Η είδηση για την εισβολή που έκανε ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, στον αγωνιστικό χώρο όπου διεξαγόταν το ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ στην Τούμπα, και έχοντας στη ζώνη του ένα περίστροφο, απειλούσε θεούς και δαίμονες πλέον κάνει τον γύρο του κόσμου.

Πιάσαμε πάτο. Πιο κάτω δεν έχει πλέον για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Ελληνικός αθλητισμός και γενικά το ποδόσφαιρο έχει ξεφύγει από το ιδεατό. Το ποδοσφαιρικό κατεστημένο συνδέεται πλέον αναπόσπαστα με την ολιγαρχία, την πολιτική εξουσία, τον τζόγο, τα στημένα παιχνίδια, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και το νεοφασιστικό κίνημα. Δηλαδή, έξι από τις μεγαλύτερες πληγές της κοινωνίας. Και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους πολίτες.

Παλιά οι μανάδες έστελναν τα παιδιά τους στον αθλητισμό για να τα προφυλάξουν από τις «κακές συνήθειες» και τις «κακές παρέες», για να «μην μπλέξουν». Αλλά στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο κάποια στιγμή έφτασαν να φιγουράρουν «παράγοντες» καταδικασμένοι για ναρκωτικά. Να ελέγχουν τις τύχες ομάδων άτομα που κατηγορούν ο ένας τον άλλον ποιος είναι ποιο τίμιος από τον άλλο. Το ποδόσφαιρο, που φτιάξανε το ελέγχουν κάτι τύποι που φέρνουν παρατσούκλια από μαφιόζικες συμμορίες, του τύπου ο «Χοντρός», ο «Αγαπούλας», ο «μπάρμπα-Θωμάς», ο «Ρίνγκο», ο «Τίγρης» κ.λ.π.

Εδώ και 35 χρόνια το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, χρησιμοποιείτε για μπίζνες, συμφωνίες για δημόσιους οργανισμούς, διαχίρηση κομμάτων και μηντιακά συγκροτήματα . Αυτό είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο, μια κοινωνία, που στα γήπεδα της παίζεται το ποδόσφαιρο των Ανωνύμων Εταιρειών με τα τρανταχτά επώνυμα των ΥΙΡ και των μεγαλομετόχων, που ελέγχεται από κατά καιρούς ανταγωνιζόμενους πετρελαιάδες-προέδρους, αντιπαρατιθέμενους τραπεζίτες-προέδρους, «εμπόλεμους» εφοπλιστές-προέδρους, βιομηχάνους-προέδρους, μιντιάδες-προέδρους.

Η κατάσταση στο εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο έχει εξελιχθεί όπως περίπου όλα τα πράγματα στην ελληνική κοινωνία: Οι «ισχυροί» και οι «ξύπνιοι» του χρήματος άλωσαν το ποδόσφαιρο, αυτόν τον εξαιρετικά προνομιακό χώρο για τη φιλοτέχνηση του προφίλ τους και την προώθηση κάθε λογής μπίζνας τους. Σ’ αυτό το «παιχνίδι» εξουσίας, κοινωνικής καταξίωσης και επιχειρηματικής διείσδυσης τυγχάνουν εφαρμογής όλοι οι κανόνες της αγοράς και βρίσκουν θέση όλα τα αγοραία μπουμπούκια του συστήματος: ευυπόληπτοι λεφτάδες, μαριονέτες, τύποι του υποκόσμου…

Βασικό μέλημα των παραπάνω «παραγόντων» είναι, με εφόδιο τη «θρησκεία» της μπάλας, να εισβάλουν στη συνείδηση της εξέδρας, σαν «θεοί» της εκάστοτε ΠΑΕ. Για το χτίσιμο του βασιλείου τους, στην αρχή έχουν ανάγκη από τους «πιστούς οπαδούς» της ομάδας, που με κατάλληλες κινήσεις τους μετατρέπουν σε «ιδιωτικούς στρατούς».

Άρα μην πέφτουμε από τα σύννεφα τι συνέβη χθες το βράδυ στην Τούμπα και πώς θα εξυγιάνουμε το ποδόσφαιρο που βγαίνουν ορισμένοι ειδικοί και το αναλύουν προσπαθώντας να πάρουν και τούτοι τα 15΄λεπτά δημοσιότητας που τους αναλογούν καθώς κάνουν άλλου είδους ρεπορτάζ.

Η αλήθεια είναι μία και πονάει…εδώ και 35 χρόνια. Πώς μπαίνει τέλος σ’ αυτή την τερατογένεση; Με έναν και μόνο τρόπο: Με την έξωση από το ποδόσφαιρο όλων αυτών των εμπόρων που το καπηλεύονται. Με την απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο ποδόσφαιρο, και στον αθλητισμό γενικότερα.

Αν δεν γίνει ούτε τώρα…τότε καληνύχτα ελληνικό ποδόσφαιρο!

Άλλωστε το ποδόσφαιρο χάθηκε όταν έσβησαν οι αλάνες που έγιναν πολυκατοικίες και γκαράζ.