Το 39ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας είναι πανέτοιμο για το φετινό ραντεβού του με το πιο ζωντανό και δραστήριο κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφίας.

poster dramas telikoΑπό τις 19 έως τις 24 Σεπτεμβρίου, που θα απονεμηθούν τα βραβεία, η πόλη της Δράμας και η πανέμορφη Λίμνη της Αγίας Βαρβάρας θα φιλοξενήσουν μια μεγάλη, νεανική κινηματογραφική γιορτή που θα ξεκινά το μεσημεράκι στο αίθριο του Φεστιβάλ (γνωριμία του κοινού με τους μικρομηκάδες, Aίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια), θα κορυφώνεται το απόγευμα και το βράδυ στις αίθουσες με τις δεκάδες πρεμιέρες του διαγωνιστικού και τα παράλληλα προγράμματα, και θα καταλήγει στα… μπαράκια της πόλης, σε ένα ατελείωτο πάρτι για ξενύχτηδες, όπου δίνουν και παίρνουν τα στοιχήματα για τους νικητές.

 

Ιστορικό φεστιβάλ, με μακρά διαδρομή, κι ένα από τα τρία σημαντικότερα της χώρας μας, η Δράμα έχει περάσει πολλές φάσεις, αλλά τα τελευταία χρόνια διανύει την πιο εξωστρεφή και δημιουργική από αυτές –σε πείσμα του γενικότερου κλίματος αποθάρρυνσης του πολιτισμού… Με ρεκόρ αιτήσεων συμμετοχής αλλά και το πλουσιότερο διαγωνιστικό μικρού μήκους στην ιστορία του, το 39ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα διεξαχθεί στα «Ολύμπια» και το Δημοτικό Ωδείο, δίνοντας το καθιερωμένο του ραντεβού με το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφίας: τους νέους Έλληνες μικρομηκάδες. Αλλά και αυτούς που επιμένουν στη μικρή φόρμα, αντιμετωπίζοντας τη μικρού μήκους ταινία όπως της αξίζει: ως ένα αυτόνομο έργο τέχνης.

 

Στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν συνολικά 225 ταινίες από 58 χώρες (σε όλα τα προγράμματά της).

 

Δεσποινίς ετών 39

H μεγάλη γιορτή των μικρομηκάδων στη Δράμα, κλείνει τα 39 της χρόνια και συμπληρώνει 22 χρόνια από τη θέσπιση του διεθνούς της τμήματος, έχοντας για δεύτερη χρονιά φέτος έναν ισχυρό υποστηρικτή: τη Fipresci (Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου), που θα απονείμει το δικό της βραβείο στο Διεθνές Τμήμα του Φεστιβάλ. Από φέτος η διοργάνωση αποκτά έναν σημαντικό νέο υποστηρικτή: η Βουλή των Ελλήνων απονέμει το (χρηματικό) βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε ταινία του Διεθνούς Τμήματος, αναγνωρίζοντας και τιμώντας έτσι την προσφορά του Φεστιβάλ Δράμας στην ελληνική κοινωνία.

 

Όπως σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος, «φέτος θα παρουσιάσουμε την πιο πλούσια αλλά και καλύτερη κινηματογραφική παραγωγή των τελευταίων ετών –κι αυτό χωρίς τη συμμετοχή των μέχρι πρότινος μεγάλων πυλώνων της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής (ΕΡΤ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου), που όμως, όπως φαίνεται επανακάμπτουν. Το μέλλον προδιαγράφεται πιο αισιόδοξο, ενώ δημιουργείται πια μια νέα γενιά νέων και ικανότατων παραγωγών».

 

Το Ελληνικό Διαγωνιστικό

Από τις 209 αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος (τις περισσότερες στην ιστορία του), επιλέχθηκαν 64 ταινίες που θα διεκδικήσουν τα βραβεία του φεστιβάλ. Ανάμεσά τους 6 ντοκιμαντέρ και 3 animation. Συμμετέχουν αρκετοί παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ που έχουν διακριθεί στο παρελθόν αλλά και πολλοί πρωτοεμφανιζόμενοι. Πολλοί, ίσως περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά, είναι οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του Διαγωνιστικού. Είναι προφανές πως δεν επιθυμούν απλώς να βοηθήσουν τους νέους σκηνοθέτες στα πρώτα τους βήματα, όπως συνέβαινε παλιότερα, αλλά αντιμετωπίζουν πλέον τη μικρού μήκους ταινία ως ένα όχημα ανάδειξης της υποκριτικής τους δεινότητας.

 

Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Γ. Στάνκογλου, Μ. Παπαδημητρίου, Μ. Μαυροματάκη, Β. Ανδρεαδάκη, Σ. Σεϊρλή, Ν. Μεντή, Ρ. Οικονομίδου, Θ. Τζήμου, Λ. Παπαληγούρα, Πρ. Αλειφερόπουλο, Ε. Τρίγγου, Κ. Σαμαρά, Γ. Παπαδόπουλο, Α. Αϊδίνη, Γ. Σκαφιδά, Μ. Γιαννάτου, Αρ. Μουτούση, Μ. Κεχαγιόγλου.

 

Η Κριτική Επιτροπή του Ελληνικού Φεστιβάλ

Η φετινή Κριτική Επιτροπή απαρτίζεται από τους:

Πρόεδρος: Ανδρέας Πάντζης, σκηνοθέτης.

Μέλη (με αλφαβητική σειρά): Ρόμπι Εκσιέλ, δημοσιογράφος, κριτικός κινηματογράφου, Νάνσυ Μπινιαδάκη, σκηνοθέτις, Πάνος Παππάς, σκηνοθέτης, παραγωγός, Ανδρέας Σινάνος, διευθυντής φωτογραφίας.

Το ρόλο του κριτικού σχολιαστή του φετινού ελληνικού προγράμματος (Grand Temoin) έχει αναλάβει η ιστορικός κινηματογράφου Γιάννα Αθανασάτου.

 

ialli

 

Το υπόλοιπο πρόγραμμα

– SHORT MATTERS! 2016. Ειδικό πρόγραμμα με τις υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2015 (EFA)

– 2ο Βαλκανικό Πανόραμα

– 7o Σπουδαστικό Πανόραμα με το σύνολο της σπουδαστικής ετήσιας παραγωγής

– Προβολές για παιδιά

– 6ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ψηφιακού Βίντεο με τίτλο «Ένας πλανήτης – μια ευκαιρία»

– Masterclass φωτογραφίας από τον καθηγητή των ΤΕΙ Αθηνών, Γρηγόρη Βλασσά

– Τιμητικό αφιέρωμα στο σκηνοθέτη Δημήτρη Μακρή (στην τελετή έναρξης, 19/9)

– Εργαστήριο ραδιόφωνου για παιδιά «Παίζουμε ραδιόφωνο!» με τη ραδιοφωνική παραγωγό Άννα Πασχαλίδου

– Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια (20-23/9)

– Γνωριμία των διαγωνιζομένων σκηνοθετών με το κοινό.

 

Το Διεθνές Τμήμα

Το Φεστιβάλ, που φέτος συμπληρώνει 22 χρόνια από τη διεθνοποίησή του, στο διαγωνιστικό του πρόγραμμα θα προβάλει 52 ταινίες από 50 χώρες του κόσμου (μεταξύ των οποίων Νεπάλ, Αλβανία, Ν. Αφρική, Κούβα, Κιργιστάν, Χονγκ Κονγκ, Ουρουγουάη και Ινδία).

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής θα είναι ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Bobby Roth.

Τα υπόλοιπα μέλη της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Προγράμματος είναι οι: Bülent KÜÇÜKERDOĞAN, καθηγητής Πανεπιστημίου, Μοντέρ (Τουρκία), Vincent Michaud, παραγωγός (Γαλλία), Bernd Sahling, σκηνοθέτης (Γερμανία), Νίκος Μουστάκας, παραγωγός (Ελλάδα).

Grand Temoin του Διεθνούς Προγράμματος θα είναι η Manuela Cernat (Ρουμανία), συγγραφέας, ιστορικός Κινηματογράφου, δημοσιογράφος, σεναριογράφος.

 

Ραντεβού (και) στην Αθήνα

Ραντεβού στη Δράμα, λοιπόν, αλλά και στα τέλη Οκτωβρίου (20/10-26/10) στην Αθήνα, μια που και φέτος το ελληνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, οι βραβευμένες ταινίες του διεθνούς και επιλεγμένα προγράμματα, θα προβληθούν στο «Τριανόν». Το πρόγραμμα «Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει», θα συνεχιστεί σε ακόμα περισσότερους προορισμούς. Πέρυσι οι ελληνικές ταινίες του Φεστιβάλ ταξίδεψαν σε 85 πόλεις αναδεικνύοντας τη δυναμική του ελληνικού σινεμά σε 4 ηπείρους