Μετά από δύο πετυχημένες ποιητικές συλλογές («Συγκεκριμένα ποιήματα», από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη και «σαραντατέσσερα», από τις εκδόσεις Σαιξπηρικόν), ο συγγραφέας Ανδρέας Κεντζός δοκιμάζεται σ’ έναν νέο είδος, καθώς, από τις 10 Φεβρουαρίου θα ζωντανέψει στη σκηνή του θεάτρου Μπιπ στην Κυψέλη το πρώτο του θεατρικό έργο «Βασιλιάς Αλέξανδρος», σε σκηνοθεσία Αρκαδίας Ψάλτη και μ’ έναν ταλαντούχο θίασο ηθοποιών. Ο ίδιος μοιράζεται μαζί μας σκέψεις και προσδοκίες για το βάπτισμα του πυρός στο σανίδι.

Τι σας ενέπνευσε να γράψετε το συγκεκριμένο έργο;

Η εικόνα υπέργηρων φερόμενων ναζιστών εγκληματιών που δηλώνουν αθώοι, σε δίκες που διεξάγονται μισό αιώνα περίπου μετά τη διάπραξη των εγκλημάτων.

Πείτε μας δύο λόγια για τον τίτλο του έργου.

Είναι το όνομα του ήρωα, γύρω από τον οποίο περιστρέφεται όλη η πλοκή. Βέβαια δεν πρόκειται για κανονικό βασιλιά.

Στο έργο σας οι ήρωες αναφέρονται ως: η μητέρα, ο πατέρας, η κόρη και ο παππούς. Γιατί γίνεται αυτή η επιλογή;

Οι ήρωες έχουν ονόματα, τα οποία χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια του έργου. Άλλωστε σε κάποιο σημείο του έργου γίνεται λόγος για κατασκευασμένα ονόματα που κρύβουν την πραγματική ταυτότητα των κατόχων τους. Ξεκίνησα να γράφω το έργο πριν αποφασίσω οριστικά για τα ονόματα των ηρώων- κι εντέλει το κράτησα έτσι.

Αν περιγράφατε το έργο σας με 4 επίθετα ποια θα ήταν αυτά;

Απλό, γρήγορο, ρεαλιστικό, έντονο.

Πώς είναι για έναν συγγραφέα να βλέπει το έργο του να ζωντανεύει επί σκηνής; Πόσο εφικτό είναι να τον ικανοποιεί το αποτέλεσμα όταν έχει ήδη την ιδέα στο μυαλό του από τα σπάργανά της;

Είναι μια ευτυχής αλλά και δύσκολη στιγμή, γιατί τότε μπορεί ο συγγραφέας να ανακαλύψει ότι απλά το έργο δεν λειτουργεί στη σκηνή όπως εκείνος νόμιζε αρχικά όταν το έγραφε. Με άλλα λόγια, είναι η στιγμή της αλήθειας. Προσωπικά, ο πρώτος στόχος που θέτω είναι να κρατήσω ζωντανό το ενδιαφέρον του θεατή μέχρι το τέλος. Αν επιτυγχάνεται στην παράσταση αυτός ο στόχος με το κείμενο ακέραιο, είμαι απόλυτα ικανοποιημένος.

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με την Αρκαδία Ψάλτη;

Ένας κοινός γνωστός με έφερε σε επαφή μαζί της καθώς αναζητούσα μια επαγγελματική γνώμη για το έργο που είχα γράψει πριν τον «Βασιλιά Αλέξανδρο».

Τι μαθαίνετε μέσω της συνεργασίας με τους ηθοποιούς;

Η συνεργασία με τους ηθοποιούς είναι, στη δική μου περίπτωση τουλάχιστον, πηγή έμπνευσης για το επόμενο έργο που έχει αρχίσει να παίρνει σχήμα στο μυαλό μου.

Γράφετε κάτι άλλο αυτή την περίοδο;

Ναι.

«Βασιλιάς Αλέξανδρος»: Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου

Η ιστορία αυτού του έργου εκτυλίσσεται στη Θεσσαλονίκη των ημερών μας. Εκεί ζει μια οικογένεια: μητέρα, πατέρας, κόρη και ο υπερήλικας με άνοια παππούς. Ένα βράδυ γιορτινό, η κόρη εκμεταλλεύεται την έξοδο των γονέων για να υποδεχθεί το αγόρι της πρώτη φορά στο σπίτι. Οι αναταράξεις αυτής της σχέσης όμως θα προκαλέσουν ένα μικρό σεισμό που ανοίγει μια απροσδόκητη καταπακτή με θέα στα θεμέλια του σπιτιού, για να ξεπροβάλει ο εφιάλτης που γέννησε και κρατά αυτό το σπίτι γερό.

Παίζουν: Γιάννης Κοκκιασμένος, Ανδρομάχη Μαρκοπούλου, Στράτος Σωπύλης, Δανάη Ντέμου, Σταμάτης Μπάκνης

Συντελεστές της παράστασης:

Κείμενο: Ανδρέας Κεντζός

Σκηνοθεσία: Αρκαδία Ψάλτη

Βοηθός σκηνοθέτη: Σπύρος Δέτσικας

Σκηνογραφία, ενδυματολογία: Κατερίνα Μωροπούλου

Φωτισμοί: Αρκαδία Ψάλτη

Φωτογραφίες: Λευτέρης Παπαγεωργίου

Βίντεο παράστασης: Μάκης Σέμπος

Οργάνωση παραγωγής: ΑΜΚΕ Αγγελοπετριά

Επικοινωνία – Δημόσιες Σχέσεις: Γιώτα Δημητριάδη

Διάρκεια: 80 λεπτά

Είδος: Κοινωνικό

Εισιτήρια: 15 ευρώ κανονικό

10 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό,ανέργων, άνω των 65, ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι)

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00

ΜΠΙΠ

Διεύθυνση: Αγίου Μελετίου 25, Αθήνα 113 61

Τηλέφωνο: 21 3034 4074

Facebook page: https://www.facebook.com/beepkipseli.webnode.gr/