Το φυλλικό οξύ πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές βιταμίνες κυρίως για την υγεία των γυναικών.

Το φυλλικό οξύ είναι ένα είδος βιταμίνης Β που συμβάλλει στην ανάπτυξη των κυττάρων και του μεταβολισμού. Οι κύριες πηγές του είναι τα συμπληρώματα διατροφής, σε εμπλουτισμένα προϊόντα αλλά και σε κάποιες τροφές.

 

Οι έγκυοι αλλά και εκείνες που προγραμματίζουν να συλλάβουν, πάντα με την υπόδειξη του γυναικολόγου λαμβάνουν φυλλικό οξύ το οποίο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της προεκλαμψίας, ενώ περιορίζει επίσης τον κίνδυνο για γενετικές ανωμαλίες του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης του μωρού.

 

Επίσης το φυλλικό οξύ χρησιμοποιείται και για άλλα προβλήματα όπως: πεπτικά προβλήματα, νεφρική ή ηπατική νόσο ή κάνουν κατάχρηση αλκοόλ.

 

Σε ποιες τροφές περιέχεται;

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυλλικό οξύ είναι τα: πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, το μπρόκολο και το μαρούλι, τα φασόλια, ο αρακάς και οι φακές, τα φρούτα όπως τα λεμόνια, οι μπανάνες και τα πεπόνια, καθώς επίσης και ενισχυμένα ή εμπλουτισμένα προϊόντα, όπως κάποια είδη χυμών και δημητριακών.

 

Αν ο γιατρός σας διαπιστώσει πως δεν λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες φυλλικού οξέος μέσα από τη διατροφή σας, μπορεί να σας συνταγογραφήσει κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα. 

Πηγή: healthreport.gr