Της Μαρίνας Κουρμπέλα (marinakourbela@gmail.com)

«Εκτός από Ευρωπαίος αξιωματούχος είμαι και Έλληνας. Διακαής μου πόθος είναι να δω τη χώρα μου να βγαίνει νικήτρια από αυτή την πολύχρονη περιπέτεια», δηλώνει ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη δημοσιογράφο Μαρίνα Κουρμπέλα.

Όπως επισημαίνει, κατά τα χρόνια της κρίσης που διανύουμε η Αντιπροσωπεία έπαιξε ενεργό ρόλο στη διευκόλυνση των επαφών με τις εκάστοτε κυβερνήσεις και στην παροχή ουσιαστικής τεχνικής βοήθειας σε πολλαπλούς τομείς της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης.

 

Σχετικά με τις δραστηριότητες της Αντιπροσωπείας, που αφορούν το προσφυγικό στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων δηλώνει: «Είμαι ιδιαίτερα περήφανος για τις δράσεις μας την τελευταία χρονιά γύρω από το προσφυγικό. Μόλις ολοκληρώθηκε μια εκστρατεία ενημέρωσης για τους μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στα νησιά που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, η οποία οργανώθηκε σε συνεργασία με άλλους φορείς. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για έγκυρη πληροφόρηση στους προσφυγικούς πληθυσμούς και στόχος μας ήταν ακριβώς να ενημερωθούν σωστά οι άνθρωποι αυτοί για της επιλογές και τα δικαιώματά τους ώστε να επισπεύσουμε τις δράσεις που θα αποσυμφορήσουν τα νησιά».

 

Να σημειώσουμε πως ο κ. Καρβούνης, πριν έρθει στην Ελλάδα, έχει διατελέσει γενικός διευθυντής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρμόδιος για τα θέματα επικοινωνίας.

 

– Κύριε Καρβούνη, πόσα χρόνια υπηρετείτε ως επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.) στην Ελλάδα;

«Βρίσκομαι στην θέση του επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα από τον Νοέμβριο 2010».

 

– Ποια θέση κατείχατε πριν, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

«Είχα 10ετή θητεία στη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, όπου άσκησα καθήκοντα διευθυντή, αναπληρωτή γενικού διευθυντή και γενικού διευθυντή Επικοινωνίας».

 

– Είναι η πρώτη παράταση της θητείας σας εδώ;

«Η κανονική θητεία είναι 5ετής, πρόκειται λοιπόν για τη δεύτερη παράταση».

 

– Τα χρόνια λειτουργίας της Αντιπροσωπείας με σας επικεφαλής συμπίπτουν με τα δύσκολα χρόνια της ζωής των Ελλήνων, στο πλαίσιο των μνημονίων και της ύφεσης. Υπήρξαν στιγμές που η Αντιπροσωπεία, συχνά, μάλιστα, και όλα τα στελέχη αντιμετωπίζατε προβλήματα στην προσπάθειά σας να συγκεράσετε απόψεις ελληνικές και ενωσιακές σε θέματα αντιμετώπισης της κρίσης; Μπορείτε να αναφέρετε κάτι από τη σχετική εμπειρία; Όταν για παράδειγμα οι ελληνικές θέσεις δεν γίνονταν αποδεκτές από ορισμένους εταίρους, και ο πρόεδρος Γιούνκερ έκανε προσπάθεια να πείσει αυτούς, ή τους δανειστές για κατανόηση της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης που αντιμετώπιζε (και αντιμετωπίζει) η Ελλάδα;

«Πράγματι, η χώρα μας πέρασε από περιπέτειες για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι Έλληνες πολίτες το γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα. Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα οριστικά από τη διαχείριση κρίσης και να περάσουμε στην υλοποίηση, τη σταθερότητα, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Εκτός από Ευρωπαίος αξιωματούχος είμαι και Έλληνας. Διακαής μου πόθος είναι να δω τη χώρα μου να βγαίνει νικήτρια από αυτή την πολύχρονη περιπέτεια.

 

Ο δικός μου ρόλος και ο ρόλος της Αντιπροσωπείας αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γενικότερα σε αυτή την προσπάθεια είναι συνεχής. Παρέχουμε βοήθεια στην Ελλάδα όχι μόνο οικονομική αλλά και πολιτική. Επίσης υπάρχει στην Ελλάδα ειδικό κλιμάκιο της Επιτροπής που παρέχει τεχνική βοήθεια σε διάφορα θέματα, όπως η διαχείριση του μεταναστευτικού».

 

panos karvounis

 

– Ποιο είναι το κύριο αντικείμενο εργασίας της Αντιπροσωπείας στην Ελλάδα; Μπορούμε να πούμε πως είναι η γέφυρα σύνδεσης Ελλάδας-Επιτροπής, με αμφίδρομη λειτουργία;

«Έτσι ακριβώς είναι. Ο ρόλος της Αντιπροσωπείας είναι να ενημερώνει για ευρωπαϊκά θέματα την ελληνική κυβέρνηση, τους πολίτες και άλλες αρχές και ενδιαφερόμενα μέρη στην Ελλάδα. Κάθε εξέλιξη που σχετίζεται με θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής και αφορά τους Έλληνες αρχικά, αλλά και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, αποτυπώνεται από τους διάφορους δίαυλους επικοινωνίας που έχουμε, όπως εκδηλώσεις, συναντήσεις και φυσικά από τον Τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Με μια φράση, είμαστε η φωνή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Αντίστοιχα ενημερώνουμε την Επιτροπή στις Βρυξέλλες για τις σημαντικές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Πρέπει να υπογραμμίσω ότι κατά τα χρόνια της κρίσης που διανύουμε η Αντιπροσωπεία έπαιξε ενεργό ρόλο στη διευκόλυνση των επαφών με τις εκάστοτε κυβερνήσεις και στην παροχή ουσιαστικής τεχνικής βοήθειας σε πολλαπλούς τομείς της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης».

 

– Ποιο είναι το στελεχικό δυναμικό που διαθέτει;

«Η Αντιπροσωπεία διαθέτει τμήματα επικοινωνίας, Τύπου, πολιτικής ανάλυσης και διοίκησης».

 

– Επιβαρύνει το προσωπικό της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

«Το προσωπικό της Αντιπροσωπείας είναι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η μισθοδοσία τους καλύπτεται από τον προϋπολογισμό της Επιτροπής. Η μισθοδοσία όλων των εργαζομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 3% του συνόλου του προϋπολογισμού της Ένωσης».

 

– Μπορείτε να αναφέρετε δραστηριότητες που ανέπτυξε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα το 2015, ή το πρώτο εξάμηνο του 2016;

«Είμαστε μια δραστήρια Αντιπροσωπεία που προσπαθεί να είναι κοντά στους Έλληνες πολίτες και έχουμε πολλά εργαλεία στη διάθεση μας για αυτό το σκοπό.

Επιτρέψτε μου να αναφέρω ως καλή πρακτική τα κέντρα πληροφόρησης Europe Direct που βρίσκονται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη την περιφέρεια, από τη Ρόδο μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Τα Europe Direct οργανώνουν ενημερωτικές και επιμορφωτικές δράσεις για την Ε.Ε. σε ευθυγράμμιση με τις πολιτικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και σε συνάφεια με τις ανάγκες και τους προβληματισμούς της τοπικής κοινωνίας της περιφέρειας, όπως για παράδειγμα μια πρόσφατη ημερίδα από το κέντρο της Ξάνθης για τα εργαλεία εκσυγχρονισμού της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Πέρα από τα κέντρα που έχουν άμεση επαφή με τους πολίτες, η Αντιπροσωπεία μας παρέχει συνεχή και πραγματικά καθημερινή ενημέρωση σε ελληνικά ΜΜΕ και δημοσιογράφους, είτε απαντώντας σε ερωτήματα είτε λαμβάνοντας αυτόνομες πρωτοβουλίες, π.χ. με την ευκαιρία επίσκεψης ενός επιτρόπου. Φυσικά ανταποκρινόμαστε σε έκτακτα αιτήματα ανάλογα με την ειδησιογραφία, αλλά μας ενδιαφέρει και η πιο ουσιαστική και εις βάθος ενημέρωση των δημοσιογράφων σχετικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για το λόγο αυτό οργανώνουμε ενημερωτικές δημοσιογραφικές επισκέψεις στις Βρυξέλλες με ειδικές θεματικές (π.χ. πρόσφατα για το μεταναστευτικό, για την ελληνική οικονομία κ.λπ.).

Εκτός αυτού μας ενδιαφέρει φυσικά και ο περιφερειακός Τύπος: οργανώσαμε λοιπόν δύο δημοσιογραφικά σεμινάρια τον περασμένο χρόνο που έλαβαν χώρα στα Χανιά και το Ηράκλειο αντίστοιχα».

 

kaev

 

– Κύριε Καρβούνη, ποιες δράσεις αναπτύσσετε σχετικά με το προσφυγικό;

«Είμαι ιδιαίτερα περήφανος για τις δράσεις μας την τελευταία χρονιά γύρω από το προσφυγικό. Μόλις ολοκληρώθηκε μια εκστρατεία ενημέρωσης για τους μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στα νησιά που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, η οποία οργανώθηκε σε συνεργασία με άλλους φορείς. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για έγκυρη πληροφόρηση στους προσφυγικούς πληθυσμούς και στόχος μας ήταν ακριβώς να ενημερωθούν σωστά οι άνθρωποι αυτοί για τις επιλογές και τα δικαιώματά τους ώστε να επισπεύσουμε τις δράσεις που θα αποσυμφορήσουν τα νησιά.

 

Ακόμη, το EUStaff4Refuggees ήταν μια πρωτοβουλία της Αντιπροσωπείας μας που ξεκίνησε το Απρίλιο ως ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Ελλάδα. Χάρη στην ανταπόκριση πάρα πολλών εργαζομένων των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταφέραμε να συγκεντρώσουμε συνολικά 11 τόνους ειδών πρώτης ανάγκης, οι οποίοι, έπειτα από υπόδειξη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, παραδόθηκαν σε δύο προσφυγικούς καταυλισμούς (Σκαραμαγκά και Διαβατών) ενώ συγκεντρώθηκαν συνολικά 240.000 ευρώ για τον ειδικό λογαριασμό υπέρ ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων που έχει δημιουργήσει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Το EUStaff4Refuggees ήταν μια δράση συμβολική αλλά και ουσίας».

 

– Σε ποιους άλλους τομείς αναπτύσσετε δραστηριότητα ως Αντιπροσωπεία της Επιτροπής στην Ελλάδα;

«Από το 2011 η Αντιπροσωπεία μας ξεκίνησε ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης των Ελλήνων εκπαιδευτικών σε θέματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρόγραμμα, που λέγεται Teachers4Europe, έχει απώτερο σκοπό να συνεισφέρει στη διαμόρφωση ενεργών Ευρωπαίων πολιτών του αύριο μέσα από επιμορφωτικά προγράμματα που τρέχουν στα σχολεία.

Επίσης, να αναφερθώ σε επισκέψεις ξένων δημοσιογράφων που οργανώσαμε από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και οι οποίες συνέτειναν στην πιο σωστή ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών για τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες ζουν οι Έλληνες πολίτες και στην κατάρριψη στερεοτύπων για το μεσογειακό Νότο».

 

– Πόσες επισκέψεις επιτρόπων είχαμε στην Ελλάδα το 2016 έως τώρα;

«Μέσα στο 2016 έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα εννέα επίτροποι (Corina Cretu, Maros Sefcovic, Χρήστος Στυλιανίδης, Jyrki Katainen, Marianne Thysen, Tibor Navracsics, Violeta Bulc, Pierre Moscovici, Δημήτρης Αβραμόπουλος), κάποιοι από αυτούς περισσότερες από μια φορές, όπως ο επίτροπος Στυλιανίδης και ο επίτροπος Αβραμόπουλος. Φυσικά τον Ιούνιο του 2016 ήρθε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιούνκερ για μια σύντομη επίσκεψη, να δώσει ένα μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα για τις αξιόλογες προσπάθειες που έχει καταβάλει. Πέρα από τους επιτρόπους, τη χώρα μας επισκέπτονται και υψηλόβαθμα στελέχη της Επιτροπής, όπως γενικοί διευθυντές από διάφορες \υπηρεσίες, κλιμάκια παροχής τεχνικής βοήθειας. Γενικά υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση των ευρωπαίκών υπηρεσιών υπέρ της Ελλάδας, γεγονός που υποδηλώνει τη μεγάλη προσπάθεια στήριξης της χώρας μας για έξοδο από τη κρίση».

 

– Είναι συγκρίσιμος ο αριθμός με επισκέψεις π.χ. στην Πορτογαλία, ή την Ιρλανδία;

«Οι Ευρωπαίοι επίτροποι οφείλουν να είναι, και είναι, κοντά στους Ευρωπαίους πολίτες. Το πρόγραμμά τους εμπεριέχει συνεχείς επισκέψεις σε όλα τα κράτη-μέλη».

 

– Μένουν στην Αθήνα, ή επισκέπτονται και την ελληνική περιφέρεια;

«Εξαρτάται από την περίσταση. Πολλοί επίτροποι, όπως ο Χρήστος Στυλιανίδης, επίτροπος για Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων, η Κορίνα Κρέτσου, υπεύθυνη για την Περιφερειακή Πολιτική, και φυσικά ο επίτροπος Αβραμόπουλος, υπεύθυνος για τη Μετανάστευση και τις Εσωτερικές Υποθέσεις, έχουν επισκεφθεί πολλά μέρη της περιφέρειας -από τους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Μακεδονία, για παράδειγμα, μέχρι την Κρήτη και αλλού- ανάλογα με τις αρμοδιότητές τους».

 

– Κύριε Καρβούνη, έχετε την αίσθηση πως όταν φεύγουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν καλύτερη γνώμη, ή εικόνα για τα ελληνικά δεδομένα από αυτήν που είχαν πριν έρθουν, και δείχνουν να τα κατανοούν με θετικό τρόπο;

«Οι αρμόδιοι επίτροποι έχουν συνεχή ενημέρωση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και θα έλεγα ότι ο πρόεδρος Γιούνκερ έχει προσωπικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας. Αδιαμφισβήτητα οι επισκέψεις και επιμέρους επαφές με τους Έλληνες αξιωματούχους συντελούν στο να διαμορφώσουν μια πιο λεπτομερή και ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση στην Ελλάδα και η Αντιπροσωπεία -ουσιαστικά όλη η ομάδα των ανθρώπων που εργαζόμαστε εδώ- καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να γεφυρωθεί οποιοδήποτε κενό στην ενημέρωση μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας με συνεχή και καθημερινή επαγρύπνηση, ώστε η πληροφορία από και προς τις Βρυξέλλες να είναι πραγματικά αδιάλειπτη. Και νομίζω το έχουμε καταφέρει, αν κρίνω από το πραγματικό ενδιαφέρον που υπάρχει για οτιδήποτε συμβαίνει στη χώρα μας».

Πηγή: Blog:marina anastas.kourbela