Σήμερα ανοίγουμε την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, στο Ισραήλ» δήλωσε ο Ντέιβιντ Φρίντμαν, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισράηλ μόλις ξεκίνησε η τελετή.

Ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζάρεντ Κούσνερ υποστήριξε πως είναι δυνατό και για τις δύο πλευρές της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης να κερδίσουν περισσότερα απ′ όσα θα δώσουν στο πλαίσιο οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας.

Ο Κούσνερ, απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και γαμπρός του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εξήγησε ότι «πιστεύουμε πως είναι δυνατό και για τα δύο μέρη να κερδίσουν περισσότερα απ′ όσα θα δώσουν ―έτσι ώστε όλοι οι άνθρωποι να μπορούν να ζήσουν με ειρήνη – ασφαλείς από τον κίνδυνο, ελεύθεροι από τον φόβο και ικανοί να κυνηγήσουν τα όνειρά τους». Επιπλέον, προσέθεσε ότι «η Ιερουσαλήμ πρέπει να παραμείνει μια πόλη που θα συγκεντρώνει ανθρώπους κάθε πίστης»

U.S. Ambassador to Israel David Friedman speaks during the dedication ceremony of the new U.S. embassy in Jerusalem, May 14, 2018. REUTERS/Ronen Zvulun

Με την τελετή αυτή υλοποιείται μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής που έχει μέχρι στιγμής λάβει ο πρόεδρος των ΗΠΑ προκαλώντας την αγανάκτηση των Παλαιστινίων αλλά και την αποδοκιμασία της διεθνούς κοινότητας.

Η τελετή συμπίπτει με τη φονικότερη ημέρα της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης από το 2014. Τουλάχιστον 37 Παλαιστίνιοι διαδηλωτές σκοτώθηκαν από πραγματικά πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

 

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu waves as he arrives ahead of the dedication ceremony of the new U.S. embassy in Jerusalem, May 14, 2018. REUTERS/Ronen Zvulun

Νετανιάχου: Ο αμερικανός πρόεδρος έγραψε ιστορία

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε μια «ιστορική ημέρα» ευχαριστώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το θάρρος του, χαρακτηρίζοντας επίσης την Ιερουσαλήμ «αιώνια, αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ».

«Τι λαμπρή ημέρα. Αυτή η ημέρα θα χαραχτεί στην εθνική μνήμη μας για πολλές γενιές», τόνισε προσθέτοντας πως «βρισκόμαστε στην Ιερουσαλήμ. Είμαστε εδώ για να μείνουμε».

Tραμπ: Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να είναι ένας σπουδαίος φίλος του Ισραήλ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα π δήλωσε σήμερα ότι παραμένει δεσμευμένος στην ειρήνη μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

«Η μεγαλύτερη ελπίδα μας είναι για την ειρήνη» επισήμανε προσθέτοντας «οι ΗΠΑ παραμένουν απόλυτα δεσμευμένες στο να διευκολύνουν την επίτευξη μιας σταθερής ειρηνευτικής συμφωνίας».

«Οι ΗΠΑ θα είναι πάντα ένας σπουδαίος φίλος του Ισράηλ και σύμμαχος υπέρ της ελευθερίας και της ειρήνης», συμπλήρωσε ο αμερικανός πρόεδρος