Στη Βαρσοβία λαμβάνει χώρα η κρισιμότερη σύνοδο του ΝΑΤΟ -παρουσία της Ε.Ε. και του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα- ιδιαίτερα μετά το Brexit.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ την περιέγραψε ως την «πιο σημαντική στιγμή» για τη συμμαχία μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου και ανακοίνωσε την ανάπτυξη 1.000 Αμερικανών στρατιωτών για την ενίσχυση της ανατολικής πλευράς της ατλαντικής συμμαχίας. Μάλιστα εμφανίστηκε πεπεισμένος πως η σχέση ΗΠΑ – Ευρώπης θα μείνει ανεπηρέαστη από την απόφαση των Βρετανών.

 

Για πρώτη φορά, το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. εξέδωσαν κοινή δήλωση για συνεργασία σε θέματα ασφάλειας, ιδίως στους τομείς των υβριδοπόλεμου και κυβερνοπόλεμου, καθώς και τις κοινές θαλάσσιες επιχειρήσεις για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης.

 

Πολλοί ισχυρίζονται πως η ψήφος του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ε.Ε. έδωσε επιπλέον ενέργεια για να καταστήσει σαφή τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Για το σκοπό αυτό, η σύνοδος κορυφής της Βαρσοβίας θα σηματοδοτήσει μια πιο στενή σχέση του ΝΑΤΟ με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, που δεν είναι μέλη. «Στόχος είναι να θέτουμε προτάσεις ώστε να μπορούν να συνεργαστούν μαζί μας όσο περισσότεροι γίνεται» πρόσθεσαν.

 

Ομπάμα: Υπερβολική η ανησυχία
«Η ψηφοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ε.Ε. έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Και δυστυχώς, αυτό έχει οδηγήσει κάποιους να προτείνουν ότι όλο το οικοδόμημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και ευημερίας καταρρέει», δήλωσε ο Ομπάμα. «Υπήρξαν εκείνοι που ρωτούν τι σημαίνει αυτό για τη διατλαντική σχέση. Επιτρέψτε μου να πω, όπως συμβαίνει συχνά σε στιγμές αλλαγής, αυτό το είδος της υπερβολής είναι άστοχο». Εγκωμίασε επίσης τη σύνδεση με την Ευρώπη ως «ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά και πολιτικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχής».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν λυπηρό αλλά αποτελεί «ένα περιστατικό και όχι την απαρχή του «ξηλώματος» της ευρωπαϊκής συνεργασίας».

 

Η σύνοδος κορυφής της Βαρσοβίας αναμένεται να ανακοινώσει ότι η αντιπυραυλική ασπίδα άμυνας βασίζεται στη Ρουμανία, την Τουρκία και την Ισπανία. Επιμένουν ότι το αμυντικό σύστημα προορίζεται για να αντιμετωπίσουν μια απειλή πυραύλων από το Ιράν και τη Συρία και όχι της Ρωσίας.

 

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, επέμεινε ότι η Ρωσία δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως απειλή, αλλά ως ένας εταίρος. Ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, επέμεινε ότι η Ρωσία «ήταν πάντα ανοιχτή για διάλογο» με το ΝΑΤΟ, ειδικά για την καταπολέμηση της «πραγματικής απειλής», της τρομοκρατίας.

 

Εκεί βρίσκεται και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που επεσήμανε πως στόχος της νέας αρχιτεκτονικής θα πρέπει να είναι η ειρήνη και η σταθερότητα κατά την αντιμετώπιση των αυξανόμενων διεθνών και περιφερειακών συγκρούσεων.

Επισήμανε ακόμη την ανάγκη στενής συνεργασίας με τον ΟΗΕ και τόνισε το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας και εποικοδομητικού διαλόγου με χώρες της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής. Τόνισε επίσης ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν είναι νοητή χωρίς τη Ρωσία, με την τελευταία να αποτελεί μέρος του προβλήματος, ενώ δεν μπορεί παρά να αποτελέσει μέρος της λύσης.

 

Η πολωνική πρωτεύουσα είναι σε κατάσταση υψηλού συναγερμού, με 18 προέδρους και 21 επικεφαλής κυβερνήσεων. Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, η οποία περιλαμβάνει τους υπουργούς Εξωτερικών την Παρασκευή και αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων το Σάββατο, τα σκάφη απαγορεύονται κατά μήκος ενός τμήματος του ποταμού κοντά στο γήπεδο, καθώς και οι πτήσεις ελαφρών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της χώρας μέσα σε ακτίνα 62 μιλίων.