Οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει ένα χάρτη πρόβλεψης που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των περιοχών που είναι πιθανό να παρουσιαστούν περιστατικά πανώλης στο εγγύς μέλλον. Προς το παρόν το πείραμα δοκιμάζεται στις περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Yersinia pestis, το βακτήριο που προκαλεί την πανούκλα, ήταν γύρω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τουλάχιστον από το 1900. Στην πραγματικότητα, η αμερικανική Δύση εξακολουθεί να έχει μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις της πανούκλας που μεταφέρουν τα ζώα στο σύγχρονο κόσμο, ακόμα κι αν υπάρχουν πολύ λιγότερες περιπτώσεις των ανθρώπων να προσβληθούν από την ασθένεια από ότι σε χώρες με λιγότερα μολυσμένα ζώα. Η Μαδαγασκάρη, το Περού, η Ινδία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, έχουν παρουσιάσει τα περισσότερα κρούσματα, με το Κονγκό στην κορυφή της λίστας με περισσότερα από 10.000 κρούσματα στο διάστημα 2000 – 2009.

 

Γιατί υπάρχει ακόμα η πανώλη;

Ευτυχώς, με την εφεύρεση των αντιβιοτικών, μια ασθένεια που αφάνισε το 60% του πληθυσμού της Ευρώπης το 14ου αιώνα έχει μετατραπεί σε μια ασθένεια από την οποία μπορείτε να αναρρώσετε και να θεραπευτείτε εύκολα.

 

Οι άνθρωποι στη σύγχρονη εποχή ‘’κολλάνε’’ συνήθως την πανούκλα με το τσίμπημα από ψύλλους που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένα ζώα, ή από τα κατοικίδια ζώα τους, κυρίως γάτες, που έχουν μολυνθεί έπειτα από επαφή με αυτά τα ζώα.

 

Καθώς η μετάδοσης της νόσου από τα ζώα στους ανθρώπους είναι λιγότερο πιθανή στη σύγχρονη εποχή, οι επιστήμονες της μελέτης του »χάρτη πρόβλεψης» λένε ότι «η πανώλη παραμένει σημαντικός κίνδυνος» στη Δύση. Και ο κίνδυνος για τα ζώα μπορεί να είναι ουσιαστικός. Τα ζώα που είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από την πανούκλα είναι ποντίκια, το αρουραίος της Καλιφόρνια, ο σκίουρος της Καλιφόρνιας, τα σκυλιά λιβαδιών και τα κουνάβια, σύμφωνα με την έρευνα.

 

Οι μελετητές, οι οποίοι εργάζονται στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Downstate, ελπίζουν πως το μοντέλο τους θα βοηθήσει τις τοπικές υπηρεσίες υγείας για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου.