Το Ισραήλ έχει ήδη καταστρέψει μέχρι στιγμής το 2016 περισσότερες κατοικίες και κτηριακές εγκαταστάσεις απ΄ ό,τι όλο 2015 στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσαν σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Εντός του 2016 έχουν καταστραφεί 726 κτήρια, εκτοπίζοντας 1.020 ανθρώπους, ενώ το 2015 έγιναν 531 κατεδαφίσεις και εκτοπίστηκαν 688 Παλαιστίνιοι, ανέφερε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ. Οι δομές στην κατεδάφιση των οποίων αναφέρεται ο ΟΗΕ συμπεριλαμβάνουν κατοικίες, στάβλους ή ακόμη και εξοπλισμό, όπως ηλιακοί συλλέκτες.

 

Η ανέγερση πολλών από τα κτίσματα αυτά είχε γίνει με χρηματοδότηση από το εξωτερικό, όπως της Ε.Ε. και διαφόρων κρατών, που διαβεβαιώνουν ότι προσέφεραν βοήθεια για να καλυφθούν οι πιεστικές ανθρωπιστικές ανάγκες ενός λαού υπό στρατιωτική κατοχή, τα μέσα διαβίωσης του οποίου μειώνονται με την επέκταση των οικισμών ή εξαιτίας των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Το Ισραήλ αντιτείνει ότι καταστρέφει εγκαταστάσεις για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί άδειες. Επικαλείται την εθνική του κυριαρχία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ -το παλαιστινιακό τμήμα της πόλης παραμένει υπό στρατιωτική κατοχή και έχει προσαρτηθεί, κάτι που δεν αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα- και συμφωνίες με τους Παλαιστίνιους που του παραχωρούν τον πλήρη έλεγχο στη λεγόμενη ζώνη «C» της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης (60% των εδαφών).

 

Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, «οι ισραηλινές αρχές κατέστρεψαν ή ανάγκασαν τους ιδιοκτήτες τους να κατεδαφίσουν οι ίδιοι 42 κτηριακές δομές διότι δεν είχαν άδεια, με αποτέλεσμα 30 άνθρωποι να εκτοπιστούν και επηρεάζοντας τη ζωή πλέον των 1.200 ανθρώπων» στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το OCHA.

 

Από τον Ιανουάριο, όπως έχει καταγράψει η ισραηλινή ΜΚΟ B’Tselem, η οποία καταγγέλλει συχνά τις ισραηλινές αυθαιρεσίες στα κατεχόμενα, «το Ισραήλ έχει καταστρέψει τουλάχιστον 188 παλαιστινιακά σπίτια στη Δυτική Όχθη». Πρόκειται για τον «υψηλότερο αριθμό αφότου η B’Tselem άρχισε να καταγράφει το 2006 τις κατεδαφίσεις κατοικιών, διότι ανεγέρθηκαν χωρίς άδεια», κατά την οργάνωση.

Από το 1988 πάνω από 2.800 διαταγές κατεδάφισης έχουν εκτελεστεί· ακόμη περίπου 11.000 απειλούν παλαιστινιακές οικογένειες, σύμφωνα με το OCHA.

 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας καταδίκασε χθες την καταστροφή, την περασμένη εβδομάδα, κτηριακών δομών που είχαν ανεγερθεί με γαλλική ανθρωπιστική βοήθεια στο χωριό Νάμπι Σαμουήλ, στη Δυτική Όχθη. Επρόκειτο για την τρίτη κατεδάφιση ή κατάσχεση ενός κτηρίου που χρηματοδοτήθηκε από τη Γαλλία μέσα στο 2016, συμπεριλαμβανομένου ενός σχολείου, διευκρίνισε το Κε ντ’ Ορσέ.

Η γαλλική διπλωματία εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία της για την επιτάχυνση του ρυθμού των κατεδαφίσεων και των κατασχέσεων» κτηρίων που έχουν μεγάλη σημασία από ανθρωπιστικής άποψης.

 

Από την Ουάσινγκτον, η αμερικανική διπλωματία έκρουσε εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά το ζήτημα του παλαιστινιακού χωριού Σουσία, στη Δυτική Όχθη, το οποίο απειλείται με κατεδάφιση από τις ισραηλινές αρχές. «Εάν η ισραηλινή κυβέρνηση προχωρήσει σε κατεδαφίσεις στο Σουσία, αυτό θα είναι πολύ ανησυχητικό και θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για τη ζωή των παλαιστίνιων κατοίκων του, που έχουν ήδη εκτοπιστεί επανειλημμένα», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.