Άρχισε το τέλος του 1ου γύρου των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ιταλία, Ισπανία, Κροατία, Τουρκία, Σερβία πρωταγωνίστησαν στους παραθαλάσσιους αγώνες και βρίσκονται πολύ κοντά στην πρόκριση.

Στο Παλέρμο, η «squadra azzurra», φειδωλή αλλά όπως πάντα αποτελεσματική, δεν δυσκολεύτηκε να βάλει δύο γκολ στην Αλβανία. Ο Ντε Ρόσι με πέναλτι στο 12′ έβαλε μπροστά την ομάδα του. Κάποιοι Αλβανοί χούλιγκαν προσπάθησαν να χαλάσουν το παιχνίδι, που τελικά διεκόπη για 10′ λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας από τα καπνογόνα τους. Ο Ιμόμπιλε με ωραία κεφαλιά στο 80′ σφράγισε τη νίκη της Ιταλίας, καθώς και τον αποκλεισμό της Αλβανίας. Ήταν το 55ο σερί αήττητο παιχνίδι των Ιταλών σε προκριματικά. Ήταν και ο χιλιοστός επίσημος αγώνας στην καριέρα του Μπουφόν.

https://www.youtube.com/watch?v=ZjHh0ahNTeI

Οι Ισπανοί, καθότι έχουν την πολυτέλεια, σνόμπαραν αυτή τη φορά τη Μεσόγειο. Όρισαν ως έδρα το Χιχόν των Αστούριας με θέα τον Ατλαντικό. Ανάγκασαν λοιπόν τους Ισραηλινούς να κάνουν ένα τεράστιο ταξίδι που βέβαια δεν ευχαριστήθηκαν. Οι Ίβηρες εκμεταλλεύτηκαν κάθε λάθος των αντιπάλων και τους έριξαν 4 γκολ, με Σίλβα, Βιτόλο, Ντιέγκο Κόστα και Ίσκο. Είχε μειώσει ο Ρεφαέλοφ για το Ισραήλ. Ισπανοί και Ιταλοί ισοβαθμούν και θα παίξουν για την 1η θέση όπως φαίνεται στις 2 Σεπτεμβρίου στη χώρα των πρώτων.

Στη θαλασσόβρεχτη Αττάλεια της αρχαίας Παμφυλίας η Τουρκία υποδέχθηκε τη Φινλανδία. Την πόλη ίδρυσε πριν από 1.850 χρόνια ο Άτταλος (βασιλιάς της ελληνιστικής Περγάμου, γνωστός και από την ομώνυμη αθηναϊκή στοά). Σήμερα αποτελεί τον πιο διάσημο τουριστικό προορισμό στην Τουρκία τα καλοκαίρια. Στην αρένα βέβαια οι Τούρκοι «μάσησαν» στα γρήγορα τους αγαθούς Φινλανδούς. Μέχρι το 13′ ο γνωστός πια Τσενκ Τοσούν της Μπεσίκτας έβαλε δύο γκολ και τελείωσε το παιχνίδι. Οι Τούρκοι δεν είναι το φαβορί, αλλά έχουν ακόμα βάσιμες ελπίδες για τη 2η θέση, ίσως στον πιο αμφίρροπο όμιλο.

Στο Ζάγκρεμπ, η Κροατία πέτυχε ουσιαστικά νίκη πρόκρισης απέναντι στην Ουκρανία. Το πανέμορφο σουτ του Κάλινιτς της Φιορεντίνα στο 38′ έκρινε την αναμέτρηση. Η νίκη αυτή έστειλε τους Βαλκάνιους στο +3 απ΄ τη 2η και στο +5 από την 3η θέση.

Ανάμεσα στη Μαύρη και στην Κασπία θάλασσα, στην Τιφλίδα, η Γεωργία υποδέχτηκε τη Σερβία. Οι γηπεδούχοι ήταν ανώτεροι, προηγήθηκαν με τον Κατσαράβα στο 6′ , αλλά δεν τελείωσαν το παιχνίδι στο α’ μέρος και τιμωρήθηκαν. Ισοφάρισε στο 45′ ο Τάντιτς. Στην επανάληψη οι Σέρβοι πέτυχαν άλλα δύο γκολ με Μίτροβιτς και Γκατσίνοβιτς. H ομάδα του Μούσλιν είναι πρώτη μαζί με τους Ιρλανδούς και ετοιμάζεται να παίξει ξανά σε τελική φάση μετά το 2010.

Όλα τα αποτελέσματα 5ης αγ. 

Γεωργία-Σερβία 1-3
Ιρλανδία-Ουαλία 0-0
Αυστρία-Μολδαβία 2-0
Λιχτενστάιν-ΠΓΔΜ 0-3
Ισπανία-Ισραήλ 4-1
Ιταλία-Αλβανία 2-0
Τουρκία-Φινλανδία 2-0
Κόσοβο-Ισλανδία 1-2
Κροατία-Ουκρανία 1-0

Βαθμολογίες 

4ος όμιλος

1. ΙΡΛΑΝΔΙΑ 11
2. ΣΕΡΒΙΑ 11
3. ΟΥΑΛΙΑ 7
4. ΑΥΣΤΡΙΑ 7
5. ΓΕΩΡΓΙΑ 2
6. ΜΟΛΔΑΒΙΑ 1

7ος όμιλος

1. ΙΣΠΑΝΙΑ 13
2. ΙΤΑΛΙΑ 13
3. ΙΣΡΑΗΛ 9
4. ΑΛΒΑΝΙΑ 6
5. Π.Γ.Δ.Μ. 3
6. ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΪΝ 0

9ος όμιλος

1. ΚΡΟΑΤΙΑ 13
2. ΙΣΛΑΝΔΙΑ 10
3. ΟΥΚΡΑΝΙΑ 8
4. ΤΟΥΡΚΙΑ 8
5. ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ 1
6. ΚΟΣΟΒΟ 1