Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού των υπολοίπων παιδιών από την σπηλιά της Ταϊλάνδης. Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι διασώστες κατάφεραν και απεγκλώβισαν και πέμπτο παιδί.

Έξω από την σπηλιά ανέμενε ασθενοφόρο και γιατροί που παρέλαβαν το παιδί. Στη συνέχεια το ασθενοφόρο κατευθύνθηκε προς το ελικοδρόμιο ενώ λίγο αργότερα ένα ελικόπτερο πέταξε πάνω από το σημείο. Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και για τα προηγούμενα τέσσερα παιδιά.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, μόλις το ελικόπτερο απογειώθηκε οι διασώστες ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς. Ωστόσο, η επιχείρηση απεγκλωβισμού και των υπολοίπων συνεχίζεται.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού και των υπόλοιπων παιδιών όπως και του 25χρονου προπονητή τους, ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα στην Ταϊλάνδη στις 11 το πρωί, τοπική ώρα. Αν και οι αρχικές εκτιμήσεις έλεγαν ότι τα πρώτα παιδιά της δεύτερης αυτής φάσης θα έβγαιναν ξανά στην επιφάνεια μετά τις 15:30 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος), τελικά, η επιχείρηση προχωράει πιο γρήγορα.

Τα πρώτα τέσσερα αγόρια, από την ομάδα των 13, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή τους, διασώθηκαν χθες, Κυριακή. Μετά την διάσωσή τους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της γειτονικής πόλης Τσιάνγκ Ράι, όπου και νοσηλεύονται. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές τα αγόρια ξύπνησαν πεινασμένα και ζήτησαν να φάνε pad kra pao, ένα τοπικό φαγητό της Ταϊλάνδης με χοιρινό και βασιλικό, αλλά και ρύζι.

Ο επικεφαλής του συντονιστικού κέντρου επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι η πρώτη συνάντηση με τους γονείς τους θα γίνει «είτε από απόσταση είτε μέσα από τζάμι καθώς φοβόμαστε για τυχόν μολύνσεις».

Η ομάδα διάσωσης είναι η ίδια με χθες, με μικρές μόνο αλλαγές. Πληροφορίες που μεταδίδει ο διεθνής Τύπος τονίζουν ότι είναι οι ίδιοι δύτες με τη Κυριακάτικη επιχείρηση. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Ταϊλάνδης, οι δύτες γνωρίζουν τη μορφολογία του σπηλαίου και τις συνθήκες που επικρατούν.

Η στάθμη του νερού δεν ανησυχεί τις αρχές, καθώς οι χθεσινές βροχοπτώσεις δεν επηρέασαν καθόλου τα επίπεδα του νερού μέσα στη σπηλιά.