ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ… 23 Μαρτίου
Επιμέλεια: Σταύρος Χρονόπουλος, υπεύθυνος Μarketing «Εκδοτικός Οίκος Historical Quest» (https://www.historical-quest.com/)

23 Μαρτίου 1775
Αμερικανική Επανάσταση: ο Patrick Henry διατυπώνει τη διάσημη φράση «Δώστε μου ελευθερία ή δώστε μου θάνατο», κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στον Αγ. Ιωάννη, Επισκοπική Εκκλησία στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια. Ο Patrick Henry ήταν Αμερικανός πολιτικός και μεταξύ των Ιδρυτικών Πατέρων των ΗΠΑ. Ο Patrick Henry, μαζί με τους Samuel Adams και Thomas Paine ήταν οι πιο ένθερμοι οπαδοί του Ρεπουμπλικανισμού και της Αμερικανικής Επανάστασης. Μετά το τέλος της Αμερικανικής Επανάστασης, τάχθηκε στο στρατόπεδο αυτών που ήταν αντίθετοι σε μια ομοσπονδιακή λύση, ωστόσο τελικά υποστήριξε το φεντεραλιστή πρόεδρο John Adams

23 Μαρτίου 1821
Απελευθέρωση της Καλαμάτας. Η απελευθέρωση της Καλαμάτας ήταν ένα από τα πρώτα επεισόδια της Επανάστασης του 1821, κατά το οποίο οι Τούρκοι παρέδωσαν, χωρίς αντίσταση, την πόλη στους Έλληνες επαναστάτες. Ο G. Finlay την τοποθετεί στις 5 Απριλίου/24 Μαρτίου και την αναφέρει ως το πρώτο «Te Deum» για την επιτυχία της Επανάστασης. Περιγράφει τη συγκίνηση λέγοντας ότι «Πατριωτικά δάκρυα κυλούσαν στα μάγουλα των άγριων πολεμιστών, και άγριοι οπλοφόροι έκλαιγαν σαν παιδιά. Όλοι οι παρόντες αισθάνονταν ότι το γεγονός άνοιγε μια νέα εποχή για την Ελληνική ιστορία, και όταν η σύγχρονη Ελλάδα παράγει ιστορικούς, καλλιτέχνες και ποιητές, αυτή η σκηνή αναμφίβολα θα βρει τη θέση της στο Πάνθεον της Δόξας»

23 Μαρτίου 1919
Ο Μπενίτο Μουσολίνι ιδρύει το φασιστικό πολιτικό του κίνημα στο Μιλάνο της Ιταλίας