Ο Άρειος Πάγος, με απόφασή του, ανοίγει το δρόμο για να παραπεμφθεί σε δίκη ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου, παρά το ότι η υπόθεση είχε τεθεί στο αρχείο. Η άρνηση του πολιτικού προσωπικού της χώρας να αποδεχθεί εξεταστική επιτροπή για το πώς φτάσαμε στα μνημόνια και τη διόγκωση του ελλείμματος από το 2004 μέχρι σήμερα, καταδεικνύει την προσπάθεια ανεύρεσης ενός αποδιοπομπαίου τράγου που θα χρεωθεί όλο το βάρος.

Θα βοηθούσε στη συγκεκριμένη δίκη να καλέσουν ως μάρτυρα τον πρώην αντιπρόεδρο της Κομισιόν Χοακίν Αλμούνια, τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Γιώργο Παπανδρέου και τους πρώην υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη, Γιάννη Παπαθανασίου και Γιώργο Ππαπακωνσταντίνου για τον καταλογισμό των πολιτικών ευθυνών.

 

Ο κ. Γεωργίου, που σημειώνεται πως μέχρι να αναλάβει καθήκοντα προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ εργαζόταν για το ΔΝΤ, κατηγορείται ότι παραποίησε τα στοιχεία για το έλλειμμα –τα δημοσιονομικά στοιχεία των ετών της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή- με αποτέλεσμα η χώρα να μπει στο χορό των Μνημονίων και όλων των δεινών που έφεραν αυτά. Ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 2 Αυγούστου του 2010, ενώ η χώρα είχε μπει στο χορό των μνημονίων από την άνοιξη του 2010.

Η υπόθεση για την εμπλοκή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ στην παραποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας ξεκίνησε έπειτα από τις καταγγελίες της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρώην μέλους της Στατιστικής Αρχής Ζωής Γεωργαντά, σύμφωνα με τις οποίες το έλλειμμα της Ελλάδας διογκώθηκε τεχνηέντως στο 15,4%, ώστε να είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Ιρλανδίας και να επιβληθούν οι σκληροί όροι του μνημονίου στη χώρα. 

 

Το θέμα των στατιστικών που παρέδιδαν οι ελληνικές κυβερνήσεις αναδίδει δυσάρεστη οσμή που απλώνεται και πριν από την περίοδο του 2009.

Σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρεται πως η προβληματική κατάσταση της Ελλάδας οφειλόταν και στη στατιστική λαθροχειρία κατά τα έτη που προηγήθηκαν της κατάρτισης του προγράμματος, χαιρετίζει την αποφασιστική δράση της ελληνικής κυβέρνησης για επείγουσα και αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης της ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τον Μάρτιο του 2010 και σημειώνει ότι η βαθμιαία αποκάλυψη της στατιστικής λαθροχειρίας στην Ελλάδα είχε αντίκτυπο στην ανάγκη αναπροσαρμογής των πολλαπλασιαστών, των προγνώσεων και των προτεινόμενων μέτρων.

 

Όλοι οι προϋπολογισμοί των 2012, 2013, 2014, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του 2012 και όλοι οι εφαρμοστικοί νόμοι έχουν ψηφιστεί με την παραδοχή πως το έλλειμμα του 2009 ήταν 15,6% και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, με άρθρο του στη WSJ, τον Απρίλιο του 2012, αποδεχόταν την ορθότητα των στατιστικών στοιχείων της περιόδου Γεωργίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως το έλλειμμα κυμαινόταν σε αυτό το επίπεδο. 

 

almunia karamanlis 660

 

Πιο θολό γίνεται το τοπίο με την αποκαλυπτική συνέντευξη του τότε αντιπροέδρου της Κομισιόν, Χοακίν Αλμούνια.

Μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής» το 2013 ο κ. Αλμούνια χρησιμοποιεί πολύ σκληρά λόγια για τον Κώστα Καραμανλή κατηγορώντας τον ότι σκεφτόταν τις εκλογές του 2009 και όχι τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ενώ χαρακτηρίζει την τότε κυβέρνηση ανίκανη.
Μας έλεγαν ότι η κατάσταση δεν είναι και τόσο σοβαρή και σκέφτονταν τις εκλογές που είχαν μπροστά τους. 

«Το 2009 η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά, αλλά όχι μόνο λόγω της ανακρίβειας των στατιστικών, διότι η κυβέρνηση εκείνη τη χρονιά, που ήταν και χρονιά εκλογών, ας μην ξεχνάμε, ήταν απολύτως παθητική,» σημειώνει ο πρώην Επίτροπος και προσθέτει «Μας έδωσαν το φθινόπωρο του 2008 έναν προϋπολογισμό που προέβλεπε έλλειμμα για το 2009, 1,8%. Τον πρώτο κιόλας μήνα είχε ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ και τον Απρίλιο το έλλειμμα ήταν πάνω από 5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας. Παρουσίασα λοιπόν μία αυστηρότατη εισήγηση στο Eurogroup με προτάσεις για την άμεση δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας. Το Eurogroup υιοθέτησε τις προτάσεις μου, αλλά η ελληνική κυβέρνηση τους επόμενους μήνες δεν έκανε τίποτα. Μας έλεγαν ότι η κατάσταση δεν είναι και τόσο σοβαρή και σκέφτονταν τις εκλογές που είχαν μπροστά τους».

Το πρόβλημα ήταν η καταστροφική διαχείριση των δημοσίων οικονομικών από την ελληνική κυβέρνηση το 2009, λόγω της ανικανότητας της και της ενασχόλησής της με τις εκλογές.

Επισημαίνει, ακόμη, ότι μερικούς μήνες πριν τις εκλογές είχε παρουσιάσει μια έκθεση στο Eurogroup και είχε τονίσει στον τότε υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας «αν δεν υιοθετήσετε άμεσα τις προτάσεις μας, το έλλειμμά σας θα ξεπεράσει το 10%».

«Αλλά πάλι δεν έγινε τίποτα» υπογραμμίζει ο κ. Αλμούνια και συνεχίζει «Μόνο μετά τις εκλογές, ο νέος υπουργός Οικονομικών, στην πρώτη μας συνάντηση, μου είπε «Χοακίν, το έλλειμμα είναι πάνω από 12%΄΄. Αυτή είναι η ιστορία. Δεν ήταν στατιστικό το πρόβλημα. Το πρόβλημα ήταν η καταστροφική διαχείριση των δημοσίων οικονομικών από την ελληνική κυβέρνηση το 2009, λόγω της ανικανότητας αυτής της κυβέρνησης και της ενασχόλησής της με τις εκλογές».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αποκάλυψε, ακόμη, ότι το Eurogroup τα ήξερε όλα αυτά, ενώ τόνισε πως είχε επανειλημμένες συναντήσεις με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών και τον πρωθυπουργό. «Ήταν απολύτως ενήμεροι για τις ανησυχίες μας, αλλά δεν αντέδρασαν. Το Eurogroup τότε δεν ήταν εξοπλισμένο με τα σημερινά εργαλεία οικονομικής διακυβέρνησης, ώστε να κάνει κάτι και δεν ήταν έτοιμο να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση» σημειώνει με νόημα.