Κάτι κινείται στον χώρο του ελληνικού animation. Ο Βασίλης Καραμητσάνης και ο Τάκης Κυριακουλάκος, εκπροσωπώντας την Eλληνική Ένωση Κινουμένων Σχεδίων ASIFA Hellas, μόλις επέστρεψαν από το Φεστιβάλ και την Αγορά του Ανεσί (11-16/6) στη Γαλλία,  το μεγαλύτερο φεστιβάλ παγκοσμίως στον χώρο του animation (κάτι σαν τις Κάνες των κινουμένων σχεδίων!) όπου τα νέα πρότζεκτ  των Ελλήνων animator βρέθηκαν στο διεθνές προσκήνιο, διεκδικώντας επιτέλους την θέση που τους αξίζει. Αξίζει να αναφέρουμε πως το Φεστιβάλ επισκέπτονται περί τους 12.000 επαγγελματίες.

Φέτος παρουσιάστηκαν 16 ελληνικά σχέδια παραγωγής για κινηματογράφο, τηλεόραση και ίντερνετ, μεταξύ των οποίων το φιλόδοξο πρότζεκτ μικρού μήκους του Άγγελου Ρούβα «Mentor» με θέμα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και τον Έλγιν (το οποίο βρίσκεται στην τελευταία φάση ανάπτυξης της παραγωγής), μια μεγάλου μήκους ταινία animation για τον Μάρκο Βαμβακάρη από τον Τόμας Κούνστλερ, αλλά και η σειρά 13 επεισοδίων των Δημήτρη Σαββαΐδη και Σέργιου Κωτσόβολου «Ο ταχυδρόμος του μέλλοντος» (“Future Postman”).

Το «Μentor» και το «Future Postman» μάλιστα, έχουν επιλεγεί για το Forum Cartoon της Τουλούζης τον Σεπτέμβριο (10-13/9). Εκτός από το «Marcos», παρουσιάστηκαν  δύο ακόμα μεγάλου μήκους ταινίες: «Η νύχτα με τους καλικάντζαρους» του Σπύρου Σιάκα και το «Wally Walnet and the Christmas Cake” του Τάσου Ιωαννίδη.

Όπως μας είπε ο Τάκης Κυριακουλάκος, τα καλύτερα αποτελέσματα στην Αγορά του Annecy είχαν τα δύο σχέδια παραγωγής που θα πάνε στο Cartoon Forum Toulouse. «Η σειρά κινουμένων σχεδίων «Future Postman» του Δ. Σαββαΐδη έκλεισε με Βραζιλιάνους, Καναδούς και Ιάπωνες συμπαραγωγούς και πάει δυνατά για προπωλήσεις σε κανάλια τον Σεπτέμβρη, ενώ η τηλεοπτική ταινία «Mentor» του Α. Ρούβα είχε ήδη εκδήλωση ενδιαφέροντος από Βελγικό, Γαλλικό και Πορτογαλικό κανάλι.

Για όλα τα σχέδια πάντως υπήρξαν συνομιλητές, ακόμα και για τη μικρού μήκους ταινία «Man Wanted» της Ίριδας Ζιόγκα, η οποία αναμένει απόφαση συμπαραγωγής από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για να ολοκληρωθεί ο κύκλος των συμπαραγωγών. Η ταινία χρηματοδοτείται ήδη από το Πρόγραμμα Μικροφίλμ της ΕΡΤ και από τα Κέντρα Κινηματογράφου Εσθονίας, Αλβανίας και Σερβίας, η ποιότητα δε της παραγωγής είναι τέτοια που δεν αποκλείεται να τη δούμε του χρόνου στο διαγωνιστικό του φεστιβάλ του Annecy».

Κατά τ’ άλλα, να σημειώσουμε  τις νέες πρωτοβουλίες των διοργανωτών για τα βιβλία (Shoot the Book Anim) όπου παραβρέθηκαν οι Αρίσταρχος Παπαδανιήλ και Τάσος Ιωαννίδης για να παρουσιάσουν τα δικά τους σχέδια, τις νέες τεχνολογίες (έκθεση VR360 και περίπτερο για Games) όπου δεν είχαμε δυστυχώς ελληνικές συμμετοχές, και το πρώτο ευρωπαϊκό περίπτερο για παραγωγούς κινουμένων σχεδίων (MEDIA Marketplace) που μπορεί να χρηματοδοτήσει την παρουσία ελλήνων παραγωγών στο μέλλον.

Το σλόγκαν, στο ελληνικό  περίπτερο, ήταν  το «Greek Animation Rocks». Η δράση ξεκίνησε πέρσι όμως φέτος κορυφώθηκε με ένα διπλάσιου μεγάθους ελληνικό περίπτερο που παρουσίασε στη διεθνή αγορά   Ελληνες, κύπριους δημιουργούς αλλά και τους Έλληνες της Διασποράς που δραστηριοποιούνται στον χώρο του  animation. Ο στόχος ήταν να ανοίξει ο δρόμος σε διεθνείς συμπαραγωγές αλλά και σε διανομείς, μέσα από στοχευμένες δράσεις  με αποδέκτες δημοσιογράφους, χρηματοδότες και παραγωγούς.

Ένας ακόμα στόχος ήταν η προσέλκυση παραγωγών στην Ελλάδα, δεδομένου ότι  η Ελλάδα είναι ένας οικονομικά προσιτός προορισμός για δυνάμει παραγωγούς. Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας υποστήριξε την εκδήλωση –η ίδρυση άλλωστε του ΕΚΟΜΕ και η εφαρμογή του cash rebate από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής αναμένεται να τονώσει και το εγχώριο animation.

Στο ελληνικό περίπτερο μοιράστηκε ο εξαιρετικός κατάλογος για τα 70 χρόνια του ελληνικού animation, αλλά και ο νέος κατάλογος με τη δουλειά και τα στοιχεία επικοινωνίας των ανθρώπων του χώρου στην Ελλάδα. Πρέπει να πούμε πως για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού animation εκδίδεται ένας τέτοιος επαγγελματικός κατάλογος με τους δημιουργούς και τους επαγγελματίες του κλάδου. Κυκλοφόρησε με την ευκαιρία του Φεστιβάλ  και της Αγοράς του Ανσί 2018 και θα διανεμηθεί έντυπα και ηλεκτρονικά σε πλήθος δράσεων στην Ελλάδα και διεθνώς.  Ο κατάλογος θα κυκλοφορεί τυπωμένος ετησίως, αλλά θα ενημερώνεται διαρκώς  ηλεκτρονικά.

Οι δύο πρωτεργάτες του εγχειρήματος είναι ο Βασίλης Καραμητσάνης, Πρόεδρος της ASIFA Hellas και του φεστιβάλ Animasyros International Animation Festival + Agora και ο πανεπιστημιακός (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και αντιπρόεδρος της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ Παναγιώτης Κυριακουλάκος .

Αξίζει να αναφέρουμε πως στις 7 Νοεμβρίου 2018 η επίσημη συνέντευξη Τύπου για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Animation Emile 2018 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Tην ελληνική αποστολή στο Ανεσί υποστήριξε  η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και η Ελληνική Πρεσβεία στη Γαλλία.