Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να αποφάσισε πως το κλίμα δεν είναι… σημαντικό θέμα για να ασχολείται ο ηγέτης μιας υπερδύναμης, αλλά η υπόλοιπη ανθρωπότητα έχει πάρει στα σοβαρά την προστασία του πλανήτη της.

Ο άνθρωπος σημειώνει πρόοδο χρόνο με το χρόνο στην «πράσινη» ενέργεια, αναπτύσσοντας και επεκτείνοντας διαρκώς νέες σχετικές τεχνολογίες.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σχεδόν 10 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο απασχολούνταν στον τομέα ανανεώσιμης ενέργειας πέρυσι, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Renewable Energy Agency – IRENA).

Η έκθεση του IRENA κάνει αναφορά σε 10 τεχνολογίες ανανεώσιμης ενέργειας, υπολογίζοντας τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν παγκοσμίως:

  1. Ηλιακοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με συγκεντρωτικά κάτοπτρα (concentrated solar power – CSP): σύμφωνα με το IRENA, 23.000 άνθρωποι εργάζονταν πέρυσι σε τέτοιου είδους εργοστάσια.

 

 

  1. Γεωθερμική ενέργεια: αυτού του είδους η ενέργεια κάνει χρήση της θερμότητας που υπάρχει κάτω από το έδαφος. Το 2016 180.000 άνθρωποι απασχολούνταν σε αυτό το πεδίο.

 

  1. Υδροηλεκτρική ενέργεια (μικροί σταθμοί παραγωγής): το IRENA τόνισε στην επιστημονική της μελέτη ότι ο υπολογισμός του αριθμού των εργαζομένων σε μικρούς σταθμούς υδροηλεκτρικής ενέργειας είναι «δύσκολη», εν μέρει διότι πολλές από τις θέσεις εργασίας σε αυτό το πεδίο είναι «ανεπίσημες». Η εκτίμηση για φέτος, πάντως, διαμορφώνεται σε 211.000 θέσεις εργασίας, νούμερο που μεταφράζεται σε αύξηση της τάξης του 4% σε σύγκριση με το 2015.

 

  1. Βιοαέριο: παγκοσμίως, το βιοαέριο απασχολούσε 330.000 άτομα πέρυσι. Στο Μπαγκλαντές οι θέσεις εργασίας σε αυτόν τον τομέα έχουν εκτοξευτεί κατά περισσότερο από 60%, σύμφωνα με την έκθεση του IRENA. Το αμερικανικό National Renewable Energy Laboratory περιγράφει το βιοαέριο ως προϊόν αναερόβιας ζύμωσης, «μιας βιολογικής διαδικασίας κατά την οποία μικροοργανισμοί διασπούν βιοδιασπώμενη ύλη απουσία οξυγόνου». Σε γενικές γραμμές αποτελείται από μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα.

 

  1. Στερεά βιομάζα: όπως εξηγεί η αμερικανική Αρχή Πληροφοριών για την Ενέργεια, η βιομάζα είναι οργανική ύλη από ζώα και φυτά, ενώ αποτελεί και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Με πάνω από 720.000 ανθρώπους να εργάζονται στον τομέα της στερεάς βιομάζας, το IRENA την περιγράφει ως «μεγάλο» εργοδότη στον πλανήτη -μαζί με τα υγρά βιοκαύσιμα και το βιοαέριο.

 

 

  1. Ηλιακή θέρμανση/ψύξη: όπως επισημαίνει το IRENA, οι θέσεις εργασίας στους τομείς ηλιακής θέρμανσης και ηλιακής ψύξης υποχώρησαν κατά 12% το 2016 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η πτώση σημειώθηκε «εν μέσω επιβράδυνσης στην εγκατάσταση σε μεγάλες αγορές όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση». Και πάλι, ο κλάδος απασχολεί 828.000 εργαζομένους παγκοσμίως.

 

  1. Αιολική ενέργεια: σχεδόν 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι απασχολούνταν το 2016 στη βιομηχανία αιολικής ενέργειας! Ο αριθμός αντανακλά άνοδο 7% στις θέσεις εργασίας από το 2015. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Αμερικανική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (American Wind Energy Association) υπολογίζει πως υπήρχαν το 2016 περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας που συνδέονται με τον τομέα.

 

  1. Μεγάλοι σταθμοί υδροηλεκτρικής ενέργειας: μεγάλα πρότζεκτς υδροηλεκτρικής ενέργειας αντιστοίχισαν πέρυσι σε 1,519 εκατ. θέσεις εργασίας παγκοσμίως, σύμφωνα με το IRENA. Στον τομέα αυτό, στη λειτουργία και τη συντήρηση της αλυσίδας αξίας οφείλεται η πλειονότητα αυτών των θέσεων.

 

  1. Υγρά βιοκαύσιμα: ο εκτιμώμενος αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται στα βιοκαύσιμα ξεπέρασε πέρυσι το 1,7 εκατομμύριο, αριθμός που αντανακλά άνοδο 2%. Το IRENA σημειώνει, ακόμη, ότι, εξαιρώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση, «η παραγωγή βιοαιθανόλης αυξήθηκε σε όλες τις κορυφαίες χώρες-παραγωγούς». Η παραγωγή βιοντίζελ επίσης ενισχύθηκε το 2016.

 

  1. Ηλιακά φωτοβολταϊκά: σύμφωνα με το IRENA, η απασχόληση στον τομέα ηλιακών φωτοβολταϊκών (solar photovoltaics – PV) σημείωσε άνοδο 12% αγγίζοντας πέρυσι τα 3,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Στην κινεζική αγορά αντιστοιχούν περισσότερες από τις μισές θέσεις, ενώ η ασιατική χώρα αναδείχθηκε το 2016 στην κορυφαία στον κόσμο, όσον αφορά στην εγκατάσταση και την κατασκευή ηλιακών πάνελ».