Χιλιάδες Πολωνοί εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές διαδήλωσαν χθες στους δρόμους της Βαρσοβίας αψηφώντας τη βροχή, διαμαρτυρόμενοι για τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στο εκπαιδευτικό σύστημα, για τις οποίες υποστηρίζουν ότι θα φέρουν «χάος» στα σχολεία.

«Καλώ την πρωθυπουργό Μπεάτα Σίντλο και την κυβέρνησή της να μην καταστρέψουν τα κεκτημένα» του σχολείου, τόνισε ο επικεφαλής του ZNP, του μεγαλύτερου συνδικάτου των εκπαιδευτικών, Σλάβομιρ Μπρόνιαρς, καταχειροκροτούμενος από το πλήθος. «Θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε για το χάος, τη σύγχυση και τη διάλυση της πολωνικής εκπαίδευσης που οργανώνεται από το υπουργείο Παιδείας», πρόσθεσε.

 

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν υπό βροχή στην πλατεία Πιλσούντσκι, μια από τις μεγαλύτερες της Βαρσοβίας, φωνάζοντας το σύνθημα «Όχι στο χάος στα σχολεία». Σύμφωνα με τους οργανωτές, στην κινητοποίηση συμμετείχαν 50.000 άνθρωποι, ενώ ο δήμος της πρωτεύουσας έκανε λόγο για 30.000 διαδηλωτές.

 

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταργήσει το σημερινό σύστημα των τριών βαθμίδων (δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο ή επαγγελματική εκπαίδευση) με ένα σύστημα δύο βαθμίδων: πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης 8 ετών και δευτεροβάθμιας 4 ετών, όπως ίσχυε μέχρι το 1999. Για πολλούς ωστόσο αυτό το σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση σήμερα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το κομμουνιστικό παρελθόν της χώρας. Με βάση το νέο σύστημα, από την επόμενη σχολική χρονιά θα καταργηθεί το γυμνάσιο και θα εισαχθούν αλλαγές στην υποχρεωτική διδακτέα ύλη. Οι εκπαιδευτικοί ισχυρίζονται ότι αυτή η νέα ύλη παραμένει άγνωστη.

 

«Το πρώτο βήμα σήμερα είναι η αλλαγή της δομής, το δεύτερο θα είναι η επίθεση στο πρόγραμμα, που θα επικεντρωθεί στο παρελθόν της Πολωνίας, αντί για το μέλλον. Είναι λάθος να κλειστούμε μέσα στους εθνικιστικούς μύθους και να μην προχωρήσουμε προς το μέλλον, σε μια ανοιχτή ευρωπαϊκή κοινωνία», σχολίασε ο Γιαν Σκρίπεκ, ένας καθηγητής καλλιτεχνικών σε γυμνάσιο της Βαρσοβίας.

 

Οι επικριτές της μεταρρύθμισης επικαλούνται επίσης στοιχεία του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη που δείχνουν ότι οι Πολωνοί μαθητές έχουν βελτιώσει τις επιδόσεις τους μετά το 2003. Φοβούνται ότι με τις αλλαγές θα τεθεί σε κίνδυνο η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Φτάνοντας μπροστά στο Κοινοβούλιο, οι διαδηλωτές σχημάτισαν ένα βουνό ύψους ενός μέτρου από σπασμένες κιμωλίες, για να συμβολίσουν τις «διαλυμένες εκπαιδευτικές καριέρες των μαθητών».