που αντιμετωπίζουμε, δεν θα πρέπει να παραμείνουν ανώνυμα στατιστικά στοιχεία, δεν θα πρέπει να αναισθητοποιηθούμε, αλλά ως πολιτικοί θα πρέπει να τοποθετηθούμε και να δράσουμε» κατέληξε. Σύμφωνα με την κ. Μέτσολα, «η λύση της μετεγκατάστασης είναι σε σωστή κατεύθυνση, εκείνοι όμως που μετακινούνται από την Ελλάδα και την Ιταλία είναι πολύ λίγοι σε αριθμό».

 

«Η μετανάστευση δεν χρειάζεται καταπολέμηση αλλά διαχείριση» τόνισε η εισηγήτρια Σεσίλ Κιένγκε, επιμένοντας ότι «η ευρωπαϊκή προσέγγιση πρέπει να βασιστεί στην αλληλεγγύη και τον καταμερισμό των ευθυνών. Ειδικά μέτρα θα πρέπει να πάρει η Ευρώπη για τα χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά, μέσω του Ειδικού Ταμείου Αρωγής».

 

«Μέχρι σήμερα μόνο ένας μικρός αριθμός προσφύγων έχει στην πραγματικότητα μετεγκατασταθεί από τους συνολικά 106.000 αιτούντες άσυλο, οι οποίοι περιμένουν τη μεταφορά τους από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Η Ένωση έχει ανάγκη μιας δεσμευτικής και υποχρεωτικής νομοθετικής προσέγγισης για το θέμα», διευκρινίζουν οι εισηγήτριες και οι ευρωβουλευτές.

 

Για το θέμα της επανεισδοχής ζητούν «τη σύναψη νέων συμφωνιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες θα πρέπει να υπερισχύουν έναντι των διμερών συμφωνιών μεταξύ κρατών-μελών και τρίτων χωρών. Οι μετανάστες πρέπει να επιστρέφονται μόνο εάν η χώρα επιστροφής είναι ασφαλής για αυτούς».