Της Μαρίνας Κουρμπέλα (marinakourbela@gmail.com)

Αμοιβαίες δεσμεύσεις για προώθηση της συνεργασίας σε πολλούς τομείς, για προώθηση των διαπραγματεύσεων σύναψης εμπορικής και επενδυτικής συμφωνίας, της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ινδίας για το νερό, και γενναίες χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είναι μερικά από τα επιτεύγματα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Ινδίας.

Σις 30 Μαρτίου 2016, η ΕΕ διοργάνωσε στις Βρυξέλλες τη 13η σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ινδίας, με επίκεντρο των συζητήσεων ήταν το εμπόριο και οι επενδύσεις, η ενέργεια και το κλίμα, το νερό, η μετανάστευση, η εξωτερική πολιτική και η πολιτική ασφάλειας.

 

Στη Σύνοδο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker, εκπροσώπησαν την ΕΕ, ενώ η Δημοκρατία της Ινδίας εκπροσωπήθηκε από τον Πρωθυπουργό Shri Narendra Modi.

 

Εταιρική σχέση ΕΕ-Ινδίας

Οι ηγέτες ενέκριναν την ατζέντα δράσης ΕΕ-Ινδίας για το 2020 η οποία θα χαράξει συγκεκριμένο χάρτη πορείας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Επίσης, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αναθέρμανση των συζητήσεων σχετικά με το πώς θα προωθηθούν οι εμπορικές και επενδυτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Ινδίας.

 

Toσο η ΕΕ, όσο και η Ινδία αναγνώρισαν τη σημασία ενίσχυσης της συνεργασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Στο πλαίσιο αυτό, ενέκριναν κοινή δήλωση για την εταιρική σχέση ΕΕ-Ινδίας για το νερό. Εξέδωσαν επίσης κοινή δήλωση όσον αφορά την εταιρική σχέση για την καθαρή ενέργεια και το κλίμα.

 

Η ΕΕ και η Ινδία τόνισαν τη σημασία των επαφών μεταξύ των πολιτών τους. Επικρότησαν την κατάρτιση κοινού θεματολογίου μετανάστευσης και κινητικότητας.

 

Δράσεις της ΕΤΕπ

Η σύνοδος κορυφής παρείχε επίσης την ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ινδία να συμφωνήσουν επισήμως για η χορήγηση μακροπρόθεσμου δανείου ύψους 450 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της πρώτης γραμμής του μετρό στο Lucknow.

 

Σημειώνεται, πως η ΕΤΕπ ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει έργα και δράσεις υπέρ των επιχειρήσεων στην Ινδία, και το ενδιαφέρον αυτό εκφράζεται και από το γεγονός, ότι δημιούργησε Γραφείο στη χώρα αυτή.

 

Οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας. Τόνισαν επίσης τη σημασία της συνεργασίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Οι ηγέτες των δύο πλευρών επιβεβαίωσαν εκ νέου τον βασικό ρόλο της G20 στην επίτευξη ισχυρής, βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης προς όφελος των πολιτών και αναγνώρισαν τη σημασία της εφαρμογής του συνολικού θεματολογίου που εγκρίθηκε στη σύνοδο κορυφής της G20 του Νοεμβρίου 2015.

Εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για την έγκριση του θεματολογίου του 2030 για την βιώσιμη ανάπτυξη και για την ιστορική συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που επετεύχθη στο Παρίσι.

 

Κοινές δηλώσεις

Κατά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- Ινδίας, οι δύο πλευρές ενέκριναν:
Κοινή δήλωση που επιβεβαιώνει τη δέσμευσή τους για ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης EΕ-Ινδίας.
Κοινή δήλωση σχετικά με την εταιρική σχέση ΕΕ-Ινδίας για τo νερό
Κοινή δήλωση σχετικά με την εταιρική σχέση για καθαρή ενέργεια και το κλίμα.
Κοινή δήλωση σχετικά με κοινή ατζέντα για τη μετανάστευση και την κινητικότητα.