Από την ανακοίνωση των μνημονίων στο Καστελόριζο, η εύκολη λύση ήταν η επιβολή νέων φόρων. Όμως η απόδοση της προσπάθειας ήταν μειωμένη, αφού τα έσοδα του Δημοσίου συρρικνώθηκαν.

Από το 2010, επιβλήθηκαν μέτρα αύξησης των εσόδων ύψους περίπου 37 δισ. ευρώ, όμως το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό, καθώς τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν δείχνουν ότι στο ίδιο διάστημα τα έσοδα του κράτους μειώθηκαν κατά 9,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Συνολικά, τα τελευταία επτά χρόνια ψηφίστηκαν μέτρα ύψους 72,6 δισ. ευρώ μέσω περικοπών δαπανών, νέων φόρων και λοιπών μέτρων για την τόνωση των εσόδων.

Χαρακτηριστικό είναι πως, όπως αναφέρει το δημοσίευμα:
• Τα νέα μέτρα στο σκέλος των εσόδων που επιβλήθηκαν από το 2010 έως και φέτος ανέρχονται στα 36,8 δισ. ευρώ. Το αποτέλεσμα στον προϋπολογισμό ήταν το αντίστοιχο διάστημα να μειωθούν τα έσοδα κατά 9,2 δισ. ευρώ.
• Τα μέτρα περιστολής δαπανών το διάστημα 2010-2016 ήταν 35,8 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες του προϋπολογισμού συρρικνώθηκαν την εν λόγω περίοδο κατά 33,1 δισ. ευρώ.

Όταν οι κυβερνήσεις αποφάσιζαν περικοπές δαπανών για να μειώσουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού, το ποσοστό επιτυχίας των παρεμβάσεων ήταν στο 92%. Δηλαδή ήταν βέβαιη η αποτελεσματικότητα των μέτρων.
Σε αντίθεση με τα ποσά που θεωρητικά υπολόγιζε να εισπράξει το κράτος από τα νοικοκυριά με άμεσο και έμμεσο τρόπο, που ήταν πάντα εκτός στόχων.

Στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν ότι για πρώτη φορά το 2017 θα σπάσει αυτή η αλληλεπίδραση. Εκτιμούν ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,7% και αυτό θα γεμίσει τα φορολογικά ταμεία. Πάντως, και για το 2017 επικρατεί ο φόβος επηρεασμού της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται πως χάθηκε το 1/4 του ΑΕΠ, ποσό της τάξεως των 61 δισ. Το 2009 τα φορολογικά βάρη ανέρχονταν στα 73 δισ. ευρώ, με το ΑΕΠ όμως να βρίσκεται στα επίπεδα των 237,5 δισ. ευρώ. Σήμερα τα φορολογικά βάρη φθάνουν στα 65,7 δισ. ευρώ με συρρικνωμένο το ΑΕΠ κατά 26%.

Δηλαδή η επιβάρυνση είναι ουσιαστικά υψηλότερη με την πάροδο των χρόνων και αποδεικνύεται πως η θεραπεία «πονάει χέρι, κόψει χέρι» που δεν επιλέξαμε το 2009, έχει φτάσει να έχει κυριεύσει ολόκληρο το «σώμα» της χώρας.

 

Δείτε τι ανακοίνωσε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ:

– Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 15%

– Νέες θέσεις εργασίας

– Κατάργηση του συστήματος Obamacare, αν και εδώ θα έπρεπε να εξαλείψει τις αδυναμίες του

 

Η Ελλάδα με 29% φορολογία επιχειρήσεων, υψηλή ανεργία και καταχρεωμένο-ημιθανή ΕΣΥ δεν πάει πουθενά.