Της Μαρίνας Κουρμπέλα (marinakourbela@gmail.com) 

Τι γίνεται με την εκλογή της νέας ηγεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου; Ο πλέον αρμόδιος για να μας κατατοπίσει είναι ο επικεφαλής του Γραφείου τoυ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, που παραχώρησε συνέντευξη στο Enetpress.gr και στη δημοσιογράφο Μαρίνα Κουρμπέλα.

Στη συνέντευξη αυτή ο κ. Αντωνακόπουλος επιβεβαιώνει την υποψηφιότητα του Δημήτρη Παπαδημούλη εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τη διεκδίκηση μιας εκ των θέσεων των αντιπροέδρων. 

 

– Κύριε Αντωνακόπουλε, προχωρούμε για νέα ηγεσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2017… 

«Ναι, στο πλαίσιο της Συνόδου της Ολομέλειας του Ε.Κ. τον Ιανουάριο και συγκεκριμένα στις 17/01 και 18/01, θα λάβουν χώρα οι σχετικές διαδικασίες στο Στρασβούργο για την εκλογή του νέου προέδρου και των αντιπροέδρων του Ε.Κ. για τα επόμενα 2,5 χρόνια».

 

– Γιατί αλλάζει η ηγεσία στα μισά της πενταετούς κοινοβουλευτικής περιόδου;

«Η διαδικασία αυτή είναι αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ των πολιτικών ομάδων του Ε.Κ. και ιδιαίτερα μεταξύ των δύο μεγάλων πολιτικών «οικογενειών», του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών». 

 

– Ποιες υποψηφιότητες είναι σήμερα γνωστές για το αξίωμα του προέδρου; 

«Ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών Τζάνι Πιτέλα και από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Αντόνιο Ταϊάνι». 

 

– Ποιοι προτείνουν έναν ευρωβουλευτή ως υποψήφιο για τη διεκδίκηση του αξιώματος του προέδρου, και ποια είναι τα κριτήρια εκλογής αυτού; 

«Οι υποψήφιοι πρόεδροι προτείνονται από την πολιτική τους ομάδα. Αξιολογείται η δυνατότητα του προτεινόμενου να επιτύχει ευρύτερες συναινέσεις όχι μόνο κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας αλλά και γενικότερα να τυγχάνει ευρύτερης αποδοχής και από άλλες πολιτικές ομάδες».

 

kali antvnakop

 

 – Στα χρόνια που πέρασαν, έχει εκλεγεί πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ένας ευρωβουλευτής μικρής, πληθυσμιακά, χώρας-μέλους της Ε.Ε.; 

«Είχαμε την εκλογή του Piet Dankert από την Ολλανδία (1982-1984) και του Pat Cox από την Ιρλανδία (2002-2004)». 

 

– Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη δημιουργία της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, και γενικά στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σήμερα; 

«Το Ε.Κ. με τη νέα συνθήκη της Λισαβόνας ενίσχυσε σημαντικά το θεσμικό του ρόλο τόσο σε επίπεδο νομοθετικό όσο και σε επίπεδο εποπτείας της κατάρτισης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Ένωσης. Ο πρόεδρος συμβολίζει με τη δράση του και τις πολιτικές του πρωτοβουλίες τον εξέχοντα αντιπροσωπευτικό ρόλο που διαδραματίζει το Ε.Κ. καθόσον εκλέγεται άμεσα από τους Ευρωπαίους πολίτες». 

 

– Υπάρχει ειδικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα; 

«Σε μία δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας ο απερχόμενος πρόεδρος του Ε.Κ. Martin Schulz, όπως είναι γνωστό, ανέλαβε αρκετές σημαντικές πρωτοβουλίες για να διευκολύνει τη συζήτηση μεταξύ των εταίρων και να εξισορροπήσει τη σχέση μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας. Παρά το γεγονός ότι το Ε.Κ. δεν αποτελεί μέρος της τρόικας, ο ρόλος του θεσμού απεδείχθη πολύ σημαντικός κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς». 

 

– Υπάρχουν υποψηφιότητες Ελλήνων ευρωβουλευτών για το αξίωμα του αντιπροέδρου; 

«Εχει επιβεβαιωθεί η υποψηφιότητα του νυν αντιπροέδρου Δημήτρη Παπαδημούλη εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς». 

 

– Γιατί δεκατέσσερις αντιπρόεδροι, και ποιος είναι ο ρόλος τους; 

«Κάθε αντιπρόεδρος του Ε.Κ. αναλαμβάνει και έναν τομέα πολιτικής της Ε.Ε. τον οποίο και εποπτεύει από πλευράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι απαιτήσεις είναι πολλές, καθόσον επιπροσθέτως οι αντιπρόεδροι αντικαθιστούν τον πρόεδρο του Ε.Κ. στα πολυεπίπεδα καθήκοντά του».

 

Antonakopoulos

 

– Ποια είναι η εκλογική διαδικασία σχετικά με τα δύο αξιώματα; 

«Ο υποψήφιος που έχει συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων (ήτοι 376 ψήφους επί συνόλου 751 ευρωβουλευτών), με μυστική ψηφοφορία, εκλέγεται πρόεδρος. Αν έπειτα από τρεις ψηφοφορίες δεν συγκεντρώσει κανείς από τους υποψήφιους την απαιτούμενη πλειοψηφία, πραγματοποιείται τέταρτη ψηφοφορία στην οποία συμμετέχουν οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στην τρίτη ψηφοφορία. Τα υποψήφια μέλη για τις έδρες των αντιπροέδρων και κοσμητόρων θα πρέπει επίσης να προταθούν είτε από μια πολιτική ομάδα ή από τουλάχιστον 40 μέλη. Η εκλογή αντιπροέδρων λαμβάνει χώρα τη δεύτερη μέρα της Συνόδου και πραγματοποιείται επίσης με μυστική ψηφοφορία με κάλπη». 

 

– Κύριε Αντωνακόπουλε, πιστεύετε πως αν δεν υπήρχαν οι θετικές φωνές στα κατά καιρούς πολύ καυτά θέματα για την Ελλάδα, τα πράγματα θα ήταν χειρότερα; 

«Όπως είπα και προηγουμένως, θεωρώ ότι η δράση του Ε.Κ. και οι συζητήσεις που διεξήχθησαν στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο σχετικά με το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, ήταν ιδιαίτερα θετικές και διαδραμάτισαν εξισορροπητικό ρόλο στη διαπραγμάτευση μεταξύ των εταίρων. Ιδιαίτερα θετική υπήρξε η συμβολή του προέδρου Martin Schulz». 

 

– Τα τελευταία, ιδιαίτερα, χρόνια, το Γραφείο της Ελλάδας, του οποίου ηγείσθε, αναπτύσσει έντονη ενημερωτική δραστηριότητα, και περισσότερο στην ελληνική περιφέρεια. Αποδίδει αυτό στην προσέγγιση των πολιτών από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρονται στην Ε.Ε.; 

«Ο ρόλος του Γραφείου του Ε.Κ. στην Ελλάδα είναι η διάχυση θεσμικής πληροφόρησης όσο αναφορά το ρόλο και τη νομοθετική δράση του Ε.Κ. προς τους Ελληνες πολίτες και τους φορείς. Αποδίδουμε ιδιαίτερη έμφαση στην προσέγγιση και ενημέρωση των ΜΜΕ των επιχειρηματικών, και πανεπιστημιακών φορέων καθώς και της νεολαίας, προσπαθώντας να συμβάλουμε στην καλύτερη δυνατή ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας όσον αναφορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ε.Ε. γενικότερα. Στην προσπάθεια αυτή συνεργαζόμαστε στενά με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε αρκετά μεγάλο ποσοστό άγνοιας, ή έλλειψης ενδιαφέροντος, αλλά και διαύλους παραπληροφόρησης σχετικά με την Ε.Ε.».