ΚΑΝΕΣ 2018

Έναρξη αποψε με την ιρανική ταινία του Ασγκάρ Φαρχάντι

Του Νίνου Φένεκ Μικελίδη

Με δυο διάσημους ηθοποιούς, τον Χαβιέ Μπαρντέμ και την Πενέλοπε Κρουζ, το γνωστό δίδυμο από τις ταινίες του Πέδρο Αλμοδόβαρ, να διασχίζουν το κόκκινο χαλί κάνει απόψε το βραδυ έναρξη το 71ο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Κανών.

Αφορμή, η προβολή, στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, η ιρανική ταινία, «Όλοι γνωρίζουν» του πολυβραβευμένου σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ Ιρανού σκηνοθετη Ασγκάρ Φαρχάντι.

Τη φορά αυτή, ο Φαρχάντι (που το 2011 ταινία του «Ένας χωρισμός» κερδισε τη Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο και το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας), στράφηκε στην γύρισε Ισπανία, όπου γύρισε ολόκληρη την ταινία, για να αφηγηθεί την ιστορία ενός Ισπανόφωνου ζευγαριού (Μπαρντέμ και Κρουζ) που εγκαταλείπει για ένα διάστημα το Μπουένος Άιρες, όπου ζει, για να έρθει στη γενέτειρά του στην Ισπανία, με αφορμή μια οικογενειακή γιορτή. Επίσκεψη που θα τους φέρει αντιμέτωπους με διαφορα απρόοπτα που θα ανατρέψουν τη ζωή τους.

Στην πρεμιέρα, εκτός από τους δυο πρωταγωνιστές και τον σκηνοθέτη της ταινίας, και η διεθνής κριτική επιτροπή του φεστιβάλ, με πρόεδρο την ηθοποιό Κέιτ Μπλάνσετ (υπόκλιση του διευθυντή του φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό, στις γυναίκες του @MeToo) και μέλη της: η Άβα Ντιβερνέ (σκηνοθέτρια/ σεναριογράφος), η Λέα Σεϊντού (ηθοποιός), η Κίρστεν Ντανστ (ηθοποιός), ο Ρομπέρ Γκεντιγκιάν (σκηνοθέτης/σεναριογράφος), ο Αντρέι Ζβιαγκίντσεβ (σκηνοθέτης/σεναριογράφος), ο Ντενί Βιλνέβ (σκηνοθέτης/σεναριογράφος) και ο Τσανγκ Τσεν (ηθοποιός).

Αξίζει να αναφέρω πως στις ήδη 18 ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος προστέθηκαν πρόσφατα άλλες τρεις ταινίες:

«Ένα μαχαίρι στην καρδιά» του Γάλλου Γιάν Γκονζαλέζ, με πρωταγωνίστρια τη Βανέσα Παραντί
«Αϊκα» του Καζάκου Σεργκέι Ντβορτσεβόι, και
«Η άγρια αχλαδιά» του Τούρκου Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν (Χρυσός Φοίνικας το 2014 για την ταινία «Ύπνος του χειμώνα»).

 

Άγρια αχλάδια του Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν

Η γυναίκα ξεχωρίζει και στο τμήμα, «Οι κλασικές ταινίες των Κανών». Επικεφαλής δυο διάσημες γυναίκες: η Γαλλίδα Αλίς Γκι-Μπλασέ, πρώτη γυναίκα σκηνοθέτης στην ιστορία του κινηματογράφου, μέσα από το ντοκιμαντέρ «Μα είσαι φυσιολογική: η άγνωστη ιστορία της Αλίς Γκι-Μπλασέ», που σκηνοθέτησε η Αμερικανίδα Πάμελα Μπι Γκριν και η Αμερικανίδα ηθοποιός Τζέιν Φόντα μέσα από το ντοκιμαντέρ «Η Τζέιν Φόντα σε πέντε πράξεις» της Αμερικανίδας Σούζαν Λέισι.

Στο πάντα συναρπαστικό πρόγραμμα των «Κλασικών ταινιών» θα προβληθεί φέτος, με αφορμή τα 50 χρόνια από το γύρισμά της, η αποκαταστημένη, σε φιλμ των 70 mm., κλασική ταινία επιστημονικής φαντασίας, «2001, οδύσσεια του διαστήματος» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Την ταινία θα παρουσιάσει ο σκηνοθέτης Κρίστοφερ Νόλαν, παρουσία και της κόρης του Κιούμπρικ, Καταρίνα Κιούμπρικ, ενώ, στη μέση της ταινίας, θα γίνει και 15λεπτο διάλειμμα, όπως ακριβώς γινόταν στην πρώτη προβολή της ταινίας το 1968.

Ακομη, στο ίδιο προγράμμα, θα προβληθούν δυο ακόμη ντοκιμαντέρ, «Τα μάτια του Όρσον Γουέλς» του Βρετανού κριτικού και ιστορικού του κινηματογράφου Μάρκ Κάζινς και «Ψάχνοντας για τον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν» της Γερμανίδας Μαργκαρέτε φον Τρότα, που γυριστηκε με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Σουηδού δημιουργού.

Στο μεταξύ, πρόβλημα εχει δημιουργήσει ο παραγωγός Πάολο Μπράνκο, ο οποίος, εξαιτίας διαμάχης του με τον σκηνοθέτη της ταινίας, επενέβηκε δικαστικά για να αποσύρει την ταινία «Ο άνθρωπος που σκότωσε τον Δον Κιχώτη» του Τέρι Γκίλιαμ, που επρόκειτο να προβληθεί στις 19 Μαΐου ως ταινία λήξης του φεστιβάλ. Το φεστιβάλ, οπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, δεν περίμενε μια τέτοια στάση από τον κύριο Μπράνκο, ο οποίος αρκετές φορές εχει εκπροσωπηθεί με ταινίες του στις Κάνες στο παρελθον, θα περιμένει πάντως την απόφαση τη δικαστηρίου, την οποία, όπως τονίζει, θα σεβαστεί.