Της Μαρίνας Κουρμπέλα (marinakourbela@gmail.com)

Το βράδυ της Πέμπτης, στην εκδήλωση για τα 25 χρόνια του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», ζήσαμε την αναγνώριση της προσφοράς, τη δικαίωση του αγώνα, το μεγαλείο της ανθρωπιάς και το θαύμα της αγάπης, που κάνουν το «αδύνατο δυνατό».

Ζήσαμε, όμως, και την αναγνώριση των ανθρώπων που κατόρθωσαν, μεταξύ άλλων, να φροντίσουν 800 και πλέον παιδιά χτυπημένα από τον καρκίνο, και να δουλέψουν για τη θεραπεία τους. Ανθρώπων με σπάνιες ικανότητες και με το χάρισμα «του υπηρέτη».

 

Ξεχωριστή ήταν η αναγνώριση, της κυρίας Μαριάννας Βαρδή Βαρδινογιάννη, «της ψυχής του όλου έργου», όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, εκφραστές σχεδόν του συνόλυ της κοινωνικής σύνθεσης της χώρας, αλλά και ομιλητές άλλων χωρών. 

 

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου κι ευλογήθηκε από το μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, έδωσαν το «παρών» πάνω από 900 επιστήμονες, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, πολιτικοί και διπλωμάτες, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι, υποστηρικτές, φίλοι και συνεργάτες του Συλλόγου και πολλά αποθεραπευμένα παιδιά με τις οικογένειές τους.

 

2 ekdilosi

 

Συγκινημένη η κ. Βαρδινογιάννη κατά την ομιλία της επεσήμανε: «Σήμερα, το μήνυμα αυτού του αγώνα, το μήνυμα που τα παιδιά μας δίνουν με τη θαρραλέα νίκη τους απέναντι σε έναν πολυπρόσωπο εχθρό, μοιάζει περισσότερο από ποτέ επίκαιρο: «Το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό! Αρκεί να πιστέψει κανείς σε αυτό, να αγωνιστεί γι’ αυτό και να προσπαθήσει σκληρά για να το πετύχει! Αυτό είναι το μήνυμα των παιδιών της ‘ΕΛΠΙΔΑΣ» και μπορεί να γίνει σήμερα μήνυμα μιας ολόκληρης κοινωνίας, μιας ολόκληρης χώρας. Όλα αυτά τα χρόνια τίποτα δεν ήταν εύκολο. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Πάντοτε όμως υπήρχε η πίστη στο στόχο που μας έδινε δύναμη να προχωρήσουμε, η αγάπη μας για τα παιδιά που μας ζέσταινε την καρδιά και η υπόσχεση που είχαμε δώσει στους γονείς πως μαζί θα νικήσουμε!».

 

Ο Αρχιεπίσκοπος ανεβαίνοντας στο βήμα επεσήμανε: «Δεν θα ήταν υπερβολικό να λέγαμε ότι σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο σταθμό της ιστορίας της ιατρικής, της ιστορίας του εθελοντισμού και της ιστορίας της αγάπης. Και πίσω από όλα αυτά κρύβεται η ψυχή και οι προσπάθειες της Μαριάννας Βαρδινογιάννη… Κάθε φορά που έρχομαι σ΄αυτό το χώρο δε φεύγω μόνο συγκινημένος με πληρότητα συναισθημάτων, αλλά κουβαλάω μαζί μου τις αθάνατες λέξεις ελπίδα και όραμα»!

 

Τη μεγάλη προσφορά του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» και προσωπικά της κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη εξήραν επίσης στον χαιρετισμό τους ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό της χώρας, μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, ο πρόεδρος των Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης και η βουλευτής του ΚΚΕ  Λιάνα Κανέλλη, επισημαίνοντας:

«Μπορεί αν θέλει κάποιος, αν επιμείνει, αν υπερβεί τον εαυτό του και τις δυσκολίες, να προχωρήσει σε εγχειρήματα που είναι φαεινό παράδειγμα για την κοινωνία» (Αλέκος Φλαμπουράρης).

 

«Μια προσπάθεια που αναδεικνύει την ανάγκη για ένα μεγάλο μέτωπο ανθρωπισμού που έχουμε ανάγκη σε μια εποχή απομόνωσης, περιθωριοποίησης και ανασφάλειας. Ενα μεγάλο μέτωπο ανθρωπισμού που ανεβάζει τον άνθρωπο στο ιδεώδες, όπως έλεγε ο Όυγκώ, και, όπου το θείο γίνεται ανθρώπινο και το ανθρώπινο γίνεται θείο, όπως έλεγε ο Νικηφόρος Βρεττάκος» (Παναγιώτης Κουρουμπλής).

 

arxiepiskopos

 

«Σας είμαστε ευγνώμονες γιατί στέλνετε το δικό σας ξεχωριστό μήνυμα,  ότι σε μια εποχή μεγάλης δυσκολίας για τον τόπο, όταν όλες οι δυνάμεις της
ελληνικής κοινωνίας κινητοποιηθούν μπορούμε πραγματικά να δώσουμε ελπίδα» (Κυριάκος Μητσοτάκης).

«Αυτή είναι η μεγάλη προσφορά της ΕΛΠΙΔΑΣ. Είναι ένα έργο ζωής για τη ζωή… Ενα έργο για όλους» (Φώφη Γεννηματά).

«Κάνετε αυτό που έκαναν οι παλαιοί ευπατρίδες: Αφήνετε το ίχνος του καλού» (Λιάνα Κανέλλη).

«Θέλω αυτή η συγκέντρωση και αυτή η προσφορά να μην είναι απλά για να επαινούμε μια οικογένεια, μια κυρία, αλλά να μας διδάσκει» (Βασίλης Λεβέντης).