Η Ολλανδία απέσυρε την άδεια για να προσγειωθεί ένα αεροπλάνο που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, με σκοπό τη συγκέντρωση οπαδών υπέρ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα.

Ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε συγκρίνοντας την ολλανδική κυβέρνηση με τους ναζί, μιλώντας σε μια συγκέντρωση των οπαδών του στην Κωνσταντινούπολη.
«Μπορείτε να σταματήσετε το αεροπλάνο του υπουργού Εξωτερικών, ας δούμε πώς τα αεροπλάνα σας θα έρθουν στην Τουρκία από τώρα και στο εξής» είπε ο Ερντογάν.
«Δεν ξέρω από πολιτική ή διεθνή διπλωματία… αυτά τα ναζιστικά κατάλοιπα είναι φασίστες».

Ένας εκπρόσωπος της ολλανδικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η κίνηση ελήφθη λόγω των «κινδύνων για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια» που προκαλούνται από την προτεινόμενη επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ρότερνταμ το Σάββατο και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα δεν σέβεται τους κανόνες που αφορούν τις δημόσιες συναθροίσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπε ότι θα επισκεφθεί οπωσδήποτε το Ρότερνταμ, κατηγορώντας την ολλανδική κυβέρνηση πως κρατάει Τούρκους πολίτες ομήρους από την απαγόρευση της συνεδρίασης.

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι αιχμάλωτοί σας», είπε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.
Ο κ. Τσαβούσογλου είχε πει πως αν η ολλανδική κυβέρνηση του αρνηθεί την άδεια να πετάξει στο Ρότερνταμ, η Τουρκία θα απαντήσει με σκληρές οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις.

Ο υπουργός της Τουρκίας στην Ε.Ε., Omer Celik, δήλωσε ότι η απόφαση της Ολλανδίας θα μείνει στην ιστορία ως ένα σκοτεινό σημείο της χώρας για τη δημοκρατία και τη διπλωματία.
Έγραψε στο Twitter ότι ή «αυτή η απόφαση δεν ταιριάζει στη συμμαχία και τη φιλία μας, που διήρκεσε αιώνες».

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι το σχόλιο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνέκρινε τους Ολλανδούς με τους ναζί, ήταν «εντελώς απαράδεκτο».

«Είναι φυσικά ένα τρελό σχόλιο», δήλωσε ο Ρούτε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του για τις εκλογές της 15ης Μαρτίου. «Καταλαβαίνω ότι είναι θυμωμένοι, αλλά αυτό φυσικά ήταν εντελώς απαράδεκτο».