Κατά τη δεκαετία του 1850 η Αμερική ήταν γεμάτη αυτοαποκαλούμενους γιατρούς με ιατρικές πατέντες, οι οποίες -αν δεν σε σκότωναν- τουλάχιστον δεν σε θεράπευαν. Επιστήμονες και ρυθμιστικές αρχές χρειάστηκαν δεκαετίες για να ξεχωρίσουν τους απατεώνες και να απαγορεύσουν τα τοξικά προϊόντα. Όπως τονίζει ο επικεφαλής της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (American Medical Association – AMA), James Madara, τώρα μπαίνουμε σε μια παρόμοια εποχή.

Πρόκειται για μια «ψηφιακή δυστοπία» προϊόντων υγείας, εφαρμογών και αναποτελεσματικών ηλεκτρονικών ιατρικών ιστορικών που φτάνουν κατευθείαν στον καταναλωτή. «Είναι οι ψηφιακοί κομπογιαννίτες της αρχής του 21ου αιώνα», τόνισε ο Madara πριν από λίγες ημέρες κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης της μεγαλύτερης ιατρικής ένωσης των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

«Όπως και στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν ξεχωρίσαμε τις χρήσιμες αντιτοξίνες και δραστικές ουσίες, όπως η ασπιρίνη, από τις απατεωνιές, όπως το λάδι φιδιού, σήμερα έχουμε επιφορτιστεί με το καθήκον να ξεχωρίσουμε το «ψηφιακό λάδι φιδιού» από τα χρήσιμα -και πιθανώς εκπληκτικά- ψηφιακά εργαλεία», τόνισε ο επιστήμονας.

 

Ο Madara επεσήμανε ότι κάποια από τα νέα ψηφιακά προϊόντα δεν βασίζονται σε αποδεδειγμένα στοιχεία ή δεν λειτουργούν αποτελεσματικά, γεγονός που τελικά μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αρνητικά αποτελέσματα παρεμποδίζοντας τη σωστή ιατρική φροντίδα, προκαλώντας σύγχυση στους ασθενείς και σπαταλώντας το χρόνο τόσο του ιατρικού προσωπικού όσο και του κόσμου.

 

Τα σχόλια του ειδικού καταφέρουν αξιοσημείωτο πλήγμα για τους επιχειρηματίες της ψηφιακής υγείας, οι οποίοι έχουν τα τελευταία χρόνια παρουσιάσει κάποιες επιτυχίες στον τομέα. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν η ρομποτική ιατρική, η τηλεϊατρική και κάποια ψηφιακά ιατρικά ιστορικά που χρησιμοποιούνται πλέον στα νοσοκομεία.

 

Επιπλέον, μελέτες υπαινίσσονται ότι κάποιες εφαρμογές είναι υποσχόμενες. Έρευνα του 2015 που δημοσιεύτηκε στην Journal of Medical Internet Research, ανακάλυψε ότι τρεις στις εννέα ιατρικές παρεμβάσεις αποκλειστικά με τη χρήση εφαρμογών οδήγησαν σε στατιστικά σημαντική βελτίωση στην υγεία ανθρώπων που αντιμετωπίζουν και διαχειρίζονται συμπτώματα χρόνιων ασθενειών. Άλλες έρευνες επισημαίνουν ότι οι ασθενείς εκτιμούν, ακόμη και εμπιστεύονται, τις νέες εφαρμογές.

 

Σε κάθε περίπτωση, ο Madara υπογράμμισε ότι το μέλλον δεν θα χαρακτηρίζεται από μια κατάσταση όπου η τεχνολογία θα παρακάμπτει το ιατρικό προσωπικό.