Πώς η Ευρώπη προσπαθεί αδέξια να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της.

Με ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε τον πανηγυρικό λόγο αλλά και την ομιλία των Μέρκελ και Μακρόν αντίστοιχα το μεσημέρι. Οι δυό τους συνατντήθηκαν στο Άαχεν της Γερμανίας προκειμένου ο γάλλος πρόεδορς Εμανουέλ Μακρόν να λάβει το βραβείο Καρλομάγνος. Η γαλλική προεδρία είχε ζητήσει από τη γερμανίδα καγκελάριο να εκφωνήσει η ίδια τον πνηγυρικό λόγο προκειμένου να στείλουν από κοινού μηνύματα ενότητας προς τις ΗΠΑ και τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες για την προστασία της υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και ότι θα πρέπει, κατά συνέπεια, «να πάρει στα χέρια της την τύχη της».

«Οι καιροί κατά τους οποίους μπορούσαμε να υπολογίζουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες για την προστασία μας έχουν παρέλθει», δήλωσε η κ. Μέρκελ.

Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας σε γερμανικά Μέσα είχε ήδη τονίσει πως «βρισκόμαστε σε μια ιστορική στιγμή για την Ευρώπη» εξηγώντας ότι η Ευρώπη είναι πλέον «υπεύθυνη να διασφαλίσει αυτή την πολυπολική τάξη που δημιουργήσαμε μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και η οποία σήμερα κάποιες φορές ανατρέπεται».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι Ευρωπαίοι επιχειρούν να σχηματιστεί ένα κοινό μέτωπο εναντίον της Ουάσινγκτον. Παρίσι και Βερολίνο αντέδρασαν άμεσα μαζί με το Λονδίνο την Τρίτη το βράδυ δηλώνοντας ότι «λυπούνται» για την απόφαση Τραμπ, του οποίου τη γνώμη δεν κατάφεραν να αλλάξουν.

Η ανησυχία είναι αισθητή τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία. Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ- Βάλτερ Στάινμαϊερ δήλωσε πρόσφατα ότι «ανησυχεί πραγματικά» για την πορεία που έχουν πάρει οι διατλαντικές σχέσεις μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τραμπ.

Για το Παρίσι η κρίση με το Ιράν θεωρείται τεστ για την επιθυμία των Ευρωπαίων να δημιουργήσουν «την ευρωπαϊκή κυριαρχία» την οποία προωθεί ο Μακρόν.

Παρά το ενδιαφέρον που προκαλούν οι προτάσεις του Γάλλου προέδρου, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει δυναμική προς την υλοποίησή του, κυρίως εξαιτίας της επιφυλακτικότητας της Γερμανίας.

Επιμονή Μακρόν στον φετιχισμό της Γερμανίας

«Να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για την Ευρώπη» κάλεσε την καγκελάριο από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά την ομιλία του στην χρυσοποίκιλτη αίθουσα απονομής στο Άαχεν επικρίνοντας, παράλληλα, τον γερμανικό «φετιχισμό» των δημοσιονομικών πλεονασμάτων.

«Στην Γερμανία δεν μπορεί να υπάρχει ένας διαρκής φετιχισμός για τα δημοσιονομικά και τα εμπορικά πλεονάσματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γαλλίας επιμένοντας στην πρότασή του για κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης.

Πρόκειται για την 4η συνολικά ομιλία του Μακρόν για την Ευρώπη. Έχουν προηγηθεί οι ομιλίες του στην Πνύκα, τη Σορβόννη και ττο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Γιατί τιμάται με το βραβείο Καρλομάγνος ο Μακρόν

Το βραβείο « Charlemagne» είναι η παλαιότερη και η πλέον σημαντική ευρωπαϊκή διάκριση.

Ο πρόεδρος Μακρόν τιμάται για «τη δυναμική που δόθηκε στην Ευρώπη κατά την προεκλογική του εκστρατεία» και για τη θέλησή του «να στεριώσει εκ νέου την Ευρώπη και την ευρωπαϊκή ιδέα στην καρδιά των κοινωνιών, με την έναρξη των διαβουλεύσεων με τους πολίτες» (συμμετοχική δημοκρατία).

Στη δράση του υπογραμμίζεται και η πρωτοβουλία του για το κλίμα με τον περίφημο αντίλογο προς τον πρόεδρο Τραμπ : «Make our planet great again».

Ο Γάλλος πρόεδρος εντάσσεται σε έναν μακρύ κατάλογο προσωπικοτήτων διεθνούς κύρους που έχουν τιμηθεί με το εν λόγω βραβείο, το οποίο απονέμεται από το 1950. Σημειώνουμε μεταξύ άλλων τους : Ζαν Μονέ και Ρόμπερτ Σούμαν επονομαζόμενους «πατέρες της Ευρώπης, Ουίνστον Τσώρτσιλ, Κόνραντ Αντενάουερ, αλλά και πιο πρόσφατα τους : Ζακ Ντελόρ, Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εστέν, Φρανσουά Μιτεράν, Ανγκελα Μέρκελ και Σιμόν Βέιλ.

Σύμφωνα με την παράδοση, η τελετή της απονομής πραγματοποιείται στην «αίθουσα στέψης». Χαρακτηριστικό είναι ότι την παραδοσιακή ομιλία που συνοδεύει την απονομή (laudatio), εκφώνησε η ίδια η Μέρκελ, αποδεχόμενη τη σχετική πρόταση της γαλλικής προεδρίας.

Οι δηλώσεις Μακρόν προς τα Μέσα δείχνουν τις προθέσεις του

Μετά την απόσυρση της Αμερικής από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, ήταν βούληση του Γάλλου προέδρου να δοθεί αυτή η εικόνα ενότητας στο Άαχεν, με την παρουσία της Καγκελαρίου.

Γίνεται πλέον συνειδητό, ότι η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη «να πάρει στα χέρια της το πεπρωμένο της», πράγμα που υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος με δηλώσεις του στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης νωρίτερα.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ιστορικές στιγμές για την Ευρώπη, η οποία αναλαμβάνει πλέον την ευθύνη για τη διασφάλιση της πολυμερούς τάξης, που δημιουργήσαμε μετά το τέλος του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου, και που σήμερα συχνά διαταράσσεται» υπογράμμισε.

Στόχος το Βερολίνο

Πιστεύεται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα προσπαθήσει για ακόμα μια φορά σήμερα, κατά τη συνάντησή του με την καγκελάριο, να την πείσει να αποδεχθεί τις προτάσεις του

Σύμφωνα με το Παρίσι, ο Εμανουέλ Μακρόν περιμένει να δώσει η Γερμανία μια απάντηση για τις μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, τον ερχόμενο Ιούνιο.

«Αυτή είναι η απάντηση που περιμένω» δήλωσε χθες από το Άαχεν ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Έχω την ελπίδα ότι η καγκελάριος και η κυβέρνησή της θα αρθούν στο ύψος των σημερινών ιστορικών περιστάσεων».