Ερευνητές από το Εργαστήριο Ψυχολογίας της Υγείας των Γυναικών του Πανεπιστημίου Drexel διεξήγαγαν μία online έρευνα για να διερευνήσουν τα πιθανά οφέλη από την ανταλλαγή σεξουαλικών μηνυμάτων ή φωτογραφιών με ηλεκτρονικά μέσα, κυρίως κινητά τηλέφωνα. Τα πρώτα ευρήματα υποδηλώνουν κάποια συσχέτιση μεταξύ sexting και ικανοποίησης από τη σχέση.

Στην έρευνα συμμετείχαν 870 άνθρωποι από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ηλικιακής κλίμακας από 18 έως 82 ετών. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 35 έτη. Το 88% των συμμετεχόντων δήλωσε πως έχει κάνει sexting, δηλαδή αναταλλαγή ερωτικών μηνυμάτων ή αποστολή φωτογραφιών με ερωτικό περιεχόμενο, τουλάχιστον μια φορά, ενώ το 82% δήλωσε πως το είχε κάνει μέσα στο περασμένο έτος.

 

Οπως δήλωσε η Emily Stanko, επικεφαλής της μελέτης και φοιτήτρια κλινικής ψυχολογίας, «το sexting συχνά έχει κακή φήμη ως επικίνδυνη συμπεριφορά που σχετίζεται με τη σεξουαλική παρενόχληση ή ακόμη χειρότερα, ειδικά στους εφήβους. Η έρευνα έχει ως στόχο να εντάξει το sexting ως θετική συμπεριφορά στη σχέση».

 

«Το μεγαλύτερο μέρος των ερευνών για το sexting ασχολείται με τους εφήβους και τις νεαρές ηλικίες. Εμείς θέλουμε να δούμε το ρόλο που παίζει το sexting στις σχέσεις μεταξύ ενηλίκων», συνεχίζει.

 

Εκτός από τη συχνότητα, η έρευνα έθεσε ερωτήματα σχετικά με τις συμπεριφορές, τα κίνητρα και την ικανοποίηση που μπορεί να προκύψει από ένα «άταχτο» κείμενο, στα πλαίσια του sexting.

 

Οι απαντήσεις ποικίλλουν, ανάλογα με το επίπεδο της δέσμευσης των συμμετεχόντων, είπε η Stanco. Ειδικότερα, οι ερωτηθέντες οι οποίοι βρίσκονταν σε μια σχέση όχι και τόσο αφοσιωμένα, ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα sexting τα οποία κιόλας σχετίζονταν με υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης στη σχέση τους.

 

Αντιθέτως, για τους συμμετέχοντες που ήταν αφοσιωμένοι σε μια σχέση φάνηκε να μην υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ sexting και ικανοποίησης.

 

Οσον αφορά στο φύλο, οι άνδρες, σύμφωνα με τα ευρήματα είναι εκείνοι που φαίνεται να παίρνουν περισσότερη ικανοποίηση στη σχέση τους μέσα από το sexting, συγκριτικά με τις γυναίκες.

 

«Αυτή η έρευνα δείχνει ότι το sexting είναι μια διαδεδομένη συμπεριφορά και ότι οι ενήλικες συμμετάσχουν για πολλούς λόγους. Λαμβάνοντας υπόψιν τις πιθανές συνέπειες, τόσο θετικές όσο και αρνητικές, για τη σεξουαλική υγεία, είναι σημαντικό να συνεχιστεί η διερεύνηση του ρόλου του sexting στις σημερινές ρομαντικές και σεξουαλικές σχέσεις», καταλήγει η Stanko.