Νέα σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), στο πλαίσιο της ιατρικής μέριμνας που λαμβάνεται από τους αρμόδιους φορείς για την ανακούφιση των προσφύγων.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, αντικείμενο της σύσκεψης ήταν ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων υπό την εποπτεία του ΕΚΕΠΥ, έτσι ώστε οι υγειονομικές παρεμβάσεις στους χώρους συνάθροισης ή καταυλισμού των προσφύγων/μεταναστών να είναι άμεσες και αποτελεσματικές.

 

Στη συνάντηση, που έγινε υπό τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζο, πήραν μέρος εκπρόσωποι από τις 1η και 2η ΥΠΕ, το ΕΚΑΒ, την ΑΕΜΥ, το ΚΕΕΛΠΝΟ, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, τους Γιατρούς του Κόσμου, το Χαμόγελο του Παιδιού, την Αλληλεγγύη για Όλους, την Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία και το Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά.

 

Αποφασίστηκε ότι σε κάθε ιατρείο που λειτουργεί στα άτυπα σημεία φιλοξενίας ή συγκέντρωσης (λιμάνι Πειραιά, Ελληνικό) να υπάρχει ένας συντονιστής σε 24ωρη βάση, ώστε να αναφέρει στο ΕΚΕΠΥ όποια τυχόν προβλήματα με στόχο την έγκαιρη και ορθολογική διαχείριση. Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα διατίθεται ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στην πύλη Ε1 του Πειραιά, ενώ υπήρξε αντίστοιχη μέριμνα για το Ελληνικό και την πλατεία Βικτωρίας, με σκοπό την άμεση διακομιδή των όποιων περιστατικών προκύψουν.

 

Επίσης, σε εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Υγείας προς όλες τις Περιφέρειες της χώρας, τις Δ/νσεις Δημόσιας και Κοινωνικής Μέριμνας, καθώς και Δ/νσεις Περιφερειακής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου αναφέρεται ότι οι χώροι προσωρινής εγκατάστασής τους πρέπει να διαθέτουν έργα υποδομής για την υγιεινή διαβίωση, όπως:

  • Πόσιμο νερό
  • Το πόσιμο νερό ως δημόσιο αγαθό και ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο μπορεί να διατεθεί ασφαλώς είτε μέσω δικτύου, εάν υπάρχει η δυνατότητα, είτε ως εμφιαλωμένο, είτε με βυτία. Σε κάθε περίπτωση όμως η ποιότητα του νερού θα πληροί όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις του νομοθετικού πλαισίου που το διέπει.
  • Υγιεινά αποχωρητήρια
  • Η αποχέτευση αποτελεί στην πράξη συνέχεια της ύδρευσης, έχει βασικό σκοπό να προστατεύσει την υγεία και την ποιότητα ζωής του ατόμου. Η χρήση υφιστάμενων αποχωρητηρίων αλλά και η τοποθέτηση χημικών αποχωρητήριων θα πρέπει να γίνεται κατά τρόπο που να διασφαλίζεται και προστατεύεται η Δημόσια Υγεία, καθώς και δυνατότητες ατομικής καθαριότητας κατά προτίμηση σε κοινόχρηστα λουτρά και πλύσης ιματισμού.
  • Δοχεία συλλογής και μέσα αποκομιδής των απορριμμάτων
  • Για την αποφυγή κινδύνου ρύπανσης και μόλυνσης του περιβάλλοντος και των επιπτώσεων για τη Δημόσια Υγεία, που μπορεί να προκληθούν από τη μη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων.