Στη νεαρή ηθοποιό Ανθή Ευστρατιάδου απονεμήθηκε η χρυσή καρφίτσα της Μελίνας, για την ερμηνεία της στο έργο «Ο Αδαής και ο Παράφρων» του Τόμας Μπέρνχαρντ, που ανέβηκε στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα.

Η απονομή του βραβείου έγινε σήμερα το απόγευμα στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη κι έκλεισε με τη μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιό σε ένα βιντεάκι αφιερωμένο στους πολιτικούς αγώνες της να λέει: «Συνδέθηκα με όλους τους κατατρεγμένους και τους εξόριστους. Αγάπησα πάρα πολύ τις γυναίκες. Έμαθα τι θα πει εξορία… Δεν έχω μετανιώσει για τίποτα. Πιστεύω ότι έκανα αυτό που έπρεπε και το έκανα καλά».

Η τιμώμενη παρέλαβε την καρφίτσα από τις περσινές νικήτριες: την Αλεξάνδρα Αϊδίνη και την Ιωάννα Παππά, δύο εξαιρετικές ηθοποιούς.
Η διάκριση αυτή δίνεται όχι μόνο για ένα ρόλο, αλλά και για τη συνολική έως εκείνη τη στιγμή σκηνική παρουσία των νέων ηθοποιών. Φέτος απονεμήθηκε για 11η χρονιά. Το βραβείο συνοδεύεται και από έπαθλο 3.000 ευρώ.
Συνυποψήφιες με την Ανθή Ευστρατιάδου ήταν οι: Δήμητρα Βλαγκοπούλου (για τα έργα «Ο Θεατροποιός» σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση και «Φάουστ» σε μετάφραση Σπύρου Α. Ευαγγελάτου και σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου), Ντάνη Γιαννακοπούλου (για το έργο «Άγριος Σπόρος» του Γιάννη Τσίρου σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη), Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη (για το έργο «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού), Κατερίνα Μαυρογεώργη (για το έργο «Πιάνω Παπούτσι πάνω στο Πιάνο» σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου) και Ελίνα Ρίζου (για το έργο «Τα Κύματα» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζά).

Η επιλογή της Ευστρατιάδου έγινε από κριτική επιτροπή την οποία αποτελούν οι: Μάγια Λυμπεροπούλου (πρόεδρος), Δηώ Καγγελάρη, Ματίνα Καλτάκη, Δημήτρης Λιγνάδης και Ρένη Πιττακή (μέλη).