Οπως αναμενόταν, τα δύο στρατόπεδα που έχουν διαμορφωθεί έκαναν τον δικό τους απολογισμό της επιχείρησης, με τη Δύση να υποστηρίζει ότι πέτυχε τον στόχο της, που ήταν μια αυστηρή προειδοποίηση προς το καθεστώς Ασαντ και τις Μόσχα και Δαμασκό να καταδικάζουν τις επιδρομές, κάνοντας, παράλληλα, λόγο, σε πανηγυρικούς τόνους, για αναχαίτιση των περισσότερων εκ των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία θα ενημερώσουν σήμερα το ΝΑΤΟ σχετικά με τις συντονισμένες αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις τους κατά κυβερνητικών στόχων στην Συρία, σύμφωνα με αξιωματούχο της συμμαχίας.

Η συνεδρίαση των 29 πρεσβευτών του ΝΑΤΟ αναμένεται ν’ αρχίσει γύρω στις 16:00 ώρα Ελλάδος. Το ΝΑΤΟ δεν είχε συμμετοχή στην πραγματοποίηση των σημερινών αεροπορικών και πυραυλικών πληγμάτων κατά συριακών στόχων, ενώ ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ υποστήριξε τις επιθέσεις, με σημερινή ανακοίνωσή του. «Η ενέργεια αυτή θα περιορίσει την ικανότητα της συριακής κυβέρνησης να πραγματοποιήσει άλλες επιθέσεις με χημικά όπλα κατά του συριακού λαού», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Γ. του ΝΑΤΟ.

Αντιδράσεις

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση του Βελγίου «καταδικάζει έντονα κάθε χρήση χημικών όπλων, που αποτελεί καταφανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ως εκ τούτου, το Βέλγιο κατανοεί τη στρατιωτική δράση στη Συρία από τους Αμερικανούς, τους Γάλλους και τους Βρετανούς εταίρους μας που έχουν στοχεύσει σε προσδιορισμένες εγκαταστάσεις παραγωγής», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, «το Βέλγιο εκφράζει τη λύπη του για το συνεχιζόμενο μπλοκάρισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». «Η συλλογική μας ασφάλεια αξίζει συντονισμένης δράσης της διεθνούς κοινότητας», αναφέρει.

Επιπλεόν «το Βέλγιο ζητά την επανέναρξη της διαδικασίας της Γενεύης υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση πολιτικής λύσης σε αυτή τη σύγκρουση και είναι αποφασισμένο να συνεχίσει την καταπολέμηση της ατιμωρησίας για όλα τα σοβαρά εγκλήματα και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που διαπράττονται στη Συρία», τονίζει ο πρωθυπουργός.

Ιορδανία: Μόνο μια πολιτική λύση θα μπορούσε να εγγυηθεί την σταθερότητα

Η Ιορδανία σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, δήλωσε σήμερα ότι μόνο μια πολιτική λύση θα μπορούσε να εγγυηθεί την σταθερότητα, αλλά και την εδαφική ακεραιότητα στην Συρία.

“Η συνέχιση της βίας θα οδηγήσει σε περισσότερη βία, κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων, αλλά και εκτοπισμό πληθυσμών, με πραγματικό θύμα τον λαό της Συρίας,” μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Petra, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Μοχάμεντ αλ-Μομανί.

Η ανακοίνωση δεν έχει άμεση αναφορά στις αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις που πραγματοποίησαν σήμερα ξημερώματα οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία, κατά συριακών στόχων.

Ιράκ: Επικίνδυνη κλιμάκωση οι επιθέσεις των ΗΠΑ

Οι αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία κατά συριακών στόχων, θα δώσουν στην τρομοκρατία μία ευκαιρία επέκτασής της στην περιοχή, υποστήριξε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ίδιο υπουργείο, οι αεροπορικές επιδρομές σηματοδοτούν “μία επικίνδυνη εξέλιξη.”

“Μια τέτοια ενέργεια μπορεί να έχει επικίνδυνες επιπτώσεις, απειλώντας την ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχή και προσφέροντας στην τρομοκρατία μία άλλη ευκαιρία να επεκταθεί, μετά την εκδίωξη της από το Ιράκ και την υποχώρησή της, σε μεγάλο ποσοστό εντός της Συρίας,” τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια ανακοίνωση.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ κάλεσε τους Άραβες ηγέτες να συζητήσουν την κατάσταση στην διάσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο, στην Σαουδική Αραβία.

Το Πεκίνο υποστηρίζει την εξεύρεση πολιτικής λύσης

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, εξέφρασε σήμερα την πίστη του, στην εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης, ως του μοναδικού τρόπου επίλυσης του προβλήματος στην Συρία, ενώ επεσήμανε την ανάγκη μιας συνολικής, δίκαιης και αντικειμενικής έρευνας, αναφορικά με τις φερόμενες ως επιθέσεις με χημικά όπλα στην Συρία.

Η Χούα Τσάνινγκ, εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού ΥΠΕΞ σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις στην Συρία, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η ίδια, τόνισε πως η Κίνα έχει συστηματικά εναντιωθεί στην χρήση πολεμικής βίας στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων, τονίζοντας ότι κάθε στρατιωτική ενέργεια που παρακάμπτει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, παραβιάζει τις αρχές, αλλά και τους βασικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Γαλλία: Ανοιχτό ενδεχόμενο για άλλες επιθέσεις

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, σημείωσε ότι ενδέχεται να υπάρξουν κι άλλες επιδρομές εάν η Συρία χρησιμοποιήσει ξανά χημικά όπλα.