Εκατομμύρια γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας σε όλο τον κόσμο πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο μπορεί να πλήξει τη γονιμότητά τους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζει ότι προσβάλλει τουλάχιστον 116 εκατομμύρια γυναίκες, οι οποίες παρουσιάζουν εξαιτίας του διαταραχές της έμμηνης ρύσης, των ορμονικών επιπέδων και του σωματικού βάρους.

 

Οι περισσότερες ασθενείς το εκδηλώνουν στην εφηβεία σε ηλικία 13 έως 18 ετών, αλλά σχεδόν ένα στα τέσσερα κρούσματα εμφανίζεται νωρίτερα (11-12 ετών) ή αργότερα. Όπως εξηγεί ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, για να διαγνωστεί μία γυναίκα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών πρέπει να συνυπάρχουν τουλάχιστον δύο από τα τρία συμπτώματα που ακολουθούν:

1. Ασταθής εμμηνόρροια.
2. Υπερπαραγωγή ανδρογόνων.
3. Πολλές κύστεις στις ωοθήκες.

 

Άλλα ύποπτα σημάδια, που μπορεί να έχουν οι γυναίκες με το σύνδρομο είναι η αύξηση του σωματικού βάρους και η παχυσαρκία με συσσώρευση των περιττών κιλών συνήθως γύρω από την κοιλιά (αυτό παρατηρείται στις μισές περίπου ασθενείς), η μελανίζουσα ακάνθωση (σημεία πάχυνσης του δέρματος με σκούρο καφέ ή μαύρο χρώμα, κυρίως στον αυχένα, τα μπράτσα, κάτω από τους μαστούς ή στους μηρούς), ο πυελικός πόνος και η υπογονιμότητα (το σύνδρομο είναι η πιο συχνή αιτία γυναικείας υπογονιμότητας).

 

Όπως υπογραμμίζει ο δρ Βασιλόπουλος «οι ακριβείς αιτίες του δεν είναι γνωστές, αλλά πιστεύεται ότι αποτελεί συνέπεια περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων».

 

Ωστόσο αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία οι ασθενείς να χάσουν βάρος να τρέφονται υγιεινά, να γυμνάζονται συστηματικά και να αποφεύγουν το κάπνισμα, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος διαβήτη, καρδιαγγειακών επιπλοκών και καρκίνου, αναφέρει ο δρ Βασιλόπουλος.

 

Στο πλαίσιο αυτό συνιστάται οι ασθενείς να μην καταναλώνουν τροφές που είναι πλούσιες σε σάκχαρα όπως τα γλυκά, τα αναψυκτικά, η ζάχαρη σε όλες της τις μορφές. Επίσης καλό είναι να ακολουθούν ένα διαιτολόγιο που θα περιέχει δημητριακά (π.χ. ψωμί ολικής αλέσεως, αναποφλοίωτο ρύζι κ.λπ.), λαχανικά εποχής, φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο (π.χ. μήλο, εσπεριδοειδή, φράουλες) και πρωτεΐνες από ψάρι, κοτόπουλο και ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά.

 

Συνιστάται επίσης και η γυμναστική τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα. 

Πηγή: healthreport.gr