Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε ουσιαστικά τελεσίγραφο τριών μηνών στην Ελλάδα για να διορθώσει τα σημαντικά προβλήματα και τις παραλείψεις στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., δηλαδή στα ελληνο – τουρκικά σύνορα.

Εάν δεν συμμορφωθεί με τις συστάσεις των Ευρωπαίων, η Ελλάδα θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με την απειλή εξόδου από τον κοινό ευρωπαϊκό χώρο ελεύθερης διακίνησης προσώπων και προϊόντων.

 

Τι θα χάσει η χώρα
Σήμερα ο χώρος Σένγκεν αποτελείται από 26 ευρωπαϊκές χώρες, 22 από τις οποίες είναι κράτη μέλη της ΕΕ. Κάθε χώρα που ανήκει στον χώρο Σένγκεν αξιολογείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι εφαρμόζει στο ακέραιο τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί από όλους.Ας δούμε τι σημαίνει το απευκταίο σενάριο εξοστρακισμού της Ελλάδας.

 

Πρώτα -πρώτα δεν θα επιτρέπεται, εντός του εδάφους του χώρου Σένγκεν ,η ελεύθερη κυκλοφορία όχι μόνο προσώπων, αλλά και εμπορευμάτων, υπηρεσιών και κεφαλαίων.Θα χάσουμε το πλεονέκτημα των ενιαίων εξωτερικών συνόρων και θα βρεθούμε εκτός της ευρωπαϊκής »ομπρέλας».

 

Στα κράτη του χώρου Σένγκεν ισχύουν κοινοί κανόνες όσον αφορά τις θεωρήσεις για διαμονές σύντομης διάρκειας, τις αιτήσεις ασύλου και τους ελέγχους στα σύνορα, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα.
Οι Έλληνες που θα κινηθούν μέσα στον συγκεκριμένο χώρο θα υποβάλλονται σε συνοριακούς ελέγχους, και θα αυξηθεί για αυτούς η αναμονή σε αεροδρόμια ή σε θαλάσσια και χερσαία σύνορα.

 

Άλλος ένας τομέας που θα επιδεινωθεί είναι η ασφάλεια, και η εγκληματικότητα.Ενώ κάθε μέλος της Σένγκεν έχει την αμέριστη συνεργασία των αστυνομικών υπηρεσιών και των δικαστικών αρχών των διαφόρων χωρών που εγγυώνται την ασφάλεια εντός του χώρου Σένγκεν,θα οδηγηθούμε σε συνθήκες απομόνωσης.Επίσης δεν θα μπορούμε να ζητήσουμε την βοήθεια από συνοριοφύλακες άλλης χώρας με την συνεχώς αυξανόμενη πίεση του προσφυγικού.

 

Η ανταλλαγή πληροφοριών για την καταπολέμηση του οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος και της τρομοκρατίας θα καταστεί αδύνατη.Η καταδίωξη πέραν των συνόρων,η διασυνοριακή παρακολούθηση, οι κοινές δράσεις αστυνομικών ομάδων, καθώς και η χρήση του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν (SIS), μιας τεράστιας βάσης δεδομένων δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν.Αυτό θα οδηγήσει σε έκθεση της χώρας σε τρομοκρατικές οργανώσεις που θα βρουν γόνιμο έδαφος για την δημιουργία νέων θυλάκων με απρόβλεπτες συνέπειες.

 

Πλήγμα θα δεχθεί και ο τουρισμός ως φυσικό επακόλουθο της μείωσης του αισθήματος ασφάλειας που θα νιώθει κάθε Ευρωπαίος και μη που θα σκεφτεί να επισκεφθεί την πατρίδα μας. στον τουρισμό.Σε μια χρονική στιγμή που σε συνδυασμό με τον αυξημένο ΦΠΑ,θα δώσει την χαριστική βολή σε ένα από τους χρυσοφόρους τομείς της οικονομίας μας.