Συνέντευξη του αναπληρωτή επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Άρη Περουλάκη στη δημοσιογράφο ευρωπαϊκού και διπλωματικού ρεπορτάζ Μαρίνα Κουρμπέλα

Μήπως οι φίλοι που έχουμε, οι αναρίθμητοι, είναι περισσότεροι από αυτούς που δεν συγκινούνται, ιδιαίτερα, με την παρουσία μας; Μήπως αν τους μετρήσουμε καταλήξουμε σε ένα τέτοιο συμπέρασμα; Όπως και να έχει το θέμα, ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Phil Hogan, που επισκέφθηκε προ ημερών την Ελλάδα, φαίνεται πως ανήκει σε αυτούς τους αναρίθμητους.

 

Πού αλλού θα μπορούσε να ανήκει ένας άνθρωπος, ο οποίος, σύμφωνα με δηλώσεις του Άρη Περουλάκη, λατρεύει τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, θέλει να στηρίξει τη γεωργική παράδοση της χώρας, και έφυγε με τις καλύτερες εντυπώσεις από την επισκεψή του;

 

Επικαλούμεθα, δε, δηλώσεις του κ. Περουλάκη, διότι ως αναπληρωτής επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Ελλάδα, γνωρίζει τα των Βρυξελλών. Επιπλέον, ήταν μαζί με τον επίτροπο στις επαφές που είχε κατά την παραμονή του στη χώρα μας, και έχει άμεση γνώση του θέματος και τη δυνατότητα να κάνει διαπιστώσεις, όπως θα διαβάσετε, στη συνέχεια.

 

Όπως επισημαίνεται στη συνέντευξη, ο επίτροπος ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν στην άμεση υλοποίηση του εθνικού σχεδίου αγροτικής ανάπτυξης, καθώς θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας, πράγμα που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη γενικότερη επανεκκίνηση της οικονομίας, όπως δηλαδή έγινε στην Ιρλανδία.

 

Από την ίδια συνέντευξη προκύπτει πως φέτος η Ελλάδα έκανε ρεκόρ στις πληρωμές (4 δισ.) από Βρυξέλλες για αγροτικές ενισχύσεις, πως ο επίτροπος είναι πεπεισμένος για τη σημαντική συμβολή που μπορεί να έχει η ελληνική γεωργία στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, θα βοηθήσει ώστε να συνεχιστούν τα ευρωπαϊκά κίνητρα για την απασχόληση των νέων στον αγροτικό τομέα, για την ενίσχυση των ελληνικών νησιών που επιβαρύνονται, ιδιαίτερα από το μεταναστευτικό/προσφυγικό, αλλά και για την κατοχύρωση της ελληνικής φέτας στην αγορά του Καναδά.

 

maxresdefault

Αυτό, άλλωστε, ήταν και ένα από τα βασικά θέματα που συζήτησε ο επίτροπος με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου. Όπως αναφέρει ο κ. Περουλάκης στη συνέντευξή του, η ελληνική φέτα περιλαμβάνεται στη συμφωνία της Ε.Ε. με τον Καναδά.

 

Η συνέντευξη

 

– Κύριε Περουλάκη, ο αρμόδιος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, επίτροπος κύριος Phil Hogan, επισκέφθηκε την Αθήνα στις 6 και 7 Οκτωβρίου. Ποια βασικά θέματα συζήτησε με τους Έλληνες αρμόδιους;

«Ο επίτροπος Χόγκαν είναι λάτρης των ελληνικών αγροτικών και διατροφικών προϊόντων και επιθυμία του είναι να στηρίξει τη γεωργική παράδοση της χώρας. Στις συναντήσεις του τόνισε λοιπόν την ανάγκη από την ελληνική πλευρά να επενδύσει στον τομέα αυτό μέσω των δυνατοτήτων ανάπτυξης που προσφέρει η Κοινή Αγροτική Πολιτική αλλά και μέσω των διαθέσιμων χρηματοοικονομικών εργαλείων.

 

Ταυτόχρονα, ώθησε τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν στην άμεση υλοποίηση του εθνικού σχεδίου αγροτικής ανάπτυξης, καθώς θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας, πράγμα που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη γενικότερη επανεκκίνηση της οικονομίας όπως δηλαδή έγινε στην Ιρλανδία».

 

– Σε ποια από τα αγροτικά θέματα προτεραιότητας για την Ελλάδα σημειώθηκε πρόοδος κατά τις συζητήσεις Ελλήνων αρμοδίων με τον επίτροπο κ. Hogan;

«Ο επίτροπος κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα είχε εποικοδομητικές συζητήσεις με όλους τους φορείς σε όλα τα πεδία. Αναγνωρίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ελλάδας (ορεινή χώρα με μεγάλες παραδόσεις στην γεωργία/αγροτική καλλιέργεια) τα οποία θεωρεί ότι πρέπει να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε μέσω της αγροτικής πολιτικής μας.

 

Ενημερώθηκε επίσης για τις επιπρόσθετες δυσκολίες των αγροτών στα νησιά, λόγω προσφυγικού και μάλιστα συζήτησε τρόπους ώστε να δοθεί περαιτέρω ενίσχυση στους αγρότες στα επίμαχα νησιά. Τέλος, συζητήθηκε με τον αρμόδιο έλληνα υπουργό η αντιμετώπιση των επιμέρους προβλημάτων στην υλοποίηση του εθνικού σχεδίου αγροτικής ανάπτυξης προκειμένου να ξεκινήσει η καταβολή κοινοτικών πόρων. Φέτος σημείωσε ότι η Ελλάδα έκανε ρεκόρ στις πληρωμές (4 δισ.) από Βρυξέλλες για αγροτικές ενισχύσεις».

 

– Για το ευαίσθητο θέμα της ανεργίας των νέων και ενίσχυση της απασχόλησης αυτών στον αγροτικό τομέα, τι συμφωνήθηκε;

«Ο επίτροπος κατανοεί τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση την οποία βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Όμως, θεωρεί ότι ο αγροτικός μας τομέας τα έχει πάει συγκριτικά καλά. Σύμφωνα με τον κ. Χόγκαν, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για δημιουργικότητα σε αυτόν τον τομέα στη χώρα.

 

Η κοινή αγροτική πολιτική μπορεί να βοηθήσει, το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα για την περίοδο 2014-2020 παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία αλλά και πόρους για υποστήριξη σε νέους αγρότες και σε καινοτόμα αγροτικά και επιχειρηματικά σχέδια. Τα ευρωπαϊκά κίνητρα για να ασχοληθούν οι νέοι με τον αγροτικό τομέα θα συνεχίσουν και πρέπει οι Έλληνες να τα εκμεταλλευτούν στο έπακρο».

 

nea

 

– Τελικά υπάρχει η προοπτική η φέτα, η ελληνική και μοναδική στο είδος της φέτα, να περιληφθεί στη Συμφωνία της Ε.Ε. με τον Καναδά που υπογράφεται αυτό το μήνα;

«Η φέτα περιλαμβάνεται στη συμφωνία της Ε.Ε. με τον Καναδά. Όμως, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι, όπως σε κάθε διαπραγμάτευση συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου, τα προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη προστατεύονται πλήρως! Η φέτα μας, έχει καταχωρισθεί στο μητρώο των γεωγραφικών ενδείξεων που είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και συνεπώς χαίρει τον ίδιο βαθμό προστασίας με τα υπόλοιπα 270 περίπου προϊόντα.

 

Να σημειώσω, ότι το γεγονός και μόνο ότι η έννοια των προϊόντων γεωγραφικών ενδείξεων της Ε.Ε. εντάχθηκε στην συμφωνία, αποτελεί μεγάλη επιτυχία για την Ε.Ε. καθώς ο Καναδάς δεν τη δεχόταν αρχικά. Συνεπώς, μέσω της συμφωνίας με τον Καναδά έχει κατοχυρωθεί ένα πλαίσιο προστασίας για την φέτα που δεν υπήρχε πριν. Η CETA είναι μια σημαντική εμπορική συμφωνία που θα ενισχύσει τα ελληνικά προϊόντα και επιχειρήσεις, προστατεύοντάς τα καταλλήλως».

 

– Ήταν η πρώτη επίσκεψη του επιτρόπου στην Ελλάδα;

«Μάλιστα. Ο κ. Χόγκαν επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη χώρα μας ως επίτροπος με αφορμή την πρόσκληση από τον Υπουργό για συμμετοχή του στο συνέδριο των Ευρωπαίων Αγροτών που διοργάνωσαν οι κεντρικές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις Copa-Cogeca, με θέμα «Ευκαιρίες για την ευρωπαϊκή γεωργία: Πράσινη Ανάπτυξη και δυναμικές αγορές». Χάρηκε που συνάντησε πριν την αναχώρηση του και τον πρωθυπουργό της χώρας και συζήτησε μαζί του παρουσία του υπουργού τα φλέγοντα θέματα του τομέα».

 

– Με ποιες εντυπώσεις μας είπε «εις το επανιδείν»;

«Με τις καλύτερες! Τόσο γιατί είχε πολύ εποικοδομητικές συναντήσεις με όλους τους φορείς στον αγρο-διατροφικό τομέα στην Ελλάδα, όσο και επειδή είχε και τη δυνατότητα να αναγνωρίσει για άλλη μια φορά την ποιοτική αξία των ελληνικών προϊόντων. Εδώ αναφέρομαι στη Φάβα Φενεού που πρόσφατα καταχωρίσθηκε επισήμως στο μητρώο των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ) για την Ελλάδα σε μια μικρή τελετή που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Πηγή: Blog: marina anastas.kourbela