Σημαντικές ενισχύσεις από την Ελλάδα, τα άλλα κράτη μέλη, τον προϋπολογισμό της ΕΕ και άλλες πηγές χορηγούνται στις αναπτυσσόμενες χώρες για δράσεις που περιορίζουν την κλιματική αλλαγή.

Το 2016 οι συνεισφορές της ΕΕ και των κρατών μελών της για τη στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών στη μείωση των εκπομπών τους αερίων του θερμοκηπίου και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής αυξήθηκαν σημαντικά το 2016 σε σύγκριση με το 2015, και έφθασαν τα 20,2 δισ. Ευρώ.

Το ποσό αυτό περιλαμβάνει πηγές χρηματοδότησης δράσεων για το κλίμα από κρατικούς προϋπολογισμούς  και άλλους φορείς αναπτυξιακής χρηματοδότησης, όπως δηλώνονται από τα κράτη μέλη, 2,7 δισ. ευρώ  από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, καθώς και 1,9 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το  ποσό αυτό, επισημαίνεται από τους αρμόδιους της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της ΕΕ να συνεχίσει να αυξάνει τη διεθνή της χρηματοδοτική συνεισφορά για το κλίμα προς τα 100 δισ.  ετησίως, δηλαδή το στόχο που τέθηκε για τις αναπτυγμένες χώρες έως το 2020 και έκτοτε έως το 2025.

Επιχειρηματικό ενδιαφέρον

Επισημαίνεται, πως πολλές επιχειρήσεις από τις χώρες μέλη της ΕΕ αναλαμβάνουν την κατασκευή έργων, τη σύνταξη μελετών  κλπ. που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ  στις αναπτυσσόμενες χώρες , για το σκοπό που προαναφέραμε.

Από όσο γνωρίζουμε, η συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων είναι, ακόμη  περιορισμένη.

Πηγή:Blog:marina anastas.kourbela