Καυτό τριήμερο διαβουλεύσεων, μεταξύ των ομάδων εργασίας της ε/κ και τ/κ πλευράς, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Βρετανίας, της Ε.Ε. και λειτουργών των Ηνωμένων Εθνών, αρχίζει από σήμερα στο Μοντ Πελεράν για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων στο Κυπριακό. Μια προσπάθεια καταγραφής των διαφωνιών και έρευνα για τυχόν μέσες τομές χωρίς όμως διαπραγματεύσεις, με απώτερο σκοπό να μεταβούμε ομαλά στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο. 

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, σε πρώτο στάδιο θα καταγραφούν σε έγγραφο οι θέσεις των πλευρών.

 

Στη συνέχεια θα αρχίσει η συζήτηση με στόχο αν καταστεί δυνατό η διαμόρφωση κάποιας φόρμουλας μέχρι την Παρασκευή, οπόταν θα γίνει και η αξιολόγηση της προσπάθειας, για να περάσει η διαδικασία σε πολιτικό επίπεδο.

 

Κατά τη συνάντηση του Μοντ Πελεράν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται το ΚΥΠΕ, θα ετοιμαστούν εναλλακτικά σενάρια για τους επικεφαλής των μερών που συμμετέχουν στη Διάσκεψη για την Κύπρο, θα καταγραφούν οι θέσεις των πλευρών και οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν πιο συγκεκριμένα και διεξοδικά τις ανησυχίες και τις προσεγγίσεις που υπάρχουν.

 

Της συνόδου προεδρεύει η ειδική αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρντ, ενώ δεν αποκλείεται στη συνέχεια να μεταβεί στη Γενεύη, από το Νταβός όπου βρίσκεται και ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άϊντα.

 

Οι τεχνοκράτες θα πραγματοποιούν εντατικές συναντήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο ΚΥΠΕ, δεν θα υπάρξει διαπραγμάτευση στη Γενεύη, αλλά θα επιχειρηθεί η καταγραφή ερωτημάτων που έθεσαν τα Η.Ε. και αφορούν θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων που θα πρέπει να απαντηθούν.

 

Οι δύο πλευρές θα έχουν την ευχέρεια να καταθέσουν και οι ίδιες ερωτήματα για τα υπό συζήτηση θέματα. Όπως σημειώνεται το μείζον θέμα της ασφάλειας αφορά τομείς όπως η εσωτερική ασφάλεια, η εξωτερική ασφάλεια, τα κατοχικά στρατεύματα, τα εργαλεία για εφαρμογή των όσων συμφωνηθούν, καθώς και οι ανησυχίες των δύο πλευρών.

 

Τις πολιτικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι θα λάβουν οι ηγέτες των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη για την Κύπρο, όταν συνέλθουν, όπως αναμένεται, προς το τέλος του μήνα. Στόχος είναι, όπως αναφέρεται, να προχωρήσουν οι συνομιλίες σε πολιτικό επίπεδο.

 

Η Ε.Ε. εκπροσωπείται από τον πρέσβη της στη Γενεύη και τον ειδικό αντιπρόσωπο του προέδρου της Κομισιόν στις συνομιλίες Πίτερ βαν Νούφελ, υπό την ιδιότητά τους ως παρατηρητων/ενδιαφερόμενων μερών. Θα βρίσκονται στο χώρο των συνομιλιών και θα παρεμβαίνουν εκεί και όπου χρειάζεται.

 

Ο ρόλος των Η.Ε., σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, θα είναι να υποβοηθήσει και να στηρίξει τις προσπάθειες των δύο ηγετών.

 

Η Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσωπείται στη Διάσκεψη των τεχνοκρατών από το διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη.

 

Τη Βρετανία εκπροσωπεί ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής για θέματα άμυνας και πληροφοριών στο Φόρεϊν Όφις Jonathan Allen.

 

Επικεφαλής της τ/κ αντιπροσωπείας είναι ο διαπραγματευτής Οζτίλ Ναμί και της τουρκικής ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Μουχτάρ.

 

Της ελληνικής αντιπροσωπείας ηγείται ο γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

 

Ν. Αναστασιάδης: Λευκωσία-Αθήνα σε πλήρη συντονισμό για το Μοντ Πελεράν

Την ελπίδα ότι, μέσα από το διάλογο που άρχισε σήμερα στο Μοντ Πελεράν, σε επίπεδο τεχνοκρατών, για το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, θα υπάρξουν εκείνες οι μορφές προτάσεων που θα μας επιτρέψουν να ξεπερασθεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις, εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. (αναλυτικά)