Μια μοναδική ολιγόλεπτη παράσταση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι χρησιμοποίησαν σήμερα το Μετρό του Συντάγματος, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι.

Στο χώρο των εισιτηρίων ένας σαξοφωνίστας με μαύρα γυαλιά πλημμύριζε με μουσικές την αίθουσα, ενώ περαστικοί σταματούσαν να τον ακούσουν για λίγο.
Ξαφνικά μία ομάδα ανδρών εμφανίστηκε από τις κυλιόμενες σκάλες φωνάζοντάς του: «Ποιος είσαι;», «Γιατί παίζεις εδώ;». «Είμαι Ρώσος και με λένε Οιδίποδα», αποκρίθηκε ο μουσικός. «Ξέρεις κάτι από την ιστορία του Οιδίποδα και έχεις πάρει αυτό το όνομα;» τον ρώτησαν οι άνδρες θυμωμένα. Τότε εκείνος άρχισε να τους απαγγέλλει ένα χορικό από το έργο του Σοφοκλή, με τους υπόλοιπους να τον συνοδεύουν.

 

Σαστισμένοι αρχικά οι περαστικοί νόμιζαν ότι γίνονταν μάρτυρες μιας λεκτικής επίθεσης και ήταν έτοιμοι να επέμβουν. Δεν άργησαν όμως να καταλάβουν ότι επρόκειτο για ένα ολιγόλεπτο θεατρικό δρώμενο από τους ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου που συμμετέχουν, ως μέλη του Χορού, στην παράσταση «Οιδίπους Τύραννος».

 

2342100 708

 

Μία μεγάλη συμπαραγωγή της πρώτης κρατικής μας σκηνής με το φημισμένο θέατρο «Βαχτάνγκοφ» της Μόσχας, σε σκηνοθεσία του Λιθουανού Ρίμας Τούμινας, που θα κάνει πρεμιέρα στις 29 και 30 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

 

«Ήταν επίτηδες έτσι φτιαγμένο. Ουσιαστικά θελήσαμε να κάνουμε ένα χάπενινγκ για την προώθηση της παράστασής μας» είπε στο ΑΠΕ ο αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Θοδωρής Αμπαζής, που επιμελείται τη μουσική. «Σκεφτήκαμε να συνδέσουμε το στοιχείο ότι στον «Οιδίποδα Τύραννο» συμμετέχουν Ρώσοι και Έλληνες ηθοποιοί, ξεκινώντας από ένα κάπως πιο ρατσιστικό θέμα: Ότι δηλαδή αυτός ο Ρώσος καλλιτέχνης έρχεται εδώ να παίξει και λέει πως είναι ο Οιδίποδας και ξέρει από ελληνικό πολιτισμό… και στο τέλος αποδεικνύεται ότι γνωρίζει καλά το έργο του Σοφοκλή και μας βάζει όλους μαζί να κάνουμε αυτό το χορικό που είδατε».

 

Στο τέλος του δρώμενου, το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο Μετρό του Συντάγματος επιβράβευσε τους ηθοποιούς με ένα δυνατό χειροκρότημα, ενώ οι τελευταίοι τους μοίρασαν φυλλάδια της παράστασης. Στη συνέχεια, επιβιβάστηκαν στο συρμό, με επόμενη στάση το σταθμό Ακρόπολη. Εκεί, πραγματοποίησαν κι άλλα δρώμενα επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στην είσοδο του Μουσείου Ακρόπολης και επί της οδού Μακρυγιάννη, μπροστά στα μάτια των έκπληκτων τουριστών που ζητούσαν πληροφορίες για την παράσταση.