Έτοιμος για εκτόξευση είναι ο πρώτος δορυφόρος επικοινωνιών υψηλής ταχύτητας με λέιζερ.

Σε ένα νέο επίπεδο δείχνουν να εισέρχονται οι επικοινωνίες με λέιζερ μέσω Διαστήματος, καθώς έτοιμος για εκτόξευση είναι ο πρώτος δορυφόρος του European Data Relay System (EDRS), ή αλλιώς SpaceDataHighway. Η εκτόξευση είναι προγραμματισμένη να γίνει στα τέλη του Ιανουαρίου.

 

Το εν λόγω σύστημα, το οποίο παρομοιάζεται με καλώδιο οπτικής ίνας στο Διάστημα, παρέχει ταχύτητες της τάξης των 1,8 Gigabit ανά δευτερόλεπτο και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της Airbus Defence and Space και της ESA. Μπορεί να λειτουργήσει ως σύστημα αναμετάδοσης μεταξύ επίγειων σταθμών, δορυφόρων και αεροσκαφών.

 

Σε ανακοίνωσή της, η Airbus αναφέρει πως το SpaceDataHighway θα είναι σε θέση να μεταδίδει πληροφορίες (εικόνες, βίντεο και δεδομένα) από δορυφόρους παρατήρησης της Γης, UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) και κατασκοπευτικά αεροσκάφη, ή ακόμη και από διαστημικούς σταθμούς, όπως ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός. Χάρη στις υψηλές ταχύτητες και τη γεωστατική τροχιά των δορυφόρων-αναμεταδοτών, μεγάλοι όγκοι «Big Data», που θα φτάνουν μέχρι 50 terabytes την ημέρα, θα λαμβάνονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο στη Γη.

 

Το European Data Relay System θα παρέχει κρυπτογραφημένες μεταδόσεις δεδομένων σε broadband ποιότητα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Αυτό το καθιστά ιδανικό για χρήση σε τομείς όπως η ασφάλεια, η αντιμετώπιση κρίσεων κ.λπ., με τους χρήστες να αποκτούν κατά πολύ ταχύτερη πρόσβαση σε δορυφορικά δεδομένα. Τομείς στους οποίους θεωρείται ότι θα είναι ιδιαίτερα πολύτιμο το ISR (Intelligence Surveillance and Reconnaissance) είναι η θαλάσσια παρακολούθηση, η παρατήρηση περιβάλλοντος και γεωργικής δραστηριότητας, η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, η μετεωρολογία κ.ά.

 

Η Airbus, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, σκοπεύει σε διεθνή χρήση αποσκοπώντας ιδιαίτερα στο χώρο του Ειρηνικού. «Σκοπεύουμε να επεκτείνουμε τις δυνατότητες και την κάλυψη του συστήματος ώς το 2020, με έναν τρίτο δορυφόρο πάνω από την Ασία-Ειρηνικό».

 

Η εκτόξευση του δορυφόρου είναι προγραμματισμένη για τις 28 Ιανουαρίου από το Μπαϊκονούρ με πύραυλο Proton. Με το που θα τεθεί σε τροχιά, θα στήσει links επικοινωνίας με λέιζερ με τους δορυφόρους Sentinel 1 και 2 του προγράμματος Copernicus, UAVs και επίγειους σταθμούς σε Ευρώπη, Αφρική, Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή και τη βορειοανατολική ακτή των ΗΠΑ.