Eπιστρέφεται στην Ιταλία από το Μουσείο Speed Art μια εντυπωσιακή αρχαία κήλυκας που εκλάπη σε ιταλικό έδαφος. Ο κρατήρας αυτός κατασκευάστηκε γύρω στο 350-340 π.Χ. στο Paestum, μια αρχαία ελληνική αποικία που βρίσκεται στη νότια Ιταλία. Πρόκειται για ένα μεγάλο αγγείο το οποίο  οι  αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν για να αναμειγνύουν κρασί με νερό. Στο κύριο σώμα του απεικονίζεται ο  θεός Διόνυσος ξαπλωμένος.

Η επιστροφή του κρατήρα υπήρξε αποτέλεσμα   πολύχρονων συνομιλιών μεταξύ του Μουσείου και του ιταλικού Υπουργείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς που κατέληξαν σε μια συμφωνία, να παραμείνει το αγγείο  για τέσσερα χρόνια στο Μουσείο ως δάνεο  του Ιταλικού κράτους ώστε να απολαμβάνουν γι αυτό το διάστημα την ομορφιά του οι επισκέπτες του.

Το Μουσείο πρότεινε οικειοθελώς την επιστροφή του αρχαίου  αφού έλαβε όλα εκείνα τα στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι το αγγείο είχε ανασκαφεί και εξαχθεί παράνομα από την Ιταλία. Το Speed Art είχε αγοράσει τον κρατήρα  το 1990 από τον Ρόμπιν Σάϊμς , γνωστό σε εμάς από την υπόθεση της Σχοινούσας καθώς ήταν συνεταίρος του Χρ. Μιχαηλίδη, η οικογένεια του οποίου είχε τις αδήλωτες αρχαιότητες που κατασχέθηκαν στη βίλα Παπαδημητρίου στη Σχοινούσα.

Για  την προέλευση του αρχαίου ο Σάϊμς είχε αναφέρει στο Μουσείο ότι το είχε αποκτήσει από ιδιώτη συλλέκτη στο Παρίσι. Ωστόσο, το 2015 το Μουσείο ήρθε σε επαφή με τον Ελληνα αρχαιολόγο Χρήστο Τσιρογιάννη, που εργαζόταν τότε ως ερευνητής για την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων στο πανεπιστήμιο της Γλασκόβης. Ο δρ Τσιρογιάννης που έχει κάνει πλήθος ταυτίσεις αρχαίων που έχουν παράνομη προέλευση, τους παρείχε αντίγραφα δύο έγχρωμων φωτογραφιών του κρατήρα και πολαρόϊντ  που κατάσχεσαν οι καραμπινιέροι στην αποθήκη   Freeport της Γενεύης που ανήκες στον έμπορο αρχαιοτήτων Τζιάκομο Μέντιτσι.

Ο Mέντιτσι είχε καταδικαστεί το 2005  για διακίνηση κλεμμένων προϊόντων πολιτιστικής κληρονομιάς. Η προέλευση των φωτογραφιών, η μορφή τους και η εμφάνιση του κρατήρα στις φωτογραφίες επιβεβαίωσαν στο προσωπικό του Μουσείου την πιθανότητα να αποτελεί το συγκεκριμένο αντικείμενο προϊόν λαθρανασκαφής.

Μετά την προβολή των φωτογραφιών, το Μουσείο  επικοινώνησε με τον γενικό διευθυντή του ιταλικού Υπουργείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Δραστηριότητας και Τουρισμού στη Ρώμη κι άρχισαν οι συνομιλίες που κατέληξαν στη συμφωνία επιστροφής του αρχαίου με τον όρο ότι θα παραμείνει το υπέροχο αυτό αντικείμενο τέσσερα χρόνια ως δάνειο του ιταλικού κράτους στο Μουσείο να το απολαμβάνουν οι επισκέπτες του.

“Σε μια εποχή που το κοινό γνωρίζει για το διεθνές δίκαιο και τις λεηλασίες πολιτιστικών αγαθών που έχουν γίνει στο παρελθόν, είμαι περήφανος που το Μουσείο μας κατέληξε στη θετική αυτή λύση με το ιταλικό Υπουργείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς”, δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου, Stephen Reily.