Καινούργια εποχή για τη Δικαιοσύνη, με ψηφιακές ηχογραφήσεις και αποηχογραφήσεις σε 470 αίθουσες δικαστηρίων σε όλη τη χώρα.

Πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιχειρεί, με ένα κονδύλι ύψους 5 εκατ. ευρώ, να ολοκληρώσει το έργο μέσα στο 2016. Οι πολύκροτες υποθέσεις, ειδικά των τελευταίων χρόνων, έχουν ταλαιπωρήσει αφάνταστα τους εκάστοτε γραμματείς, που κάνουν υπεράνθρωπο αγώνα δρόμου κάθε φορά με τα ογκώδη πρακτικά τής εκάστοτε δίκης.

 

Με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, αυτή τη στιγμή γίνεται μαγνητοφώνηση και απομαγνητοφώνηση των πρακτικών, όχι με ψηφιακά μέσα, μόνο σε ορισμένα Πρωτοδικεία, σε όλα τα Πολυμελή και τα Μονομελή Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

 

Ο Κωνσταντίνος Κοσμάτος, γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, χαρακτηρίζει τεράστιο άλμα στην απονομή της Δικαιοσύνης το έργο «Ψηφιακή καταγραφή, αποθήκευση και διάθεση πρακτικών συνεδριάσεων δικαστηρίων με ΣΔΙΤ», διευκρινίζοντας ότι αφορά την ηχογράφηση και αποηχογράφηση σε 470 αίθουσες, 63 Πρωτοδικεία με 265 αίθουσες συνολικά, 14 Εφετεία με 55 αίθουσες συνολικά, τρία κεντρικά Ειρηνοδικεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς με 22 αίθουσες και σε περίπου 130 περιφερειακά Ειρηνοδικεία.

 

Αυτό το πολύ μεγάλο έργο, το πρώτο τέτοιου είδους και μεγέθους σύμπραξης αναφορικά με το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χρειαζόταν επιτακτικά να έρθει για να συμβάλει στη λύση των κακώς κειμένων της Δικαιοσύνης.

 

«Ως επί δεκαετίες μάχιμος δικηγόρος γνωρίζω καλά ότι ένα τέτοιο έργο κατ’ αρχάς θα περιορίσει την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης όσον αφορά είτε την ίδια τη διαδικασία και τη χειρόγραφη σήμερα τήρηση των πρακτικών είτε τη διαμόρφωση του σκεπτικού, την -αρκετά παραγνωρισμένη σήμερα- αιτιολόγηση και καθαρογράφηση της δικαστικής απόφασης, αφού ο δικαστής θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να έχει ενεργά μπροστά του τα διαμειφθέντα στην επ’ ακροατηρίω συζήτηση, ενώ ο γραμματέας θα μπορεί να βρίσκει σε αυτά καταφύγιο διευκόλυνσης έναντι του μεγάλου όγκου δουλειάς με τον οποίο επιβαρύνεται.

 

Το ίδιο και οι διάδικοι θα δύνανται με μεγαλύτερη σαφήνεια να καταδεικνύουν δικαστικά σφάλματα στην υπόθεση ή την τυχόν παραγνώριση του περιεχομένου των ισχυρισμών ή προτάσεών τους ή των προβαλλομένων αποδεικτικών εγγράφων. Ειδικά, όσον αφορά τις σημαντικότερες από τις ποινικές υποθέσεις, για πρώτη φορά θα έχουμε ευθεία καταγραφή του λόγου της δικαστικής εξουσίας απέναντι στον κατηγορούμενο και του κατηγορουμένου απέναντι στην πρώτη.

 

Έτσι θα διευκολυνθεί ο προβλεπόμενος με την άσκηση των οικείων ενδίκων μέσων έλεγχος για την τήρηση των εγγυήσεων περί δικαιώματος στη δίκαιη δίκη, όπως απορρέει από το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ» τονίζει ο κ. Κοσμάτος.