Στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή βρίσκεται η οικογένεια Λεμονή, όσον αφορά τη διάσωση της υπερχρεωμένης αλυσίδας πολυτελών υποδημάτων «Καλογήρου», η οποία αναγκάστηκε να κλείσει ακόμη δύο καταστήματά της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια Λεμονή, η οποία βρίσκεται εδώ και μήνες σε πίεση από τις πιστώτριες τράπεζες, διατηρεί επαφές με δύο επιχειρηματικούς πόλους για το ενδεχόμενο εισόδου και κεφαλαιακής ένεσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρώτος πόλος είναι μεγάλος ελληνικός εισηγμένος όμιλος με ισχυρή παρουσία στη λιανική και τη χονδρική ένδυσης και υπόδησης, ενώ ο δεύτερος είναι μη εισηγμένο επιχειρηματικό σχήμα με πολυετή εμπειρία και παρουσία στο εγχώριο λιανεμπόριο.

Σε όλα τα παραπάνω ωστόσο αποφασιστικό ρόλο θα παίξουν και οι τράπεζες, οι οποίες αποτελούν το μεγάλο πιστωτή της αλυσίδας, η οποία μήνες τώρα διαπραγματεύεται ένα «κούρεμα» των υποχρεώσεών της προκειμένου να καταστεί ευκολότερη η προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή.

Στο μεταξύ η οικογένεια Λεμονή προχώρησε στην ίδρυση νέας εταιρείας holding, η οποία συγχωνεύεται με την υπάρχουσα Α.Ε. Ειδικότερα, οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας, όπως φαίνεται και από τις σχετικές καταχωρίσεις στο ΓΕΜΗ, στην εκπνοή του 2016 έλαβαν την απόφαση ίδρυσης μιας νέας holding εταιρείας με την επωνυμία «Λεμονής Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης Συμμετοχών και Εμπορικών Σημάτων» ή αλλιώς LEMHOLLC, με μετοχικό κεφάλαιο ύψους 4 εκατ. ευρώ περίπου.

Την ίδια μέρα ωστόσο καταχωρίσθηκε στο ΓΕΜΗ και το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης της ανωτέρω εταιρείας με την υφιστάμενη Α.Ε. της οικογένειας Λεμονή, τη «Φ. & Κ. Λεμονής – Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Υποδημάτων», με ημερομηνία μετασχηματισμού του ισολογισμού την 31η-12-2016. Η ανωτέρω κίνηση, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, έγινε για λόγους ενίσχυσης των ιδίων κεφαλαίων της υφιστάμενης εταιρείας.

Η οικονομική θέση της «Καλογήρου»
Σε ό,τι αφορά την πορεία των οικονομικών του μεγεθών με βάση τα δεδομένα του 2015, ο τζίρος όλων των επώνυμων αλυσίδων που διαχειρίζεται ο όμιλος υποχώρησε στα 55,218 εκατ. ευρώ, σχεδόν στο μισό από τα 101 εκατ. ευρώ που πραγματοποιούσε το 2008.

Αύξηση κατά 3% σημείωσαν τα μικτά κέρδη, τα οποία ανήλθαν στα 24,071 εκατ. ευρώ. Ωστόσο τα καθαρά αποτελέσματα προ φόρων ήταν ζημιογόνα και διαμορφώθηκαν στα 10,055 εκατ. ευρώ.

Αναλόγως τα μετά φόρων αποτελέσματα διαμορφώθηκαν στα 10,056 εκατ. ευρώ ζημιών από 14,349 εκατ. ευρώ το 2014. Αυτό το μέγεθος ωστόσο αποτελεί «φωτογραφία» μιας χρήσης, η οποία έρχεται να προστεθεί σ’ ένα επίσης ζημιογόνο οικονομικό παρελθόν, καθώς οι συσσωρευμένες ζημίες ανέρχονται σε 38,4 εκατ. ευρώ.

Οι τραπεζικές υποχρεώσεις του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 61,6 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2015, ενώ οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές διαμορφώθηκαν σε 27,8 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι σε επίπεδο αναδιάρθρωσης, ο όμιλος τον Σεπτέμβριο έκλεισε αυτόνομα καταστήματα στο εμπορικό κέντρο Golden Hall, ενώ μόλις χθες υποχρεώθηκε σε κλείσιμο και άλλων καταστημάτων. Ωστόσο, εξακολουθεί να διατηρεί εκτεταμένο δίκτυο καταστημάτων σε Ελλάδα και Κύπρο, τα οποία προσεγγίζουν τα 70 σημεία μαζί με τα shops in a shop.

Σήμερα ο όμιλος εταιρειών Λεμονή, εκτός από την κατασκευή των γνωστών υποδημάτων «Καλογήρου», εισάγει σχεδόν όλα τα ισχυρά brand names της παγκόσμιας αγοράς του υποδήματος όπως Prada, Tod’s, Yves Saint Laurent Rive Gauche, Dolce & Gabbana, Sergio Rossi, Casadei, Giuseppe Zanotti.

Πηγή: euro2day.gr