Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), αλλά και άλλες οργανώσεις απειλούν να αποχωρήσουν από τη φροντίδα προσφύγων και μεταναστών, μετά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τόσο με τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας όσο και στους καταυλισμούς και κυρίως στην Ειδομένη.

Σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία τονίζει ότι η συμφωνία είχε αρχίσει να εφαρμόζεται πρόωρα χωρίς τις απαιτούμενες δικλίδες ασφάλειας. Υπογραμμίζει ότι οι μετανάστες κρατούνται ενάντια στη θέλησή τους σε κέντρα υποδοχής σε αρκετά ελληνικά νησιά, και ότι δεν θα μεταφέρει άτομα εκεί από τις παραλίες και προς και από τα λιμάνια. Ωστόσο, όπως επισημαίνει θα συνεχίσει να παρέχει προς τους πρόσφυγες άλλες υπηρεσίες, μεταξύ τους και συμβουλευτικής.

«Υπό τους νέους κανονισμούς, αυτά τα λεγόμενα hot spots έχουν τώρα μετατραπεί σε κέντρα κράτησης», είπε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Μελίσα Φλέμινγκ. «Παρομοίως, και σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ύπατης Αρμοστείας η οποία αντιτίθεται σε υποχρεωτική κράτηση, έχουμε αναστείλει ορισμένες από τις ενέργειές μας σε όλα τα κλειστά κέντρα του νησιού», πρόσθεσε, αναφερόμενη στη Λέσβο.

Η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από ένα από τα κέντρα στη Λέσβο «επειδή η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας μετατρέπει τα κέντρα υποδοχής σε κέντρα απέλασης. Εάν συνεχίζαμε (στο κέντρο), θα γινόμασταν συμμέτοχοι σε ένα σύστημα που θεωρούμε άδικο και απάνθρωπο», είπε το ελληνικό τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η Μαρί Ελίζαμπετ Ένγκρ, που διευθύνει το ελληνικό γραφείο, πρόσθεσε ότι η απόσυρση ορισμένων υπηρεσιών «δεν θα επιτρέψει τη βοήθειά μας να γίνει όργανο μιας επιχείρησης μαζικών απελάσεων».

Θέμα ασφαλείας υπάρχει και στην Ειδομένη για το προσωπικό των Γιατρών του Κόσμου, καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ ομάδων προσφύγων και μεταναστών είναι συνεχείς και αυξανόμενες όσο τα σύνορα παραμένουν κλειστά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξη του στον «Αlpha», εξέφρασε το φόβο ότι πιθανόν να υπάρξουν θάνατοι παιδιών στην Ειδομένη. «Η φροντίδα μας είναι να μην πεθάνουν παιδιά στον καταυλισμό της Ειδομένης, αλλά αυτό είναι κάτι που κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί για οπουδήποτε υπάρχει αυτού του μεγέθους το προσφυγικό ρεύμα. Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι αυξάνουμε τις προσπάθειές μας για να μη συμβεί».

Ξεκαθάρισε ακόμα ότι το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα δεν έπαψε ποτέ να λειτουργεί, όπως και τα υπόλοιπα κέντρα κράτησης. «Το ότι υπάρχει μια επιείκεια στον ποιον βάζεις στα προαναχωρησιακά κέντρα, είναι μια διαφοροποίηση» εξήγησε.

Ο Γιώργος Κυρίτσης, συντονιστής της κυβέρνησης για το προσφυγικό, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Σκάι» ανέφερε ότι στην Ειδομένη οι ΜΚΟ είχαν άψογη συνεργασία με τους πρόσφυγες-μετανάστες και ότι ο Στρατός έρχεται να καλύψει το κενό της ασφάλειας των ανθρώπων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.